Faze roditeljstva

PRIJATELJ PORODICE: Poseta patronažne sestre u doba korone

U situaciji kao sto je trenutna, mladim roditeljima a naročito onima kojima je ovo prvo dete potrebno je više pažnje i podrške a patronažne sestre su tu da im pomognu, podstaknu i poduče u prvim danima roditeljstva.

PRIJATELJ PORODICE: Poseta patronažne sestre u doba korone

Svojim savetima i podrškom oko nege, dojenja, kupanja, organizacije dnevnih rutina, patronažna sestra jača samopouzdanje novim roditeljima i osnažuje ih u novoj roditeljskoj ulozi. Zato često, patronažnu sestru roditelji nazivaju i prijateljem porodice. O tome kako funkcioniše jedinstveni servis Babica&Bebica, u ovom, za sve nas drugačijem periodu, u doba pandemije, razgovarali smo sa Majom Karanović Kovačić, patronažnom sestrom.

Šta se razlikuje u ovom periodu u odnosu na posetu patronažne sestre pre pandemije?
- Najveća razlika je u pojačanim merama lične zaštite, koje patronažna sestra sprovodi u svom radu u porodici. Zatim, savetima kako i na koji način tj. kojim redosledom da sami roditelji u svom domu sprovedu sve zvanične preporuke i mere prevencije protiv pandemije.
Stavljamo akcenat i posebnu pažnju skrećemo roditeljima da pre svakog kontakta sa bebom, bilo da se radi o presvlačenju, menjanju pelena, kupanju, nezi nosića ili ušiju, dojenju, pripremi hrane, dobro i temeljno operu ruke vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi.

Koja su najčešća pitanja koje vam roditelji postavljaju?
Pored uobičajenih pitanja sa kojima se suočavaju mladi roditelji - šta, kada, kako treba da rade sa svojom bebom, najčešća pitanja se odnose na to kako da održavaju životni prostor zbog novonastale situacije. 

Kako da održavaju higijenu stana?
Prvenstveno da prostorije stana minimum dva puta u toku dana provetravaju a poželjno je i češće. Svaki dan prostorije u kojima borave treba da se čiste sredstvom za čišćenje koje po mogućnosti sadrži dezinficijens. Povremeno u toku dana da  prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste.

Kako da zaštite bebu?
Čestim, temeljnim pranjem ruku vodom i sapunom najmanje 20 sekundi PRE SVAKE aktivnosti sa bebom, što se i ranije podrazumevalo, ali sada češće roditeljima skrećemo pažnju kako bi stekli rutinu.

Kako da se ponašaju kada imaju psa za kućnog ljubimca?
Voditi ljubimca u kraće šetnje, a nakon šetnje šape se mogu obrisati antiseptičkim maramicama. Takođe, preporuka je da izbegavaju najprisniji kontakti s kućnim ljubimcima, da se ne ljube, da im ne dozvoljavaju da ulaze u krevet ili da dolaze u dodir sa hranom za ljudsku upotrebu. Nakon maženja životinje, ruke uvek treba dobro oprati sapunom i vodom.


Maja Karanović Kovačić,
patronažna sestra Babica&Bebica

Da li u ovom periodu treba dozvoliti najužoj rodbini da dođe u posetu i vidi bebu?
Naravno da je dolazak na svet novog člana porodice najradosniji momenat u životu svih nas, ali zbog novonastale situacije, preporuka je svakako da se to za sada ne čini. Mi se trudimo da podstaknemo i ohrabrimo mlade roditelje da ovu situaciju iskoriste za međusobno povezivanje, upoznavanje i jačanje međusobnih odnosa, da uživaju u svakom minutu provedenom sa bebom.

Kako roditelj koji izlazi iz kuće treba da se ponaša pri povratku kući?
- Saveti su vrlo induvidualni, u zavisnosti od životnog prostora u kome roditelji žive, mi se trudimo da predložimo najpraktičnija rešenja kako bi mogli da poštuju zvanične preporuke i mere prevencije.
* Obuću da drže na jednom mestu, određenom za to.
* Garderobu (jakne, prsluke, džempere itd.) skinuti i izneti na terasu ili odložiti na unapred određeno mesto, blizu ulaznih vrata, ukoliko nemaju terasu.
* Da odrede mesto za spuštanje torbi, kesa i slično.
* Ključeve, novčanike, kačkete, kape da drže u kutiji ili na jednom mestu.
* Presvlačenje celokupne garderobe koju su nosili napolju i njeno odlaganje na određeno mesto za to u stanu.
* Da imaju kesu ili korpu u koju će odložiti zaštitne rukavice i masku koju su koristili pri izlasku iz kuće.
* Često i temeljno pranje ruku sapunom u trajanju od 20 sekundi nakon rukovanja sa otpadom, pri ulasku u kuću, pre pripreme hrane i pre svake aktivnosti sa bebom.

Da li majka treba da nosi masku kad doji bebu?
- U situacijama kada majka iz bilo kog razloga kija, kašlje, ima temperaturu, stomačne tegobe ili bilo koju drugu promenu opšteg stanja savetuje se da se konsultuje sa izabranim lekarom i da nosi masku dok doji svoju bebu. Ukoliko je majka zdrava i nema nikakvih tegoba nema potrebe da nosi masku dok doji bebu - kaže Maja.

Vaš saveti svim roditeljima koji su ovih dana dobili bebu?
Da se ne plaše! Sasvim je uredu da mladi roditelji sada, u novonastaloj situaciji, osete veću zabrinutost i se suoče sa nekim nedoumicama oko nege i ishrane bebe, ali to ne treba da ih plaši. Sve nedoumice mogu da razreše uz podršku i podsticaj patronažne sestre.
Da iskoriste situaciju i zbliže se sa svojom bebom! Deci je u ovom trenutku potrebna sigurnost, toplo utočište i prisustvo roditelja, koji imaju nezamenljivu ulogu u razvoju deteta.
Da maze, nose i grle svoju bebu! Dodir je najvažniji za dečiji razvoj, naročito u prvim danima života. Ako se stalno mazite sa bebom, osim što joj pružate ljubav i osećaj sigurnosti, podstičete i njen razvoj.
Dojite bebu! Dojenjem beba ne zadovoljava samo nutritivne potrebe, nego i emotivne. Time podstičete i stvarate neraskidivu vezu između sebe i bebe.

Posetiti našu stranu: VIRUS KORONA - BEBOLOGIJIN VODIČ ZA TRUDNICE I RODITELJE

Autor: Vesna Stanimirović
By Bebologija