Faze roditeljstva

Dnevnik Vaše trudnoće

Šta vas sve očekuje na putovanju do majčinstva otkrićete u nastavku.

Dnevnik Vaše trudnoće

Na vašem putovanju do majčinstva proći ćete kroz dosta toga, a mi ćemo na momenat pokušati da istaknemo neka od najvažnijih iskustava koja vas očekuju na ovom putu.

Prvi trimestar

Iako bi sa svim lošim navikama trebalo da prestanete i pre ostajanja u drugom stanju, svakako ćete želeti da do 4. nedelje ne konzumirate napitke sa kofeinom, alkohol i određene vrste namirnica.

Jednog dana ćete se probuditi i primetiti da vam je prilično muka. Jutarnja mučnina obično počinje između 5. i 7. nedelje i može trajati i tokom 16. nedelje trudnoće. Posetićete svog lekara sigurno između 5. i 8. nedelje, kada ćete i zakazati mesečne preglede za naredni period. Zatim, kada budete bili u 12. nedelji i kada započnu pripreme za drugi semestar, mogli biste da počnete da delite lepe vesti sa porodicom i prijateljima.

Drugi trimestar

Drugi trimestar započinje oko 14. nedelje i nastavlja se kroz 26. nedelju. Ovo je period kada jutarnje mučnine polako nestaju i kada većina mama počne da uživa u svojoj trudnoći.

Negde između 16. i 22. nedelje osetićete prve bebine udarce. U početku osećaj je kao da imate leptiriće u stomaku, i možda ih nećete primetiti sve dok ne počnete da osećate kratke male udarce.

Između 18. i 24. nedelje možete isplanirati babymoon. To je novi termin za odmor sa Vašim partnerom, pre dolaska vašeg novog bića na svet, jer ovo je period kada ćete najviše moći da uživate u trudnoći. Rezervišite vikend za dvoje kako biste se opustili i uživali u zajedničkom vremenu pre nego što vam se život promeni.

Treći trimestar

Treći trimestar počinje u 27. nedelji. Ovi poslednji meseci trudnoće su prilično mirni, sve do velikog dana kada će porođaj krenuti i kada ćete otići u porodilište. Upravo sada je pravo vreme da posetite neku od škola za trudnice, gde  ćete se upoznati sa stvarima koje vas uskoro očekuju. 

Oko 32. nedelje prijatelji i porodica će vas verovatno obasipati poklonima i pažnjom i sigurno ćete precrtati većinu stvari sa liste za kupovinu stvari za bebu.

Poslednjih nekoliko nedelja trudnoće trebalo biste da utrošite na planiranje i pakovanje torbe za porodilište za slučaj da kontrakcije krenu pre predviđenog termina. Takođe bi trebalo da obezbedite auto sedište za bebu.

Drage naše mame, trudnice i one koje to tek planiraju da postanu, oko kojih prekratnica u trudnoći ste vi najviše bile ili ste sada uzbuđene? Podelite svoje komentare sa nama!

Izvor: https://www.pregnancymagazine.com