Faze roditeljstva

Ples sa bebom – pregled kakav još niste videli

Dr Jelena Jovanović, pedijatar ordinacije „Bebologija“, svojim malim pacijentima pruža nesvakidašnji pregled. O čemu je reč, saznajte u narednim redovima Bebologija bloga.

Ples sa bebom – pregled kakav još niste videli

Klasičan pedijatrijski pregled poznat je svim roditeljima, ali ovoga puta Vam predstavljamo jedinstven i ujedno magičan način u kom se bebi pristupa pri pregledu. Dr Jelena Jovanović ima 25 godina iskustva i važi za pedijatra koji pomera granice već viđenih pregleda, time što spaja znanje zapadne medicine sa dubokom kulturom istočnjačke. Ona važi za pedijatra koga vole podjednako i roditelji, ali i mališani. I to ne bez razloga!

Na samom pregledu u ordinaciji "Bebologija" (ulica Stjepana Filipovića 32B)  doktorka Jovanović pušta bebu da joj pokaže sama pokrete, takoreći je navodi, ističući da se nijedna beba ne može dodirnuti istim intezitetom. Osluškujući bebino biće, ona osluškuje i njene potrebe.

Glavna ideja je da roditelji vide kako beba može da određene motoričke pokrete izvede sama, da sami primete koje su njene moći.

„Roditelji razumeju da beba na moje konkretno pitanje iste sekunde daje odgovor ili da prvo ne može da ga da, a onda kada je pitam na drugi način - može, tada roditeljima objasnim  da se time prave neurološki putevi, da se time povezuju najniži delovi nervnog sistema sa korom mozga“.

Na taj način doktorka podstiče bebu da sama sebe isceljuje. U svom neobičnom radu doktorka Jovanović ističe da je važno da mama oseti sebe kao mamu. Čarolija je upravo u tim sećanjima, a ne u nametanju određenih radnji i obrazaca.

„Za mene je Bebin ples poseban način obraćanja svakoj bebi. Ja sam ta koja prati bebu. Kada bebu „umeš“ da pitaš na lep način, u ljubavi, kada je nosiš na način na koji ju je majka nosila u materici (tako što je držiš preko ruku na stomaku) i daš joj priliku da ti pokaže kako sama drži svoje telo, a istovoremeno oseća tebe kao podršku i obraćaš joj se jasnim rečima, sa puno poštovanja,možeš da postigneš sjajne rezultate.“

Bebe nas povezuju sa prirodom i baš zato ne treba ništa da joj namećemo. Kroz ljubav, pažnju i jasnoću obraćanja i našoj deci, ali i nama samima dajemo jednu novu viziju života.

Pripremile: Jovana Milovanović, Brankica Bjelić

Izvor: Bebologija