Faze roditeljstva

Dobro je znati: Šta vas čeka posle vaginalnog porođaja

Vreme babina, odnosno 40 dana nakon porođaja, je period u kom se žena oporavlja od trudnoće i porođaja a njeno telo prolazi kroz različite faze. Krvarenje, dojenje, bolovi i puno emotivnih promena.

Dobro je znati: Šta vas čeka posle vaginalnog porođaja

Donosimo deset odgovora na pitanja koja najčešće postavljaju buduće mame.

1. Koliko dugo ću krvariti?

Vaginalno krvarenje može trajati do šest nedelja nakon porođaja, ali kod većine žena prestaje ranije. Prvih nekoliko dana nakon porođaja krv je svetlo crevne boje i otprilike će izgledati kao menstruacija. Možete osetiti i veće ugruške koji će se pojaviti nakon što se pomerite iz sedećeg ili ležećeg položaja, što je potpuno normalno. Krv se skuplja u vagini kada ste u jednom položaju, a naglo izađe nakon što se promeni položaj. Međutim, ako se vaš uložak potpuno napuni od početka do kraja za manje od jednog sata važno je da se javite lekaru.

Tri do četiri dana nakon porođaja vaše krvarenje treba polako da oslabi i postane vodenastije i ružičaste boje. Od osam do deset dana poslije vaš iscedak će polako postajati žućkasto-beo.

Ako se dogodi da vaš iscedak ponovno postaje crven i veoma gust, vaše telo vam možda poručuje da ste preterali i da vam je potrebno više odmora. Krvarenje koje se pojačava i crvene je boje duže od deset dana je neuobičajeno, pa obavezno potražite savet lekara.

2. Da li su ugrušci tokom krvarenja normalni?

Povremeni "mali" ugrušci su sasvim normalni. Krvni ugrušci su tamno crvene boje i u želatinastom obliku. Nakon što se pojavi ugrušak, pratite dalje što se događa s vašim telom i kakvo je vaše krvarenje. Iako se veoma retko događa, deo posteljice može ostati u materici, ali zato se i radi kontrolni ginekološki pregled pre otpusta iz porodilišta. Ali ako vam se učini da nešto nije u redu, kad izađete iz porodišta i da se krvarenje pojačava obavezno potražite savet lekara.

3. Kako da se brinem o rani?

Naravno da nemaju sve žene šavove nakon vaginalnog porođaja, ali ako imate, oni trebaju biti čisti i suvi kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Koristite flašu s mlakom vodom kako biste se lakše oprali nakon toaleta. Ako vas šavovi jako peku dok mokrite probajte prskati s vodom tokom mokrenja kako biste smanjili bol, a zatim lagano tapkajte jastučićima od gaze kako bi osušili to područje. Pijte dovoljno vode jer će vaš urin biti blaži, a manje će vas boleti. Urin bi trebao biti bezbojan, a ne žut.

Savet plus: Ako imate problem sa sedenjem, pokušajte da sedite na okruglom jastuku sa rupom u sredini, poput dečjeg šlauha za plivanje, ili napravite takav oblik od mekanog ćebeta. Za nekoliko nedelja konci će se sami razgraditi i zatezanje će prestati.

4. Smem li koristiti tablete protiv bolova?

Nakon vaginalnog porođaja možete imati tri vrsta bolova: od rane, razderotine i epiziotomije, normalna bol od porođaja i od hemeroida. Naravno, možda ste srećnica koja nije osetila ovakve vrste boli. Neke rane su jako male i nećete ih osetiti osim što će izazvati nelagodu. Za veće rane i od epiziotomije samo je potrebno malo više vremena da se potpuno oporavite. Možda će vam ćete vam biti poteban neki lek protiv bolova, ali se prvo posavetujte sa lekarom.  

Možda ćete osećati grčeve materice, a to je potpuno normalno jer se nakon porođaja materica vraća u prvobitno stanje. Grčevi su najjači nekoliko dana posle porođaja, ali onda se počinju polako smirivati. I kada dojite, oslobađa se hormon koji takođe izaziva grčenje materice.Sve je to priroda lepo uredila, i upravo ti grčevi pomažu da se krvarenje drži pod kontrolom.

PROČITAJTE: Hemoroidi tokom trudnoće

Hemeroidi se mogu pojaviti tokom trudnoće i u periodu nakon porođaja. Pokušajte sa nekim blagim i neutralnim kremama da smanjite osećaj nelagode. A ako imate baš velike probleme i hemoroidi vam krvare obavezno se obratite lekaru.

5. Da li će mi rana pući kad budem imala prvu stolicu nakon porođaja?

Žene su često uplašene zbog pomisli na prvu stolicu nakon porođaja, boje se da će im šavovi "popucati", ali i koliko će ih tada boleti rana. Možda će malo boleti ali konci sigurno neće popustiti. Pijte dovoljno tečnosti i jedite hranu punu vlakana kako bi vaša stolica bila mekana. Ponekad mogu pomoći i preparati koji će vam omekšati stolicu.

6. Kada ću moći da dojim?

Mleko će doći čim se vaša beba rodi. Prvo mleko se zove kolostrum. To je retka žućkasta tečnost koja dolazi u malim količinama, savršena za malu bebu i njen maleni stomačić. Obično oko trećeg dana nakon porođaja  osetićete da dojke postaju teže, što znači da se menjaju svojstva mleka. Boja će biti različita, od zlatne do bele kao i veće količine. Nemojte zaboraviti da mleko nadolazi onoliko koliko vaša beba sisa, to je uvek odnos potražnje i ponude. Budite istrajni i ne odustajte, jer je upravo vaše mleko, najbolje za vašu bebu!

PROČITAJTE:Odgovori na najčešća pitanja o dojenju

7. Da li mi treba posebna hrana tokom dojenja?

Nema posebne vrste ishrane dok dojite svoju bebu. Zdrava hrana je jedino na šta treba obratiti pažnju. Sigurno ćete čuti puno saveta od prijateljica ili članova porodice. Postoji puno bapskih priča. Jedite ono što prija vama i vašoj bebi. Osluškujte svoj i njen organizam i sami ćete sve shvatiti veoma brzo. 

8. Zašto se tako lako rasplačem?

Žene se tako osećaju nakon rođenja deteta. Ponekad su to emocije koje ste očekivali: ljubav, sreća, euforija. Međutim, ponekad se mogu javiti osećaji koje niste očekivali. Neke žene osećaju ravnodušnost, nezadovoljstvo ili razočaranje nakon porođaja. Neke se boje da priznaju da nemaju uzvišene osećaje za svoje dete. Poroditi se je neverovatno iskustvo, ali nema pravog odgovora šta tačno trebate da osećate prema svojoj bebi. Ako ne osećate povezanost sa svojom bebom pustite da vam vreme pomogne. Brinuti se o novorođenčetu nije lako a uz nedostatak sna, ovaj period je pogodan za osećanje anksioznosti i depresije.

PROČITAJTE: Reč, dve o emocijama posle porođaja

Postporođajna tuga je uobičajena u prvim nedeljama. Ako takva osećanja potraju duže od nekoliko nedelja, možda patite od postporođajne depresije  najbolje je da o tome porazgovarate sa bližnjima i pomoć potražite od lekara.

9. Kako ću znati da li sam dobila infekciju?

Nakon vaginalnog porođaja najčešća mesta gde se može razviti infekcija je rana, materica ili bešika.  Prvi znaci infekcije na šavovima mogu biti jak bol koji se ne smanjuje bez obzira na to što vreme prolazi ili nakon uzimanja lekova protiv bolova. Crvenkasta koža oko šavova, zadebljanje ili zelenkasti iscedak takođe mogu biti znaci zbog kojih treba potražiti savet lekara.  Ne dešava se često ali važno je znati da ukoliko dobijete povišenu telesnu temperaturu šest nedelja nakon porođaja, obavezno otiđite kod lekara.

10. Kada mogu ponovno imati seksualne odnose?

Nakon porođaja i privikavanja na malu bebu u vašem naručju, seks vam sigurno nije na listi prioriteta. Međutim, dobro je znati kada je vaše telo spremno za povratak. Opšta preporuka je da se treba sačekati šest nedelja od porođaja pre prvog odnosa, jer je telo veoma osetljivo, pa postoji veći rizik za razvoj infekcije. Vaša maternica mora zaceliti na mestu gde je posteljica bila pričvršćena. Ovaj deo je posebno osetljiv tokom seksulanog odnosa zbog bakterija, a potrebno je vreme da rana od epiziotomije zaceli. Zato je najbolja preporuka, stupite u seksualne odnose onda kad osetite da ste za to spremni.

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama.24.sata.hr