Faze roditeljstva

Ovo vas može iznenaditi kod novorođenčeta

Iako ste pročitali sve knjige i pohađali škole za trudnice, kad prvi put ugledate svoju tek rođenu bebu neke stvari vas mogu potpuno iznenaditi. No, ne brinite to je sve sasvim normalno!

Ovo vas može iznenaditi kod novorođenčeta

Mnogi roditelji koji čekaju prvo dete mogu doživeti iznenađenje kada prvi put vide svoju bebu. Evo 8 stvari koje vas mogu začuditi:

1. Sirasti maz ili verniks

Na televiziji ili u časopisima možete videti slike preslatkih novorođenih beba sa savršenom kožom, međutim kada stigne vaš mališan prekriven belom sluzi, mogli biste doživeti šok. Bebe odmah po rođenju na sebi imaju tragove krvi i amnionske tečnosti, ali i gustu beličastu supstancu verniks. Verniks nastaje u 18. nedelji trudnoće, štiti dete u materici, a svoju ulogu nastavlja i nakon rođenja. Prerano rođene bebe imaju puno verniksa, dok ga kod beba koje su rođene nakon predviđenog termina skoro i nema.

2. Duguljasta glava

Oblik glave kod novorođenčeta često zna biti duguljast. Može nastati i prilikom izvlačenja tokom porođaja vakuumskom ekstrakcijom. Ne brinite, oblik glave će se promeniti nakon nekoliko nedelja, ako ne i za nekoliko dana.

3. Velike rumene ručice

Jedna od prvih stvari koju ćete primetiti su bebini prsti, koji mogu biti od tamnocrvene do ljubičaste boje. Boja dečje kože je tamnocrvena jer je vrlo tanka pa se kroz kožu vide venice. Boja bebine kože će se promeniti čim se popravi cirkulacija.

4. Crna stolica ili mekonijum

Tamno zelena ili crna stolica poput katrana normalna je pojava. Prva bebinastolica naziva se mekonijum. Tamne je boje, gusta i lepljiva. Mekonijum se nakupi u bebinom probavnom traktu tokom trudnoće pa je beba tokom prvih 24 časa života izbaci. 

5. Mekana glava

Dečja glavica je toliko nežna da vam se čini da će se razdvojiti. Ne brinite se, kada se beba rodi, kosti lobanje su odvojene, a srastanje se odvija postepeno. Slobodan prostor između kostiju lobanje ispunjen je vezivnim tkivom. Na mestima gde se kosti približavaji koje se još nisu spojile, nalaze se fontanele. Postoje dve fontanele – prednja ili velika, koja se nalazi na temenu, i mala ili zadnja koja se nalazi na potiljku. Mala fontanela velika je oko 0.5 centimetara i obično se zatvara do šestog mesec.Velika fontanela počinje srastati oko šestog meseca i zatvara se do druge godine života.
novorodjnce

6. Pupčanik

Nekoliko minuta nakon porođaja pupčanik se preseca, a ostatak se nakon nekoliko sati osuši. Nedelju ili dve nakon porođaja pupčani patrljak otpada, a kako je do tada treba negovati i čistiti pokazaće vam patronažna sestra

Ukoliko se odlučite da sačuvate krv iz pupčanika Vašeg deteta, prilikom porođaja, znaćete da će matične ćelije biti tu kada mu budu bile potrebne i da ćete mu obezbediti jednu otvorenu mogućnost lečenja - bez obzira na starost.

7. Natečene grudi i iscedak

Kod pojedinih novorođenih beba moguće je primetiti lagani otok grudi, a može se pojaviti i beli mlečni iscedak. Ta je pojava prisutna i kod dečaka i kod devojčica, a izazivaju je trudnički hormoni majke preostali u detetovom telu. Kod devojčica može biti prisutan blag beli vaginalni sekret ili lagano natečene genitalije, a u prvoj nedelji života može se javiti i lagano krvarenje. Te pojave su potpuno normalne, ali ako ste zabrinuti odvedite dete kod pedijatra.

8. Erekcija kod dečaka

Potpuna normalna pojava kod tek rođenih dečaka je erekcija. Ponekad je to znak da treba da piški. Nije retkost da su genitalije tek rođene dece natečene. Kod dečaka natečeni mogu biti testisi zbog tečnost koja ih obavija, a sve se vraća u normalnu nakon par meseci.  

Izvor: miss7mama.24sata.hr Foto: Freepik, Pixabay, Pixels