Faze roditeljstva

Priprema za porođaj: 5 pitanja i 5 odgovora o epiziotomiji

Kada je epiziotomija neophodna, kako se izvodi i kako izgleda oporavak? Odgovore na ova pitanja saznajte u tekstu koji sledi.

Priprema za porođaj: 5 pitanja i 5 odgovora o epiziotomiji

Epiziotomija je hirurška intervencija u predelu između vagine i anusa, dela koji se zove međica ili perineum. Radi se neposredno pred sam izlazak bebe kako bi olakšao njen prolazak kroz vaginu.

Nekada se epiziotomija radila rutinski, kako bi ubrzala porođaj i prevenirala spontano pucanje međice, naročito tokom prvog porođaja, jer se verovalo da će rez da zaraste lakše nego kada međica spontano pukne. Međutim, poslednjih godina to više nije praksa. Mnoga istraživanja su pokazala da ne postoje jaki dokazi da je epiziotomija neophodna kod svakog porođaja. Iz tog razloga Američki kongres akušera i ginekologa doneo je odluku da se epiziotomija više ne radi ruitinski.

Kako se radi epiziotomija?

Vaš ginekolog-akušer vrši procenu tokom porođaja da li je potrebno da se uradi epiziotomija. Sama intervencija nije traumatična, radi se u fazi kada je perineum već ukočen i izdužen zbog pritiska bebine glave, tako da intervencija nije bolna, naročito ako je uključena i epiduralna analgezija. Neposredno pre nego što izađe beba, hirurškim makazama pravi se mali rez na perineumu.

Nakon porođaja, dobija se jedna doza lokalne anestezije da bi vaš perineum bio potpuno neosetljiv, kako bi ginekolog mogao bezbolno da vas ušije.

Kada je epiziotomija neophodna?

Postoji nekoliko situacija zbog kojih se akušeri odlučuju za epiziotomij. u kojima je  epiziotomija od pomoći.
- Ako je beba krupnija i akušer proceni da je bezbednije za bebu da se napravi epiziotomija.
- Ako dođe do komplikacija ili je u pitanju hitno medicinsko stanje.

Kako da budete sigurni vam nije potrebna epiziotomija?

O ovoj temi neophodno je da ranije razgovarate sa vašim ginekologom. Pitajte ga koliko često i u kojim slučajevima on radi epiziotomiju i kako on može da vam pomogne da je izbegnete.

Kako izgleda oporavak?

Perineum, odnosno međica je veoma osetljivo područje i potrebno je vreme da rana od epiziotomije zaceli. Konci od epiziotomije se ne uklanjaju nego ispadaju sami u narednih nekoliko nedelja nakon porođaja, tako da je to nešo na šta bi trebalo posebno obratiti tažnu, odnosno pratiti da li su ispali.
Neke žene u toku prvih nedelju dana osećaju blagi bol ili zatezanje, dok druge taj osećaj mogu imati i nekoliko meseci u zavisnosti od toga koji je bio stepen pucanja odnosno veličina rane i broj šavova.
U tom periodu važno je hladiti to područje kako ne bi došlo od oticanja.

Kada je bezbedno imati seks posle epiziotomije?

Vaš perineum bi trebalo u potpunosti da zaceli nakon šest nedelja nakon porođaja. U tom periodu radi se i obavezan ginekološki pregled, pa ako vaš ginekolog kaže da je sve uredu, onda možete da imate seksualne odnose.
U početku ćete se možda osećati stegnuto i biti pomalo u strahu, ali pokušajte pre odnosa da se istuširate, opustite, ostavite dovoljno vremena za predigru i pronađite pozu koja vam odgovara.
Imajte na umu da dojenje, odnosno laktacija smanjuje nivo estrogena potrebnih za stvaranje prodnih lubrikanata, pa će vam možda biti teže prilikom penetracije.
Ukoliko svi ovi problemi ne prođu ni nakon šest nedelja, ili i nakon što prestanete da dojite, obratite se svom ginekologu.

Izvor: yumama.com