Faze roditeljstva

Ne tražite savet za lečenje na internetu, odvedite dete kod lekara!

Autorka nekoliko knjiga o roditeljstvu, novinarka i majka četvoro dece, Rachel Garlinghouse odlučila je da podeli priču sa svim mamama koje traže savet na drušvenim mrežama šta da urade sa bolesnim detetom i kako da ga leče.

Ne tražite savet za lečenje na internetu, odvedite dete kod lekara!

"Moje dete povraća celo popodne. Noćas nije spavalo ni minut, a ni ja. Sada ima temperaturu preko 39 i sa svim lekovima nikako ne pada. Šta da uradim"? Ne, ne tražim savet. Samo prepisujem post koji je objavljen na grupi za mame na društvenim mrežama

Postoje desetine - da, destine ostalih postova koji su neverovatno slični. Svakodnevno se pojavljuju. Neki roditelji idu tako daleko da objavljuju i video kako im dete teško diše, kako se osip širi ili kako dete kašlje bez prestanka. 

Mama sam četvoro dece i želim da dam savet kao mama mami. Ako razmišljaš da se pridružiš mamama koje pokušavaju da postave dijagnozu zdravstvenog problema svog deteta putem internet, NEMOJ! Umesto čitanja postova hiljade nepoznatih osoba o zdravstvenom stanju deteta, uradite nešto drugo. Nešto što ima puno više smisla.

Ako je dete bolesno, odvedi ga kod lekara. To je tako jednostavno!

Razumem da putovanje usred noći do dežurne ustanove nije previše privlačno. Razumem i da nije idealno, ni super provesti subotnje jutro na hitnoj, okružen ostalim bolesnim ljudima. Saosećam sa svim roditeljima koji grle grozničavu decu u čekaonici pedijatra - jer svima je teško.

Međutim, nepoznate osobe u tvojoj internet grupi mama - čak i ako se radi o zdravstvenim radnicima - nisu tu da pregledaju tvoje dete, postave tačnu dijagnozu i kažu što treba preduzeti da bi izlečila svoje dete.

Imam četvoro dece i smatram se prilično iskusnom mamom. Poludim svaki put kad vidim još jednu sliku kako dete povraća i još uz to vremenski prikaz koliko je to puta bilo u poslednja dva sata i na kraju pitanje jedne mame: "Koliko je krvi previše?"

Trenutna bolest tvog deteta može biti uobičajena za ovo doba godine. Ovo je sezona deljenja virusa, zar ne? Ali što ako nije? Šta ako se dete bori protiv nečeg mnogo ozbiljnijeg i hitnijeg? Šta ako je teško disanje deteta znak upale pluća? Šta ako je letargija i žeđ tvog tinejdžera prvi znak dijabetesa tipa 1? Šta ako je neobični osip i povraćanje vašeg sina posledica streptokoka u grlu - i trebaju mu antibiotici? 

Ne pokušavam te oterati već samo objasniti da je najstručnija osoba koja postavlja dijagnozu i leči tvoje dete, stvarni lekar, a ne roditelji koje nisi nikad ni videla i niti ćeš ih videti.  Idi do osobe s uokvirenom diplomom iz medicine na zidu i sposobnošću pisanja recepta. Ne prepuštaj se mami koja daje sve od sebe da ti proda esencijalna ulja u trenutku iscrpljenosti. Svaki put kada čitam niz odgovora očajnom roditelju bolesnog deteta, zapitam se, da li sam ja u nekom drugom svemiru. Pregršt saveta koje roditelji dobijaju potpuno je smešno, a ja molim mamu ili tatu da budu dovoljno pametni da ih ne slede.

Dete prekriveno tajanstvenim osipom verovatno ne bi trebalo biti potopljeno u  ledenu kupku - kao što preporučuje baka troje dece - jer je to ona tako radila i njena deca su dobro. Naravno da sam za zdravu ishranu, svež vazduh, probiotike, vitamine i druge prirodne planove lečenja - ako i kada imaju smisla. Ali kako možeš lečiti bolest bez tačne dijagnoze?

Znam - zvuči nestvarno, zar ne? Ali svako ko je na društvenim mrežama u nekoj grupi mama, zna da se ne šalim. Ostali smo mi, praktični, iskusni roditelji koji jednostavno odgovore: "Odvedi, što pre, dete kod lekara”.

Ne tvrdim da svaka temperatura, osip, suvi kašalj ili proliv zahteva odlazak kod pedijatra. Naravno da ne. Ali ako tvoje dete ima visoku temperaturu, ne može zadržati ništa u želucu, letargično je, prekriveno tajanstvenim osipom ili ne može da hoda - zamotaj ga u ćebence i odvedi kod lekara. Ne gubi vreme na slikanje ili videozapise i pisanje detaljnih opisa da bi ih objavila u svojoj omiljenoj grupi mama.

Potroši energiju za brigu o svom detetu. Budi odgovorna odrasla osoba. Kasnije će biti dovoljno vremena za grupni čet mamica, kada budeš sedela i negovala do ozdravljenja, svoje dete.

Pripremila: Vesna S. Izvor: scarymommy.com, miss7mama.hr