Faze roditeljstva

Razumete li jezik kojim bebe govore?

Dok su još mali i ne mogu rečima reći da vas vole, bebe vam to pokazuju na druge načine koji bi mogli da prođu neprimećeno, jer odrasli obično zaborave jezik bezuslovne ljubavi.

Razumete li jezik kojim bebe govore?

Svoje emocije bebe pokazuju na različite načine, u zavisnosti od uzrasta:

Od rođenja do šestog meseca

Osmeh od pola sekunde

Prvi osmeh novorođenčeta karakteriše se kao nesvesni refleks, kao nešto što dolazi samo od sebe i nema nikakve veze sa spoljašnjim sadržajima. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da ovi prvi nagoveštaji zadovoljstva imaju mnogo dublje značenje od običnog refleksa. Stručnjaci tvrde da je prvi osmeh, u stvari, odraz kratkotrajne emocije, pa makar trajao samo pola sekunde.
Međutim, prvi “pravi” osmeh koji beba upućuje mami ili tati s jasnom porukom: "Neizmerno se radujem što vas vidim", javlja se oko šeste nedelje života.

Povezivanje slike s tonom

Dokazano je da novorođenče od rođenja prepoznaje majčin glas i miris. Sledeći korak koji ojačava vezu između majke i bebe je kad beba nauči da povezuje sliku s tonom. To uspeva tako što gleda u mamino lice i trudi se da ga zapamti. U njenoj maloj glavici rešiće se prva velika zagonetka, a to je povezivanje majčinog lika s poznatim mirisom i prijatnim osećajem topline. Tada shvata da mamino lice znači sigurnost. Kada ti se sledeći put beba zagleda u lice, ne skreći pogled nego je pusti da te gleda kako bi te bolje zapamtila – savetuju stručnjaci.

Mahanje ručicama

U prvih nekoliko meseci većina roditelja ne doživljava bebu kao društveno biće, već kao bespomoćni zamotuljak o kom se treba brinuti apsolutno svake sekunde - hraniti ga, presvlačiti, kupati, zatim opet hraniti, presvlačiti, i tako u krug. To je sasvim razumljivo jer od silne brige i manjka sna roditelji nemaju vremena da se bave bebinim govorom tela kojim ona poručuje: "Srećna sam što sam sita, čista i voljena."
Da li ste primetili, da čim uđete u sobu svoje bebe, koja je samo sekund pre toga, glasnim plačem poslala obaveštenje da se probudila, ona u stvari ima srećan izraz lica i maše ručicama. Kratko i jasno poručuje: "Bila sam usamljena i tužna, ali sada, kada si tu, draga mama, sve je dobro."

Od šest do 12 meseci

Pružanje ručica

Sve bebe vole kad ih roditelji drže u naručju. Ta potreba nije odraz razmaženosti niti zavisnosti, nego iskazivanje naklonosti. Kad nepoznata osoba uzme bebu u naručje, mališan će pokušati da se izmigolji pružajući ručice prema osobama koje najviše voli, onima u koje ima najviše poverenja, a to su mama i tata. Tim govorom tela dete svojim roditeljima poručuje da su najznačajnije osobe u njenom životu. Ima li lepše nagrade za uloženi trud?

Podeljene emocije

Kad se vratite kući, niko vam se neće tako obradovati kao beba. Kikotaće se, smejati i ispuštati čudne zvuke, jer drugačije ne zna izraziti sreću što vas ponovno vidi. Isto tako, niko neće bučnije pokazati tugu kad morate otići. Većina roditelja ovu eksploziju pozitivnih i negativnih emocija doživljava kao teret. Međutim, intenzitet bebine sreće kad vas ugleda može se meriti sa srećom odraslog čoveka kad ostvari glavni pogodak na lotou. Isto tako, tuga koju oseća kad shvati da odlazite, jednaka je onoj koja bi i vas obuzela da vam se dogodi neka nesreća. Vremenom će dete shvatiti da mama i tata nisu zauvek nestali pa će se i intenzitet njene tuge postepeno smanjivati.

Od 12 do 24 meseca

Mali imitatori

Kad dete stane na noge i počne da istražuje svet oko sebe, možda će vam se činiti kao da gubi interes za maženjem, a uz to izvodi i razne nestašluke. Međutim, to samo na prvi pogled izgleda tako. Mališani u stvari imitiraju roditelje, pa time što pokušavaju da urade nešto što bi vi uradili, zapravo vam žele reći: "Želim da budem isti kao vi, jer vas neizmerno volim.” Uostalom, i odrasli nesvesno imitiraju osobe koje vole, zar ne?

Majstori drame

Kad posmatrate klince kako se igraju u parku ili na igralištu, primetićete da nisu posebno zainteresovani za druženje s vršnjacima. Igraće se u pesku, ali će svako biti zaokupljeno svojom kanticom i lopaticom i neće dozvoliti drugom detetu da uzme njegovu igračku ili zauzme njegovu teritoriju. Dogodi li se nešto slično tome, dotrčaće do mame neutešno plačući i žaliti se kao da se dogodila velika tragedija. U stvari, oni samo žele zagrljaj podrške i ljubavi.

Uživajte u odrastanju vaših mališana i dozvolite im da vas podsete kako se govori jezikom bezuslovne ljubavi.

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama