Faze roditeljstva

Zašto bebama opada kosa

Neke bebe se rode s gustom kosom, dok druge nemaju ni jednu vlas. Obe varijante su normalne i nema razloga za brigu. Ali treba li da nas zabrine kad bebama opada kosa i kako se uklanja temenjača?

Zašto bebama opada kosa

Mame često sanjaju o slatkim frizurama, konjskim repićima i šnalicama na kosici svojih devojčica. Neke majke imaju tu privilegiju pa oko 6 meseca svojim devojčicama već mogu napraviti razne frizurice, a neke moraju da sačekaju i do druge godine. Nema razloga za brigu, jer kosica je poput prvih zubića – nepredvidiva i nije strašno ako malo zakasni.

Potrebno je osvrnuti se i na zabludu da kosa očvrsne i postane gušća ako se dete ošiša na ćelavo. To nije istina. Ta zabluda dolazi iz vremena kad su se šišanjem kose do gole glave deca štitila od bolesti (na primer trbušnog tifusa) ili se tako rešavao problem s vaškama. Danas takvo šišanje nema nikakvu razumnu podlogu i neće ojačati slabu kosicu jer šišanje u tom uzrastu ne utiče na gustoću i čvrstinu kose.

Kad kosica opada

Opadanje kosice međutim može zabrinuti. Kosa i dlačice po telu s kojima se beba rađa obično nakon nekoliko meseci prirodno otpadaju. Nakon toga detetu raste prava kosa koja zna biti i sasvim drugačije boje od one prve.  

Guste dlačice po telu, nakon što otpadnu, obično više ne rastu, već ih zamenjuju nežne, retke i normalne male dlačice koje će se zadržati.

Kada se zabrinuti

Ako beba i dalje gubi kosu čak i nakon što je nova porasla, pogotovo nakon 6. meseca starosti, tada se obratite vašem pedijatru. Ponekad opadanje kosice može biti znak da se radi o nekom prehrambenom problemu, odnosno da detetu možda nedostaje gvožđa. Ono što može ukazivati na problem kod opadanja kose je i nedostatak vitamina D. Znakovi da dete možda pati od nedostatka ovog vitamina nisu toliko očigledni, ali se pored jakog znojenja glave, koje se javlja pred kraj hranjenja i uopšteno svraba temena, može pojaviti i opadanje kose na potiljku. O tome se međutim, najbolje  posavetujte s pedijatrom jer ćelavost na potiljku može doći i od ležanja i spavanja bebe na leđima.

Šta učiniti ako je beba potpuno ćelava

Ako je utvrđeno da je beba zdrava, ostaje vam samo da uživate u jednostavnom pranju glavice bez kose. Ako beba ima vrlo malo ili nimalo kosice to ne znači da će imati malo kose kasnije, samo da joj treba dovoljno vremena.

Čime prati bebinu kosicu

Postoje posebni šamponi za pranje kose novorođenčeta, koji su maksimalno prilagođene nežnom vlasištu, pa mogu da se upotrebljavaju svaki dan tokom kupanja. Važno je samo da ih dobro isperete, nakon nežnog masiranja. Za pranje glavice može da posluži mek sunđer, kao i za ostatak tela. Ako je reč o tek rođenoj bebi, uopšte nije potrebno da se koristi bilo kakav šampon, već kosica može da se opere samo mlakom vodom.

Ometa li temenjača rast kose

Nekada se na kosmatom delu glave stvaraju naslage bele ili žute boje, koje liče na krljušt, a masne su na dodir. Razloga za strah nema, a odgovor je da treba obratiti dodatnu pažnju na negu kosmatog dela bebine glave.

Kada se kosa deteta posle kupanja ne suši trljanjem frotirom i/ili kada se ne koristi češalj, četka, kada se koristi neadekvatno sredstvo za pranje kose ili se nedovoljno dobro ispere šampon, mogućnost za pojavu temenjače je veća.

Temenjača se otklanja tako što se predeo pokriven temenjačom dva sata pre kupanja (može i duže) namaže uljem koje je namenjeno za negu dečje kože.

Kada se naslage malo razmekšaju, lagano češljem čiji zupci nisu oštri, četkati preko temenjače potezima u oba pravca da se skinu omekšali delovi,a pri kupanju energičnije koristiti rukavicu za kupanje da se skinu svi zaostali delovi. Dobro isprati sredstvo za pranje kose, a nakon sušenja kose frotirom, koristiti četku radi masaže temena. Češljanjem kose u svim pravcima poboljšaćemo cirkulacije kože glave i postići bolju ishranjenost, a uklonićemo dodatno i temenjaču. Primenom ovog postupka temenjača će se skinuti za nekoliko dana. Nastaviti sa redovnom toaletom kosmatog dela glave.

Temenjača ne ometa pravilan rast kose, niti je bolna za vašu bebu, ali je pogodna podloga za razvoj bakterija i gljivica. Ne treba je nasilno skidati da se ne bi povredila koža glave.

Izvor: roditelj.hr; halobeba.rs