Faze roditeljstva

Poruke ljubavi koje vam šalje beba

Dok beba još ne koristi reči kojima bi rekla da vas voli, ona to pokazuje na druge načine koji bi vam mogli promaći.

Poruke ljubavi koje vam šalje beba

Od rođenja do šest meseci starosti

Osmeh od pola sekunde

Prve osmehe kod novorođenčeta tumačimo kao nesvesne reflekse, kao nešto što dolazi samo od sebe i nema nikakve veze sa spoljašnjim podražajima. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da ovi prvi nagoveštaji zadovoljstva imaju mnogo dublje značenje od običnog refleksa. Stručnjaci tvrde da je prvi osmeh, u stvari, odraz kratkotrajne emocije, pa makar trajao samo pola sekunde.

Međutim, prvi pravi osmeh koji beba upućuje mami ili tati s jasnom porukom: Neizmerno se radujem što te vidim, javlja se oko šeste nedelje nakon rođenja.

Povezivanje slike s tonom

Dokazano je da novorođenče od rođenja prepoznaje majčin glas i miris. Sledeći korak koji osnažuje vezu između majke i bebe je kad beba nauči da povezuje sliku s tonom. To uspeva tako što gleda u mamino lice i trudi se da ga zapamti. U njenoj maloj glavici biće rešena prva velika zagonetka, a to je povezivanje majčinog lika s poznatim mirisom, glasom i prijatnim osećajem topline. Tada shvata da mamino lice znači sigurnost. Kada ti se sledeći put beba zagleda u lice, ne skreći pogled nego je pusti da te gleda kako bi te dobro zapamtila.

Mahanje ručicama

U prvih nekoliko meseci većina roditelja ne doživljava bebu kao društveno biće, već kao bespomoćni zamotuljak o kome treba brinuti apsolutno svake sekunde - hraniti ga, presvlačiti, kupati, zatim opet hraniti, presvlačiti, i tako u krug. To je sasvim razumljivo jer od silne brige i umora roditelji nemaju vremena posmatrati bebin govor tela kojim ono poručuje: Srećna sam što sam sita, čista i voljena.

Jesi li nekada primetila kako čim uđeš u sobu svoje bebe, koja te je par sekundi pre toga glasnim plačem obavestila da se probudila, ona u stvari ima srećan izraz lica i maše svojim ručicama. Kratko i jasno ti poručuje: Bila sam usamljena i tužna, ali sada, kada si tu, sve je dobro.

Od šest do 12 meseci starosti

Pružanje ručica

Sve bebe vole kad ih roditelji drže u naručju. Ta potreba nije odraz razmaženosti niti navike, nego iskazivanje naklonosti. Kad nepoznata osoba uzme bebu u naručje, mališan će pokušati da se izmigolji, pružajući ručice prema osobama koje najviše voli, onima u koje ima najviše poverenja, a to su mama i tata. Tim govorom tela dete svojim roditeljima poručuje da su najznačajnije osobe u njenom životu. Ima li lepše nagrade za uloženi trud?

Podeljene emocije

Kad se vratiš kući, niko ti se neće toliko obradovati kao beba. Kikotaće se, smejati i ispuštati čudne zvuke, jer drugačije ne zna iskazati sreću što te ponovno vidi. Isto tako, niko neće bučnije pokazati tugu kad moraš otići. Većina roditelja ovu eksploziju pozitivnih i negativnih emocija doživljava kao teret. Međutim, intenzitet bebine sreće kad te ugleda može se meriti sa srećom odraslog čoveka kad dobije premiju na lotou. Isto tako, tuga koju oseća kad shvati da odlaziš, jednaka je onoj koja bi i tebe obuzela da ti se dogodi neka nesreća. S vremenom će dete shvatiti da mama i tata nisu zauvek nestali pa će se i intenzitet njene tuge postupno smanjivati.

Od 12 do 24 meseci starosti

Mali imitatori

Kad dete stane na noge i počne istraživati svet oko sebe, možda će ti se učiniti kao da gubi interes za maženje, a uz to izvodi razne nestašluke. Međutim, to je samo prividno. Mališani zapravo imitiraju roditelje, pa time što pokušavaju da urade nešto što i vi radite, zapravo žele reći:  Hoću da budem isti kao vi jer vas neizmerno volim. Uostalom, i odrasli nesvesno imitiraju osobe koje vole, zar ne?

Majstori drame

Kad posmatrate mališane kako se igraju u parku ili na igralištu, primetićete da nisu previše zainteresovani za druženje s vršnjacima. Igraće se u pesku, ali će svako biti zaokupljen svojom kanticom i lopaticom i neće dopustiti drugom detetu da uzme njegovu igračku ili zauzme njegovu teritoriju. Dogodi li se takva situacija, dotrčaće do mame neutešno plačući i žaliti se kao da se dogodila najveća tragedija. Zapravo, oni samo žele utehu u vašem zagrljaju. 

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7.mama.hr