Faze roditeljstva

Dnevnik vaše trudnoće

Šta vas sve očekuje na putovanju do majčinstva otkrićete u nastavku.

Dnevnik vaše trudnoće

Na vašem putovanju do majčinstva proći ćete kroz dosta toga, a mi ćemo na momenat pokušati da istaknemo neka od najvažnijih iskustava koja vas očekuju na ovom putu.

Prvi trimestar

Iako bi sa svim lošim navikama trebalo da prestanete i pre ostajanja u drugom stanju, svakako ćete želeti čim saznate a do 4. nedelje  najkasnije prestanete da konzumirate napitke sa kofeinom (u neograničenim količinama), alkohol i određene vrste namirnica.

Jednog dana ćete se probuditi i primetiti da vam je baš muka. Jutarnja mučnina obično počinje između 5. i 7. nedelje i može trajati i do 16. nedelje trudnoće. Posetićete svog lekara sigurno između 5. i 8. nedelje, kada ćete i zakazati mesečne preglede za naredni period. Dabl test se radi u periodu od 11 do 14. nedelje trudnoće a najčešće u 12. nedelji trudnoće. Upravo u ovom periodu možete, ako ima potrebe uraditi i neki od neinvazivnih prenatalnih testova (mada neki od njih mogu da se rade već nakon navršene 10. nedelje) . Nakon 12. nedelje možete, ukoliko već niste, podeliti divne vesti sa porodicom i prijateljima. 

Drugi trimestar

Drugi trimestar započinje oko 14. nedelje i nastavlja se do 26. nedelje. Ovo je period kada jutarnje mučnine polako nestaju i kada većina mama počne da uživa u svojoj trudnoći.

Negde između 16. i 22. nedelje osetićete prve bebine udarce. U početku osećaj je kao da imate leptiriće u stomaku, i možda ih nećete primetiti sve dok ne počnete da osećate kratke male udarce.

Između 18. i 24. nedelje možete isplanirati neki kraći odmor i put sa svojim suprugom, jer kažu da je ovo period kada ćete najviše moći da uživate u trudnoći. Rezervišite vikend za dvoje kako biste se opustili i uživali u zajedničkom vremenu pre nego što vam se život "malo" promeni.

Treći trimestar

Treći trimestar počinje u 27. nedelji. Ovi poslednji meseci trudnoće su prilično mirni, sve do velikog dana kada će porođaj krenuti i kada ćete otići u porodilište. Upravo sada je pravo vreme da poslušate neka predavanja  za trudnice, gde  ćete se upoznati sa stvarima koje vas uskoro očekuju. 

Oko 32. nedelje prijatelji i porodica će vas verovatno obasipati poklonima i pažnjom i sigurno ćete precrtati većinu stvari sa liste za kupovinu stvari za bebu.

Poslednjih nekoliko nedelja trudnoće trebalo biste da utrošite na planiranje i pakovanje torbe za porodilište za slučaj da kontrakcije krenu pre predviđenog termina. Takođe bi trebalo da obezbedite auto sedište za bebu.

Drage naše mame, trudnice i one koje to tek planiraju da postanu, oko kojih prekretnica u trudnoći ste vi najviše bile ili ste sada uzbuđene? Podelite svoje komentare sa nama!

Pripremila: Vesna S. Izvor: https://www.pregnancymagazine.com