Faze roditeljstva

Saznajte zašto bebe vole igru skrivanja

Sigurno ste već bezbroj puta do sada primetili, da svaka beba uživa u igri skrivanja. Međutim, da li ste znali da na ovaj način beba razvija svoj mozak? Kako? Pročitajte…

Saznajte zašto bebe vole igru skrivanja

Bebe jednostavno obožavaju ovu igru, iako nismo baš sigurni zbog čega. Izgleda toliko jednostavno, ali sve bebe uživaju u tome. Zašto to toliko vole? Da li zaista misle da smo nestali? Da li je to magija i iznenađenje zbog ponovnog pojavljivanja?

Doktorka Danijel Fišer izjavila je za portal "Romper" da bebe vole igru skrivanja jer su u interakciji sa srećnim licem i to je zapravo za njih igra - osoba nestane i pojavi se odmah, pa im je to veoma zabavno. Neki pedijatri ističu da ovo ima veze sa "stalnošću objekata". Kada beba ima oko šest meseci, počinje da shvata da stvari koje nestanu, ne mora nužno značiti da su nestale zauvek.

Ono što je izvan njihovog vidokruga i dalje postoji, iako oni to ne mogu videti u određenom trenutku. Upravo zato je igra skrivanja njima toliko interesantna, pomaže im u stimulisanju mozga. Počinju da shvataju da čak i kada nešto nestane, može i dalje biti tu, samo sakriveno. Do tog perioda, bebe ne mogu da razumeju da je ono što je skriveno i dalje tu, već misle da ukoliko ga ne vide, to je zauvek nestalo.

Igra skrivanja utiče na razvoj bebinih kognitivnih veština,  kao što su apstraktno razmišljanje i pamćenje. 

Fenomen "stalnosti objekata" dolazi od švajcarskog razvojnog psihologa Pjadžeta, koji je govorio o tome da deca provedu prve dve godine svog života radeći na "stalnosti objekata".  U senzomotornom delu razvoja, periodu koji traje od rođenja do druge godine, Pjađžet je sugererisao da deca razumeju svet pomoću motoričkih sposobnosti kao što su dodirivanje, vizije, ukus i pokreti.  Deca u tom ranom periodu nemaju koncept da svet postoji odvojeno od njihovih gledišta i iskustva. Da bi shvatili da objekti i dalje postoje čak i kada ih ne vide, deca moraju najpre razviti mentalnu sliku objekta. Zato je igra skrivanja savršen balans između onog što beba zna o životu, šta je sposobna da kontroliše, i onog što je još uvek iznenađuje. 

Možete igrati ovu klasičnu igru sa bebom na nekoliko različitih načina, u zavisnosti od uzrasta. Ovo možete igrati čak i sa novorođenčetom, jer su tek rođene bebe uvek fascinirane licima, a vaše lice vole da vide pre nego bilo šta drugo na svetu. Druga varijacija je da kada vaše dete poraste sakrivajte objekte ispod jastuka ili ćebeta, pa ih otkrivajte glumeći iznenađenost.

Mozak vaše bebe se razvija neprestano, pa je veoma zabavno posmatrati kako se to događa. Bebe vole igru skrivanja jer počinju da uče da ono što je nestalo ne znači da je nestalo zauvek, a uz to postoji i element iznenađenja koji takođe stimuliše mozak. 

Ko zna, možda ih ovo nauči da prestanu da vrište kada odete iza ćoška, jer će shvatiti da ste u stvari još uvek tu!

Pripemila: Vesna S. Izvor:yumama.com & whattoexpect