Faze roditeljstva

Pevajte bebi dok je u stomaku

Kad trudnica peva svojoj bebi, ne samo da je miluje iznutra vibracijama glasnih žica već je mazi i spolja svojim glasom!

Pevajte bebi dok je u stomaku

Kad beba dođe na ovaj, za nju sasvim novi svet, jedina osoba koju poznaje jeste upravo majka. Kako? Tako što prepoznaje njen glas. Nije li to dovoljno, drage mame, da joj obezbedite sigurnu i bezbrižnu dobrodošlicu bebi.

Kako se to može postići? Pa najlakše putem muzike, kaže za Bebologiju naša sagovornica Milijana Majstorović Kožul, diplomirani defektolog – muzikoterapeut UMTS, instruktor za masažu beba i fasilitatorka muzičkog programa za bebe.

Kako beba čuje tonove i da li je potrebno da trudnica stavi slušalice na stomak kad joj pušta neku pesmu?

- Od svih čula, čulo sluha je jedino koje pruža priliku plodu da uspostavi neku vrstu komunikacije sa spoljašnjim svetom dok još boravi u majčinom stomaku, i to je jedino čulo koje se tada može najbolje stimulisati. Tako da kad se beba rodi, ona već ima mnogo razmenjenih, u našem slučaju, zvučno - emotivnih iskustava i sećanja sa svojom majkom.

No, osvrnimo se na fiziologiju. Bebe u početku čuju prvo intrauterine zvukove (između 10. i 12. nedelje), a kasnije, od četvrtog meseca, i zvukove iz spoljašnje sredine koji počinju da prepoznaju (oko 16. nedelje). Međutim, to ne znači da je njihov mozak sposoban da dekodira sve te informacije. Da, bebe se konstantno razvijaju, ali tokom prva četiri meseca dok se nalaze u maminom stomaku, mnoge funkcije su i dalje nezrele.

Milijana Majstorović Kožul

Milijana Majstorović Kožul

Dakle, bebe počinju da oseća vibracije kroz amnionsku tečnost i da čuju između četvrtog i petog meseca, od tog momenta one mogu da čuju zvuk ili zvukove, posebno one visokofrekfentne, a koji mogu da je stimulišu ili ometaju. Često bebe odgovaraju na zvuk pokretom ruku, nožica ili  glave. Početkom trećeg trimestra auditivni sistem se smatra funkcionalno razvijenim sa anatomske tačke gledišta. Beba mamin glas čuje od početka, ali i rad maminih organa. Beba čuje: mamine otkucaje srca, ritam disanja, digestivni (probavni) sistem, prolazak krvi kroz pupčanik, mišićne pokrete majke, majčin glas i vibracije svih govornih organa, a postepeno tu se uključuju i zvukovi iz spoljne sredine: tatin glas, muzika koju slušaju mama i tata…

Kako to muzika/zvuk “radi”?

- Muzika radi kao aktivni transmiter direktno na bebin ćelijski sistem kao i na hipofizni sistem pri tom stvarajući impresiju. Stoga različite senzacije će biti inkorporirane od strane bebe posle rođenja i ponavljanjem tih zvukova tj. muzičko zvučnih iskustava će evocirati sećanje na prijatno intrauterino stanje.

Rana bliskost sa muzikom ima puno benefita za bebu: razvoj lingvističkog kapacitet, auditivnu memoriju, inteligenciju, dar za imitaci). Zapamtite da auditivni sistem nikad ne miruje.

Kad govorimo o muzici u trudnoći, najčešće srećemo sliku mame koja drži slušalice na stomaku. Moram da vas razočaram da beba, nažalost, to ne čuje. I samim tim nema nikakve razmene koja je neophodna da bi se veza ostvarila. Mama ima potpuno odvojen auditivni sistem od bebe. Ovo su upravo neki od mitova koje razbijamo na našim prenatalnim muzičkim radionicama.

Šta vas je podstaklo da organizujete prenatalne muzičke radionice i koliko one traju?

- Radeći intenzivno u proteklih nekoliko godina s veoma malim bebama i njihovim roditeljima na programu Masaža beba – IAIM i Musical Baby Bonding program, došli smo do zaključka da su ovi programi veoma prijatni, podržavajući i poželjni kako za bebe tako i za roditelje. Motiv da pokrenem prenatalne muzičke radionice bili su baš upoznavanje ploda i komunikacija s njim još u gestacijskom periodu kako bismo podigli svest o tom malom, svesnom biću koje živi u maminom stomaku i koje već tad oseća, uči i pamti. Dakle, sve te psihičke funkcije razvijaju se još u stomaku, a ne u trenutku dolaska bebe na svet. Zašto da propustimo taj važan period tek tako?

Prenatalna psihologija bavi se izučavanjem bića počev od začeća, gestacije i prve godine života. Koliko god i dalje prenatalna psihologija delovala većini nepoznata ili manje bliska oblast, moja zainteresovanost za nju otišla je nešto dalje. Udruživši to (sa)znanje s muzikom, zvukom, muzikoterapijom, za koje sam edukovana, logičan potez bio je da ponudim i pružim trudnicama autentično, novo iskustvo koje mogu da dožive. I tako su se rodile prenatalne muzičke radionice – kroz osmeh kaže naša sagovornica.

Šta trudnice dobijaju na tim radionicama i koliko to znanje može da se iskoristi nakon porođaja?

- Prenatalne muzičke radionice prvenstveno su edukativnog karaktera. Ovo posebno ističem pošto primena muzike u radu s trudnicama može da ide i u terapeutskom pravcu. S obzirom na to da sam muzikoterapeut, pravim jasnu granicu između edukacije i terapije, što danas nije čest slučaj, pa se brkaju babe i žabe.

Četiri mini-radionice u trajanju od po dva sata, ukupno osam sati rada, osmišljene su tako da mamama pruže teoretsko znanje kako o zvuku tako i o funkcionisanju ploda, prenatalnoj psihologiji, a da onda stečeno znanje, uz moju podršku, primene i u praksi. Zastupljeno je mnogo muzičkih aktivnosti (pevanje, ples, sviranje…). Jedna od aktivnosti koju svi volimo jeste i komponovanje pesme za bebu, a koja nastavlja svoj život po završetku radionica i ostaje mamama kao alat koji mogu da koriste do kraja trudnoće u cilju procesa povezivanja, na samom porođaju kako bi se ublažila velika promena sredine, ali i kasnije u bebinom regulisanju, poverenju, povezivanju. Istraživanja su pokazala da ta pesma, ukoliko se adekvatno primenjuje, ostaje u memorji čak do godinu dana.

Muzičke aktivnosti (pevanje, sviranje, plesanje, pisanje pesme, muzička relaksacija) koje sprovodimo imaju tri fokusa:

  •  mama (opuštanje, svesnost);
  •  beba (učenje, pamćenje, osećanje);
  •  interakcija mama-beba (povezivanje).

U zavisnosti od fokusa, primenjuju se i odgovarajuće aktivnosti, a ovo je prilika da se one i nauče.

Da li znate da dete koje prima muziku preko majke, pre i posle rođenja, rastu i razvijaju se sa velikim uspesima (smirenija su, socijalnija, nemaju probleme sa hranjenjem, rastu na zdraviji način, bolje spavaju, imaginativna su, znatiželjna senzitivna, fluidnije pričaju...) - dodaje naša sagovornica.

Koji period trudnoće je najbolji za pohađanje ovih radionica?

- Moj predlog je polovina trudničkog putovanja. Takođe, neophodno je da su trudnoće uredne. Prisustvo partnera se preporučuje, ali nije uslov.

Kada majke prisustvuju našim radionicama ne samo da postaju receptivnije i otvorenije prema muzici već se konektuju sa svojim bebama na potpuno poseban način i to im pruža jedinstvenu emociju – samim tim i specijalnu vezu!

Zašto trudnice treba da dođu na ove radionice?

- Da naprave korak više u svojoj trudnoći. Da urade nešto plemenito, važno i korisno za sebe i bebu. Da ostvare ranu komunikaciju i muzičko iskustvo s bebom na nekoliko nivoa koristeći svoje sopstvene resurse - glas, pokret, dodir. Da se (o)puste i da uživaju, jer one su te koje nose život u sebi, svaki pojedinačan i važan za sebe. One su te koje stvaraju novi, bolji svet. Na nama je da pomognemo.

Nezaboravno iskustvo i velika pomoć

Mama Radmila, koja je pohađala prenatalnu muzičku radionicu, rekla nam je:

- Svim trudnicama toplo preporučujem ovu radionicu jer povezivanje s bebom dok je još u stomaku nešto je sasvim posebno, deluje blagotvorno i umirujuće na oboje!
Milijana i ja smo stari poznanici, s prvom bebom posetila sam sve njene radionice: musical baby bonding, masaže i muzikante. Kad smo ćerkica i ja bile na muzikantima, već sam bila trudna s drugim bepcem. Milijana je već tada znala da će tokom 2018. godine započeti prenatalne radionice i ja sam jedva dočekala da počnu. S radošću sam ih pohađala. Na radionicima sam se divno družila s trudnicama. Razmenile smo mnogo lepe energije i sve to mi je veoma prijalo.
U najlepšem sećanju mi je ostala radionica gde smo osmišljavale womb song (svaka trudnica napiše i komponuje svoju pesmu). Tada sam se osećala kreativno i veoma moćno. Ovu pesmu sam pevušila tokom porođaja, kao i kad su mi doneli prvi put bebu u sobu, što je delovalo potpuno umirujuće i opuštajuće i na mene i na bebu – završava svoju priču mama Radmila.

O detaljima kada i gde se održavaju ove radionice možet pročitati ovde

Foto: Synchronylab