Faze roditeljstva

Deset saveta za uspešno dojenje

Kada je reč o dojenju ne postoje pravila o tome što je pravilno ili pogrešno, već svaka mama treba da vidi što je najbolje za nju i njenu bebu, ističu međunarodna udruženja za dojenje. Saznajte i šta savetuju u "kriznim situacijama" i kod problema s dojenjem.

Deset saveta za uspešno dojenje

U trudnoći

1. Razgovarajte sa što više drugih roditelja, sa svojom porodicom i prijateljima o njihovim iskustvima s dojenjem. To će vam pomoći da razumete raznolikost iskustava i pomoći će vam da dobijete realnu sliku. Ako je moguće, budite pored prijateljice ili rođake dok doji svoje dete, kako biste saznali više o tome.

Pročitajte: PRVI SUSRET SA BEBOM

 

2. Pohađajte neki od online obuka za trudnice u organizaciji Centra za trudnice Bebologija. 

Nakon porođaja (u bolnici i po povratku kući)

3. Ne zaboravite da je razvoj posebnog odnosa bliskosti s vašim detetom najvažniji aspekt dojenja. 

4. Dojenje je praktična veština, slično kao učenje plivanja – najvažniji su posmatranje, iskustvo, praksa i podrška.

5. Ne postoje pravila o tome što je pravilno ili pogrešno. Saznajte šta deluje na vas i vaše dete u okviru vaše porodične situacije.

Kasnije tokom doba odojčeta

6. Prepoznajte 'krizne situacije' u kojima ćete biti umorni, preplavljeni emocijama ili osećati bol; gledajte da u takvim trenucima ne donosite brze odluke o ishrani deteta i naglom prekidanju dojenja. Za početak uzmite telefon i potražite pomoć.

Pročitajte: POSTNATALNA DEPRESIJA

 

7. Imajte na umu koliko je korisno dobiti podršku od nekoga s iskustvom ko će vas saslušati, čuti vaše brige i dati vam podršku.

8. Od porodice i prijatelja zatražite praktičnu pomoć u pripremi jela, brizi za drugu decu i kućnim poslovima, kako biste imali vremena za opuštanje sa svojom bebom.

9. Budite realni, biti majka i hraniti bebu velike su novosti u vašem životu.

10. Ako imate poteškoća s dojenjem, pokušajte da pronađete nekoga ko će vam pomoći, povećati vam samopouzdanje, uz koga ćete se osećati opušteno i ko može biti uz vas dok dojite. To može biti zdravstveni radnik, rođak ili prijatelj ili čak i privatni servis profesionalnih babica Babica & Bebica.

Pripremila: Vesna S. By Bebologija