Faze roditeljstva

Šta vam se dešava u četvrtom tromesečju

Da, dobro ste razumeli, postoji nešto što se zove i četvrto tromesečje – period novih, iznenađujućih, ponekad zastrašujućih, smešnih, neobičnih i potpuno normalnih stvari. A to je period kad dođete s bebom kući.

Šta vam se dešava u četvrtom tromesečju

Prenosimo Vam 30 komičnih i iskrenih istina o tome šta Vam se sve može desiti tokom prvi tri meseca po dolasku kući s bebom.

Otprilike sve žene znaju u što se upuštaju kad saznaju da su trudne. Znaju da će puno puta ići do toaleta, znaju da će hormoni divljati kao ringišpul u lunaparku, znaju da će dobiti nekoliko kilograma ili desetina kilograma viška, znaju o neugodnostima prvog tromesečja trudnoće, poput jutarnjih mučnina, glavobolje, hemoroida… Sva tri tromesečja trudnoće su prosvetljujuća i u najmanju ruku, iznenađujuća.

Znate li šta je još zanimljivo? Četvrto tromesečje!

To je jedno skriveno tromesečje, prva tri meseca s bebom, praktično su poput razdoblja zimskog sna. Upoznajete se sa bebom, učite kako je najbolje brinuti se o njoj, i svakodnevno naučite nešto novo i zanimljivo. Ovo su neke od najčudnijih, najsmešnijih ali i potpuno iskrenih stvari koje se događaju tokom ovog tromesečja?

 1. Sada ti jedino prijaju duboke mrežaste gaće koje nigde i ni malo ne stežu i želiš ih nositi do kraja života.

 2. Proces osvežavanja intimnog područja s flašicom koja ima prskalicu nakon porođaja istovremeno je apsurdan i genijalan.

 3. Sve smo plakale! A, sada i dalje plačemo zbog hiljadu nepovezanih stvari. Reklame s bebama, poslednjeg kolača i činjenice da tvoja beba ne nosi veličinu pelena za novorođenče.

 4. Imaš povraćku na sebi. Više od jednom ti se to dogodilo? Da, i nama isto.

 5. Helanke život znače - i ako moramo izaći iz svoje jazbine, to će biti u tim prekrasnim rastegljivim lepoticama.  

 6. Dosta krvarimo, mnoge od nas bile su potpuno nepripremljene za to.

 7. Zbog grudi se možeš osećati kao da su ti injekcijom ubrizgali cement i odjednom se čini potpuno razumljivo i sasvim normalno da napuniš grudnjak listovima kupusa.

 8. Buđenje s “mokrim krugovima” na majici postaje normalna stvar neko vreme. (Čini se kao da je mokra mrlja uvek negde na tebi!)

 9. Možda ćeš se osećati čudno zbog pupčane vrpce ako bebi još nije otpala. To je normalno. Uz savete patronažne sestre brzo ćeš savladati i taj zadatak.  

 10. Veoma brzo ćeš naučiti da tvoj novi raspored spavanja ne uključuje toliko REM fazu, koliko “buđenje milion puta tokom noći kako bi proverili da li beba diše?”

 11. Da, i “buđenje drugih milion puta kako bi nahranila bebu

 12. Razgovori o boji i količini bebine kake sada su potpuno prihvatljivi.

 13. Ne želite da idete napolje s bebom jer vam se sve čini zastrašujuće. To je potpuno normalno kao i napokon izaći se bebom napolje i osećati se sasvim slobodno.

 14. Verovatno ćete biti pod neverovatnim pritiskom kad prvi put izađete uveče sa suprugom, ali bez bebe. Možda ćete se ludo zabaviti, možda ćete plakati, možda ćete mislima biti potpuno odsutni jer vam nedostaje beba – i sve je sasvim u redu. Dobro je da roditelji izađu ponekad sami, zajedno, a svaki sledeći put će biti lakše. Obećavamo!

 15. Znaćeš da si “uspela” nakon prve zamene pelena u kojima se dogodila “eksplozija”. Radi se o trenutku tipa “Uuu, vau! Ovo se stvarno događa. Može doći do bebinih leđa.” Na sve ovo u takvim situacijama gledaj sa smešne strane, jer si upravo zvanično stekla “zvanje” mama.

 16. Prava umetnost je obući svoje postporođajno telo. To može biti neka vrsta “Ne odgovara mi moja prava odeća, ali ne pristaje mi ni moja trudnička odeća”. Čudno je, ali istovremeno čarobno kada ceo dan možete provesti u pidžami/muževljevoj trenerci/helankama/ bilo šta u čemu se osećate udobno.

 17. Tvoja beba možda želi da je dojiš 30 minuta na svakoj dojci, svaki puta kada je hraniš. U tom slučaju: udobno se smesti i uživaj u deljenju ljubavi i to prihvati kao trenutak odmora.

 18. Zaista ti se “otvore oči” kada vidiš kako sestre u bolnici drže tvoju bebu. Vidiš kako su bebe mala, krhka i osetljiva bića. Ali kad posmatraš kako sestra “rukuje” s njom, ubrzo shvatiš kako beba uopšte nije tako “lomljiva” kako na prvi pogled izgleda.

 19. Bebe puno gunđaju. I glasno! Proizvode hiljadu zvukova i svi do jednog su neodoljivi.

 20. Možda ćeš biti zbunjena i/ili uplašena oko ljuspica koje otpadaju sa bebinog temena. Veruj, nije ništa strašno ni zarazno, to je samo temenjača.

 21. Mnoge od nas nisu bile svesne da novorođene bebe mogu imati bubuljice. Fascinantno, ali ni to, u većini slučajeva, nije zabrinjavajuće.

 22. Neverovatno je gledati ljude kako se istog trenutka razneže kada vide malu bebu. Jednostavno čak i najveći mrgudi “omekšaju” i “zasijaju”. Videćeš kao si povezana s čovečanstvom na potpuno novi način.  

 23. Odjednom shvatiš koliko je bučan vaš komšiluk kada očajno želiš uspavati bebu u šetnji kolicima. Lupanje vratima. Kosilica. Lajanje psa. Dečji smeh i graja…

 24. Isto važi i kada pokušavaš da uspavaš bebu kod kuće. Ako živiš u gradu, odjednom čuješ sve draži javnog prevoza i saobraćaja, gradsku vrevu i buku u svom najglasnijem izdanju. Ako živiš u kući, zvukovi dolaze iznutra i spolja. Komšije, zvono na vratima, kosilice, pod ili vrata koja škripe…

 25. Život s novorođenom bebom ubrzo će ti pokazati da je nošenje bebe u nosiljci najbolja stvar na svetu.

 26. Shvatićeš da je bade mantil stvoren upravo za četrvrto tromesečje.

 27. Mekane “rupe” na glavi takozvane fontanele – na početku vas mogu potpuno izbezumiti! No ne brinit to je sasvim normalno.

 28. Iznenadićeš se koliko je neprijatno kada se prvi put posle porođaja zakašlješ, kineš, skočiš…

 29. Ako dojiš, možda ćeš se osećati kao da živiš svoj život u trosatnim koracima. Okej, nahranila sam bebu, imam sat i po da uradim šta treba pre nego što ponovo dođe vreme za hranjenje… Priprema, pozor, sad!  

 30. Ovo četvrto tromesečje pokazaće ti koliko je neverovatno tvoje novorođenče, uključujući sve uspone i padove pa čak i činjenicu da ćeš biti spremna za ponovno upoznavanje s civilizacijom. Kad prođe, nedostajaće ti ovaj “zimski san”. Zbog toga, dozvolite sebi potpuno uživanje u njemu.

Četvrto tromesečje će sigurno proći, ali onaj siguran prostor koji ćeš stvoriti s bebom kako bi zajedno učili i rasli - neće se nikada završiti. Dobrodošla u majčinstvo!

Izvor: miss7mama.hr