Faze roditeljstva

Smeju li bebe da jedu sladoled?

Svi već znamo da deca obolžavaju sledoled. Letnji dani su konačno pred nama, sve više vremena ćete provoditi u šetnjii napolju pa se baš tada javlja roditeljska dilema: Da li i bebi dati ili ne da lizne malo sladoleda?

Smeju li bebe da jedu sladoled?

Sladoled je jedna od omiljenih letnjih poslastica i vaša beba sigurno će se oduševiti i pružati ruke, kada vidi vas kako uživate u šarenom slatkišu. Takođe, neki roditelji smatraju da je sladoled odlično “pomagalo” za tople bebine desni kada joj niču zubići. Međutim, da li je sladoled uvek dobar izbor?

Univerzalno pravilo je da, bilo šta što je upakovano i napravljeno u fabrici, odnosno procesuirano, nije nešto što želite da date vašoj bebi. Što proizvod ima više šećera, soli ili masti, više je rangiran na listi naminica koje treba izbegavati. Postoji opasnost da kupovni sladoled sadrži mnogo naminica koje nisu namenjene bebama, kao što su, na primer, visokofruktozni kukuruzni sirupi.

Pored opasnosti od prekomerne doze šećera, koja nije poželjna ni za odrasle, druga stvar koja može da škodi bebi je temperatura sladoleda - koja je - prehladna.

Na primer: majčino mleko je temperature oko 37 stepeni celzijusa, i to je temperatura koju treba da imaju i adaptirano mleko kada ga pravite, kao i kašice kada beba počne da jede. Dakle, bebin organizam napravljen je tako da vari toplu hranu, pa ledeni sladoled može biti preveliki šok za njen organizam.

Ali ono što je dobra stvar - uvek možete sladoled da napravite kod kuće i izbegnete sve neželjene sastojke i temperaturu.

Recept za domaći voćni sladoled

Potrebno vam je:

- 250 grama bobičastog voća po izboru (možete uzeti zaleđeno - vaš sladoled će imati bolju teksturu, a ostali sastojci će “smlačiti” temperaturu voća)
- 250 g grčkog jogurta
- kašika meda (za bebe starije od godinu dana)

Sve sastojke je potrebno izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom i rashladiti u frižideru ukoliko je potrebno.

Izvor: yumama.com Foto: freepik, unsplash