Faze roditeljstva

Pravila i običaji u postporođajnom periodu

Pravila i običaji u postorođajnom periodu se razlikuju širom sveta, pojedini deluju više kao sujeverje ili preterano, dok bi se zbog drugih momentalno iselili u druge krajeve.

Pravila i običaji u postporođajnom periodu

Kada govorimo o post porođajnom periodu, u svim delovima sveta i različitim kulturama, jedno je zajedničko - fokusiranje na uspostavljanje veze između mame i bebe.

Kina

Mesec dana nakon porođaja, mame u Kini imaju ograničenja koja se odnose na hranu, piće i stvari koje mogu da rade. Sirovo voće i meso su zabranjeni kao i hladna voda. Mame se hrane supama i čorbama koje pomažu da se stvara veća količina mleka. Takođe, u prvom mesecu nije im dozvoljeno ni kupanje. U ovom periodu mame su u pidžamicama, toplim čarapama i odmaraju se, kako bi se njihovo telo vratilo u normalu i ojačalo.

Francuska

U Francuskoj majke kada izađu iz bolnice nisu prepuštene same sebi. Medicinske sestre svaki dan obavljaju rutinske pozive i podsećaju ih za lekove, brinu da li su sve krvne analize obavljene... Takođe, novopečene mame imaju fizikalnu terapiju koja im pomaže da se mišići karličnog dela vrate u stanje pre porođaja.

Indija

Indija ima dugu tradiciju kada je postporođajno "zatočeništvo" u pitanju. To zvuči jako grubo, međutim evo o čemu se radi. U periodu od 40 do 60 dana majka i beba su obavezne da budu u kući zbog opasnosti od infekcija i bolesti. Tokom ovog perioda majka je na hranljivoj dijeti i jede isključivo lako svarljivu hranu kako bi održala toplotu tela konstantnom. Korišćenje sapuna je zabranjeno, pa se majke služe biljnim preparatima za negu. I poslednja, i verovatno najbolja stvar - dobijaju svakodnevne masaže celog tela različitim uljima kako bi oporavile i ojačale telo posle porođaja.

Nigerija

Nigerija ima simboličnu tradiciju kada je prvo bebino kupanje u pitanju i iako se čini da je usmereno ka bebi, u stvari je za mamu. Baka tradicionalno prvi put kupa bebu i to se radi kako bi majka shvatila da nije sama i da će imati pomoć oko novog člana porodice od čitave zajednice žena spremnih da uskoče kada je pomoć potrebna.

Nemačka

Kada žena u Nemačkoj ostane u drugom stanju od ginekologa dobije knjižicu na prvom pregledu. Ovu knjižicu žena čuva i nosi na svaki sledeći pregled čak i kada se porodi. Ovo je jako važno kako bi doktori mogli da prate napredak trudnoće i da budu upućeni u neke eventualne opasnosti.

Latinska Amerika

U zemljama Latinske Amerike "karantin" je obavezan, samo što ovde traje šest nedelja. Majke se uzdržavaju od seksa, određene hrane i ne obavljaju ništa od teških poslova. Čitava poenta "karantina" jeste da se majka posveti dojenju, čuvanju i zbližavanju sa bebom. Tokom ovog perioda ostatak porodice je tu da pomogne sa ostalom decom ako ih roditelji imaju, kuvaju i spremaju kuću.

Finska

Finska ima jednu tradiciju o kojoj se u poslednjih nekoliko godina najviše priča. Svaka beba u Finskoj na poklon dobija "kutiju za bebe" sa 56 različitih predmeta u njoj. Čak i kutija ima svoju upotrebnu vrednost jer ima maleni dušek i može da se koristi kao krevetac za bebu. Uz dušek, u kutiji se nalazi i niz drugih potrepština za novorođenče: odeća, skafander sa kapicom, pelene, slikovnica, kozmetika za bebe... Nju Džersi i Alabama su vođene ovim primerom usvojile isti zakon i tako smanjile stopu smrtnosti novorođenčadi.

Srbija

Po izlasku bebe iz porodilišta na adresu aktuelnog prebivališta porodilje povremeno dolazi u obilazak patronažna pedijarijska sestra koja može da pomogne u snalaženju u najosnovnijim aktivnostima sa bebom, kao što je kupanje, povijanje i hranjenje. Uobičajeno je da je novopečenim roditeljima potrebna mnogo veća podrška i edukacija te angažuju pristupačan privatni servis “babica&bebica” pogledajte VIDEO.

Babine ili babinje - 40 dana u Srbiji

Što se srpskih, narodskih običaja tiče, jedan od mnogobrojnih se odnosi baš na postporođajni perioda i zove se – babinje ili babine. To je period koji traje 40 dana nakon porođaja. Sa strane medicine toliko je potrebno da nestanu promene genitalnih organa nastale tokom trudnoće i da se oni vrate u stanje pre trudnoće, a u narodu se nekad verovalo da je to vremenski period u kome je porodilja u opasnosti od zlih duhova koji obitavaju oko kuće. Zato je taj period označen kao period u kome trudnica treba da odmara i da se suzdržava od teških poslova ili čak i da ne izlazi iz kuće.

„Babine” su običaj koji takođe podrazumeva posetu rodbine i komšija bebi i porodilji prvih dana nakon rođenja. Bebe je po staroslovenskoj mitologiji potrebno čuvati od baba (zlih duhova koji se nalaze oko kuće gde se nalazi beba) - tako je i sam naziv po tim zlim babama dobio i ime. Drugi kažu da naziv babine dolazi od darova koji se nose bebi. Kada se ide na babine nosi se okrugla torta, oni koji duboko veruju u ove običaje, smatraju da će, ako donesete kockastu tortu umesto okrugle, život deteta biti „na ćošak”. Ženskom detetu se poklanja zlato da bi jednoga dana imalo za miraz, dok se muškom stavlja novac pod jastuk. Danas se uglavnom praktikuje davanje novca, bez obzira na pol, ali se zadržao deo običaja da se uz darivanje odredi i namena. Tradicija poklanjanja crvenog konca je ostala do danas, a simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Uglavnom se uz poklon ostavlja u krevetcu uz reči: „Ovaj konac stavljam bebi pod jastuk da bi lepo spavala.“

 

Adaptacija: By Bebologija Izvor: yumama.com, dnevne.rs, kozaraethno.com