Faze roditeljstva

10 stvari o majčinstvu koje vam nisu rekli

Čim dobijete dete, odjednom se nađete u klubu gde svi sve znaju o majčinstvu. Osim vas! Šta je to o čemu se baš i ne priča često, a sasvim je normalno i ne treba da vas brine.

10 stvari o majčinstvu koje vam nisu rekli

Blogerka Melisa Roj odlučila je da progovori o majčinstvu i tako olakša mnoge muke i nedoumice budućim majkama. I sama je majka troje dece i kaže da bi volela da je pre znala ono što zna sada ili da je postojao neko ko bi joj otkrio više detalja.  Ovo je 10 stavki koje bi svaka buduća majka treba da zna.

1. Svega vam je dosta

Bez obzira na to kakve ćete izbore napraviti, da li ćete da dojite ili hranite bebu na flašicu, da li ćete spavati u etapama, ostati kod kuće ili se vratiti na posao, sve majke čeka isto, a to je mešavina hormona i osećanja, iscrpljenosti, društveni pritisak i nesigurnost. U jednom trenutku će vam svega biti dosta. Dešava se da poželite da dignete ruke od svega i jednostavno nestanete, to je normalno, ne očajavajte zbog toga.

2. Ništa ne traje zauvek (1. deo)

Na početku majčinstva će vam sve delovati previše komplikovano, čak do te mere da ćete početi da sumnjate i da se preispitujete da li ste dobra majka i gde sve grešite, ali ne brinite. i to će proći.

3) Ništa ne traje zauvek (2. deo)

Onda ćete se jednog dana osvrnuti i shvatiti da vam je vreme proletelo. Pitaćete se gde je ona vaša mala beba veličine vekne hleba. Onda nastupa faza u kojoj očajavate što vaša beba više nije beba. Ali i to će proći.

4) Osećate se usamljeno

Iako će vam se uvek naći pri ruci suprug, članovi porodice pa čak i drugarice imaćete utisak ponekad kao da sve radite same. Onda ćete shvatiti da teret materinstva pada samo na mamu, na početku će vam biti teško da prihvatite ovo, ali ubrzo ćete se navići.

5) Mislite na sebe

Uglavnom majke dozvole da ih materinstvo baci u drugi plan. Zapostave sebe i okrenu se samo deci, ali da biste bili dobra majka morate prvo da budete dobre same sebi. Znači prvo vi, pa dete. Znam da zvuči sebično, ali verujte da nije! Odlazak kod frizera može da vas opusti i neverovatno podići raspoloženje. Pokušajte!

6) Sumnja u svaku odluku

Bez obzira koliko iskusnih mama vam kaže nešto ili podeli svoje iskustvo sa vama, nikada nećete biti dovoljno sigurne da li ste donele pravu odluku. Sve i da pročitate hiljade priručnika uvek ćete sumnjati u ispravnost odluke.

7) Slušajte svoje srce

Niko na svetu ne poznate vaše dete bolje od vas. Vi ćete u svakom trenutku znati šta je vašem detetu potrebno. Ne dozvolite da drugi pokolebaju vaše odluke, samo slušajte svoje srce.

8) Sasvim je u redu da se osećate loše

Poznato je već da majčinstvo donosi i manjak sna, iscrpljenost, umor,frustracije i još mnogo toga. Ne trudite se da svima odate sliku kako se vi odlično nosite sa tim. Ukoliko vam je teško, jednostavno recite da vam je teško, uzmite malu pauzu, potražite pomoć pa nastavite dalje.

9) Vi ste sjajna majka

Bez obzira na to šta drugi kažu ili koliko i sami sumnjate u sebe uvek morate biti svesni jedne stvari, a to je da ste vi u tom trenutku najbolja verzija sebe i da ste odlična majka samo je potrebno da verujete u sebe.

10) Važna je ljubav

Ljubav je sve što vam treba, a sve ostalo će doći na svoje mesto.

Pripemila: Vesna S. Izvor:žena.blic.rs