Faze roditeljstva

PRIJATELJ PORODICE: Poseta patronažne sestre u doba korone

Korona nakon dve godine postaje sastavni deo našeg života i danas nije ništa neobično da porodilja i/ili novorođenče budu pozitivni na ovaj virus. Kako se ponašati kada kući iz porodilišta stignu mama i beba? Odgovor na ovo i druga pitanja roditelja potražili smo od patronažne sestre servisa Babica&Bebica.

PRIJATELJ PORODICE: Poseta patronažne sestre u doba korone

Mladim roditeljima a naročito onima kojima je ovo prvo dete potrebno je više pažnje i podrške a patronažne sestre su tu da im pomognu, podstaknu i poduče u prvim danima roditeljstva. Svojim savetima i podrškom oko nege, dojenja, kupanja, organizacije dnevnih rutina, patronažna sestra jača samopouzdanje novim roditeljima i osnažuje ih u novoj roditeljskoj ulozi. Zato često, patronažnu sestru roditelji nazivaju i prijateljem porodice. O tome kako funkcioniše jedinstveni servis Babica&Bebica, u ovom, za sve nas drugačijem periodu, u doba pandemije, razgovarali smo sa Majom Karanović Kovačić, patronažnom sestrom.

Šta se razlikuje u ovom periodu u odnosu na posetu patronažne sestre pre pandemije?
- Najveća razlika je u pojačanim merama lične zaštite, koje patronažna sestra sprovodi u svom radu u porodici. Zatim, savetima kako i na koji način tj. kojim redosledom da sami roditelji u svom domu sprovedu sve zvanične preporuke i mere prevencije protiv pandemije.
Stavljamo akcenat i posebnu pažnju skrećemo roditeljima da pre svakog kontakta sa bebom, bilo da se radi o presvlačenju, menjanju pelena, kupanju, nezi nosića ili ušiju, dojenju, pripremi hrane, dobro i temeljno operu ruke vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi.

Koja su najčešća pitanja koje vam roditelji postavljaju?
- Pored uobičajenih pitanja sa kojima se suočavaju mladi roditelji - šta, kada, kako treba da rade sa svojom bebom, najčešća pitanja se odnose na to kako da održavaju životni prostor. 

Kako da održavaju higijenu stana?
- Prvenstveno da prostorije stana minimum dva puta u toku dana provetravaju a poželjno je i češće. Svaki dan prostorije u kojima borave treba da se čiste sredstvom za čišćenje koje po mogućnosti sadrži dezinficijens. Povremeno u toku dana da  prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste.

Kako da zaštite novorođenče?
- Čestim, temeljnim pranjem ruku vodom i sapunom najmanje 20 sekundi PRE SVAKE aktivnosti sa bebom, što se i ranije podrazumevalo, ali sada češće roditeljima skrećemo pažnju kako bi stekli rutinu.

Kako da se ponašaju kada imaju psa za kućnog ljubimca?
- Voditi ljubimca u kraće šetnje, a nakon šetnje šape se mogu obrisati antiseptičkim maramicama. Takođe, preporuka je da izbegavaju najprisniji kontakti s kućnim ljubimcima, da se ne ljube, da im ne dozvoljavaju da ulaze u krevet ili da dolaze u dodir sa hranom za ljudsku upotrebu. Nakon maženja životinje, ruke uvek treba dobro oprati sapunom i vodom.


Maja Karanović Kovačić,
patronažna sestra Babica&Bebica

Da li u ovom periodu treba dozvoliti najužoj rodbini da dođe u posetu i vidi bebu?
Naravno da je dolazak na svet novog člana porodice najradosniji momenat u životu svih nas, ali zbog novonastale situacije, preporuka je svakako da se to za sada ne čini. Mi se trudimo da podstaknemo i ohrabrimo mlade roditelje da ovu situaciju iskoriste za međusobno povezivanje, upoznavanje i jačanje međusobnih odnosa, da uživaju u svakom minutu provedenom sa bebom.

Kako roditelj koji izlazi iz kuće treba da se ponaša pri povratku kući?
- Saveti su vrlo induvidualni, u zavisnosti od životnog prostora u kome roditelji žive, mi se trudimo da predložimo najpraktičnija rešenja kako bi mogli da poštuju zvanične preporuke i mere prevencije.
* Obuću da drže na jednom mestu, određenom za to.
* Garderobu (jakne, prsluke, džempere itd.) skinuti i izneti na terasu ili odložiti na unapred određeno mesto, blizu ulaznih vrata, ukoliko nemaju terasu.
* Da odrede mesto za spuštanje torbi, kesa i slično.
* Ključeve, novčanike, kačkete, kape da drže u kutiji ili na jednom mestu.
* Presvlačenje celokupne garderobe koju su nosili napolju i njeno odlaganje na određeno mesto za to u stanu.
* Da imaju kesu ili korpu u koju će odložiti zaštitne rukavice i masku koju su koristili pri izlasku iz kuće.
* Često i temeljno pranje ruku sapunom u trajanju od 20 sekundi nakon rukovanja sa otpadom, pri ulasku u kuću, pre pripreme hrane i pre svake aktivnosti sa bebom.

Da li majka treba da nosi masku kad doji bebu?
- U situacijama kada majka iz bilo kog razloga kija, kašlje, ima temperaturu, stomačne tegobe ili bilo koju drugu promenu opšteg stanja savetuje se da se konsultuje sa izabranim lekarom i da nosi masku dok doji svoju bebu. Ukoliko je majka zdrava i nema nikakvih tegoba nema potrebe da nosi masku dok doji bebu - kaže Maja.

Vaš saveti svim roditeljima koji su ovih dana dobili bebu?
- Da se ne plaše! Sasvim je uredu da mladi roditelji sada, u novonastaloj situaciji, osete veću zabrinutost i se suoče sa nekim nedoumicama oko nege i ishrane bebe, ali to ne treba da ih plaši. Sve nedoumice mogu da razreše uz podršku i podsticaj patronažne sestre.
Da iskoriste situaciju i zbliže se sa svojom bebom! Deci je u ovom trenutku potrebna sigurnost, toplo utočište i prisustvo roditelja, koji imaju nezamenljivu ulogu u razvoju deteta.
Da maze, nose i grle svoju bebu! Dodir je najvažniji za dečiji razvoj, naročito u prvim danima života. Ako se stalno mazite sa bebom, osim što joj pružate ljubav i osećaj sigurnosti, podstičete i njen razvoj.
Dojite bebu! Dojenjem beba ne zadovoljava samo nutritivne potrebe, nego i emotivne. Time podstičete i stvarate neraskidivu vezu između sebe i bebe.

Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija