Faze roditeljstva

Porodilja: Nega rane posle epiziotomije

Epiziotomija ili rez međice često se praktikuje u našim porodilištima, a evo i kako bi nakon porođaja trebalo negovati ranu...

Porodilja: Nega rane posle epiziotomije

Rana od epiziotomije u većini slučajeva zarasta bez problema i to obično tokom sedam do deset dana. Kao i kod drugih vrsta rana, normalno je da osećate bol i da to područje bude osetljivo.

Pošto se posle porođaja materica obnavlja uz obilnu sekreciju, higijena je primarna i potrebno je često menjati uloške. Nije preporučljivo da se koriste tamponi, iz više razloga, a naročito zbog moguće infekcije.

Šavovi epiziotomije se, po pravilu, rade sa koncima koji sami ispadaju, tako da nije neophodno njihovo skidanje.

Što se tiče održavanja higijene, blago tuširanje mlakom vodom je najbolje. Posle toga treba nežno osušiti predeo međice laganim pritiskom, a ne brisanjem.

Hlađenjem protiv bola

Nakon epiziotomije možete nekoliko dana da osećate bol ili zatezanje u predelu šava. U prvih 24 sata nakon porođaja u porodilištu će vam stavljati led da bi se ublažio bol i smanjio otok.

Kasnije mogu da se koriste anstetici u spreju ili hladne obloge. Ako osetite da vam to prija, ponovite hlađenje više puta dnevno.

Oprez!

Ako osetite da sekret ima neprijatan miris, da vam je porasla telesna temperatura ili se bol i/ili krvarenje ne smanjuju nakon nekoliko dana – svakako idite na pregled kod ginekologa. Bilo kakva sumnja na infekciju je razlog da obavestite svog lekara ili patronažnu sestru koja vam dolazi u posetu. 

Umerena aktivnost

Sedam do deset dana, koliko je obično potrebno da rana od epiziotomije zaraste, trebalo bi da smanjite fizičku aktivnost i da ne provodite previše vremena stojeći ili hodajući a ni dugotrajno sedenje se takođe ne preporučuje. Odmarajte se u poluležećem položaju, pri kojem nema direktnog opterećivanja međice. Telo će vam samo “reći” kada preterate, ali je mnogo bolje da sami na vreme napravite pauzu.

Obično se savetuje da, tokom prvih dana nakon porođaja, izbegavate čučeći položaj i sedenje prekrštenih nogu (što je i inače pametno izbegavati). To što se dobro osećate, ne treba da vam odmah bude motivacija da se pravite kao da epiziotomije nije ni bilo. Što se tiče ustajanja iz kreveta, to treba da radite isto onako kao dok ste bili trudni – preko boka, sve dok se bol ne smanji dovoljno da vam normalno ustajanje ne predstavlja problem.

Izvor:yumama.com