Faze roditeljstva

Psi i deca - kada rastu zajedno

Dolazak bebe u domaćinstvo koje ima i psa nije nikakav problem, ali potrebno je neke stvari uraditi da bi sve ostalo harmonično.

Psi i deca - kada rastu zajedno

Ako ste i do sada psa redovno negovali nastavite tako, jedino što možete redovnije raditi je četkanje i čišćenje od glista (dehelmintizacija). Ako pas nije redovno dobijao vakcine potrebno je da odete kod veterinara koji će ga pregledati i dati mu vakcine.

U redovnu negu pasa spada:

  • redovna vakcinacija protiv besnila (obavezna po zakonu)

  • vakcina protiv zaraznih bolesti

  • dehelmintizacija -čišćenje od crevnih parazita (tabletice koje se doziraju po kg telesne mase) i

  • aplikovanje sredstva protiv buva. 

Već sada kad je beba mala, a pogotovo kada počne da puzi, psa treba redovno četkati i prati mu šape posle šetnje, a ceo stan i pogotovo mesto gde pas najčešće spava redovno usisavati.

Donošenje bebe u kuću obično znači manje pažnje za psa pa je neophodno i na to obratiti pažnju. Pametno bi bilo i pre nego što beba dođe pripremiti psa na kraće i ređe šetnje. Možete pokušati psa da povučete za uši ili rep i ako njegova reakcija bude dobra nagradite ga.

U zavisnosti od karaktera psa možete primenjivati različite metode za navikavanje psa na bebu: donošenje iskorišćene bebine pelene iz porodilišta, puštanje snimljenog plača bebe...Ako planirate psu da ograničite pristup bebinoj sobi važno je da to uradite pre nego što beba dođe da ne bi svoje nezadovoljstvo usmerio na novog člana porodice. Kada po izlasku iz porodilišta dođete kući vaša kuca će sigurno hteti da vas pozdravi, a to možda odluči da uradi baš skokom na vas, tako da bi bilo bolje da kad ulazite u stan neko drugi drži bebu.

Kada dete malo poraste važno ga je naučiti kako se treba ponašati prema psima. Bitno je da nauči razliku između kuce u svojoj kući i kuce na ulici ili nečije tuđe, jer nešto što bi možda prošlo kod njegove kuce druga mu neće toleristi. Psa nikada ne treba prisiljavati da trpi maženje i druženje sa detetom ako mu to ne prija. I psa nikada ne smete kažnjavati kada reži, jer je to znak da mu se nešto ne dopada i da je sledeći korak ujed... već treba psa tada pustiti na miru. Kažnjavanjem bi ga samo naučili da prestane da nas upozorava kada nije zadovoljan.

Posle igranja sa psom obavezno je pranje ruku. U slučaju ujeda ili ogrebotine to mesto oprati vodom i sapunom. Ako se javi crvenilo ili otok obavezno otići kod doktora.

Možda vam se sve ovo čini previše komplikovano, ali dobre strane odrastanja uz životinje su brojne. Životinje uče decu odgovornosti, a odnos koji dete uspostavi sa životinjom pozitivno utiče na njegovo samopouzdanje. Pas je još jedan član porodice koji će detetu pružiti bezrezervnu ljubav, a toga nikad nije previše.

Autor teksta: Mama Tea veterinar