Faze roditeljstva

Šta treba da znate o dečjoj hrani?

Prelazak na čvrstu hranu i uvođenje novih namirnica veliki je korak, kako za bebu, tako i za roditelje.

Šta treba da znate o dečjoj hrani?

U periodu kada se pored mleka uvodi i druga hrana roditelji se suočavaju sa raznim pitanjima.

 • Kojim redom treba uvoditi dohranu?
 • Kako da vaše dete zavoli žitarice, voće, povrće i meso koji su mu potrebni za pravilan rast i razvoj?
 • Da li će se javiti alergija na neku hranu?
 • Kakav je kvalitet i poreklo namirnica koje dajete mališanima?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do šestog meseca, a potom postepeno uvođenje dohrane. Ako ne dojite, majčino mleko zamenjuje formula, do tog perioda. Kako nisu sva deca ista, neka će biti spremna za čvrstu hranu i ranije, već od četvrtog meseca, a neka malo kasnije. Svakako, u ovom periodu važno je pratiti savete pedijatra, koji će dati najbolju preporuku kada je vaš mališan spreman za uvođenje određenih namirnica, kao i šta je potrebno da znate, kako biste u ovom procesu uživali i Vi i Vaša beba.

Hrana kao izvor energije i zdravlja

Bilo da odlučite da sami pripremate obroke svom detetu, ili da se oslonite na kupovnu hranu, treba da znate da deca zbog ubrzanog rasta imaju potrebu za dodatnom energijom i zato hrana za bebe i decu treba da bude visokoenergetska, zdravstveno bezbedna i kvalitetna. 

Žitarice su dobre za početak, jer je u njima izvanredna ravnoteža ugljenih hidrata, proteina i masti. Kako su obogaćene gvožđem, predstavljaju važan deo bebine ishrane u uzrastu uvođenja dopunske hrane.

Voće i povrće je bogato vitaminima i mineralima koji jačaju detetov imuni sistem i pomažu da bude zdravo, dok je meso važan izvor proteina i trebalo bi da bude deo ishrane.

Pouzdan izbor

Jedna od ohrabrujućih činjenica jeste da je danas moguće kupiti 100% prirodnu hranu za najmlađe, koja će zadovoljiti sve nutritivne potrebe deteta i obezbediti mu neophodne količine vitamina i minerala. Važno je da mame znaju da je zakonom propisano da dečija hrana ne sme da sadrži namirnice GMO porekla, šećere, aditive, konzervanse, boje i arome. Rigorozne kontrole kvaliteta koje prolazi dečja hrana, čine kupovnu hranu često i pouzdanijim izborom, budući da sveže voće i povrće kupljeno na pijaci i u prodavnici ne prolazi takve kontrole porekla i kvaliteta.

„Bebologija“ u poseti Fabrici dečje hrane

Obišli smo Fabriku dečje hrane (Baby food factory - BFF) u Dobanovcima. Ovaj domaći proizvođač dečje hrane je pravi primer primene visokih zahteva koje ovakva proizvodnja mora da zadovolji, kako bi do mališana došli zdravi, bezbedni i hranljivi proizvodi.

Najsavremenija tehnologija proizvodnje koja prevazilazi standarde u industriji dečije hrane, stroge kontrole proizvodnog procesa od ulaznih sirovina do finalnog proizvoda, garant su da iz proizvodnog pogona ove fabrike izlaze kvalitetni i prirodni proizvodi, bez dodataka.

Obilazeći Fabriku dečje hrane videli smo da se sa velikom odgovornošću pristupa kontroli kvaliteta, kako sirovina tako i gotovih proizvoda. Pasterizacija proizvoda obezbeđuje mikrobiološku ispravnost a vodi se računa i o pakovanjima koja štite sastav proizvoda. Primera radi, teglice u koje se pakuju mesne, voćne i kašice od povrća se sterilišu na visokim temperaturama, što onemogućava razvoj mikroorganizama i obezbeđuje duži rok trajanja, iako u proizvodima nema ni konzervanasa ni dodataka. Zanimljivo je i to da se kašice u teglicama pakuju u termoskupljajuću foliju koja dodatno štiti proizvod od svetlosti, prašine i otvaranja. Pažljivim pristupom svakom segmentu Fabrika dečje hrane ostvaruje svoju misiju: da domaći Nutrino proizvodi doprinesu zdravoj budućnosti generacija koje dolaze i budu izbor svake majke.

Saveti plus

 1. Ovako beba pokazuje da je gladna:
 • nije zainteresovana za igru,
 • uzbuđena je kad vidi da je hrana pripremljena,
 • naginje se prema Vama u stolici za hranjenje,
 • ​ručicom pokazuje na posudu sa hranom...
 1. Znaci kojima beba pokazuje da je sita:
 • jede sporije,
 • postaje nezainteresovana za sledeći zalogaj,
 • gura hranu od sebe,
 • izbacuje hranu iz usta,
 • neće da otvori usta,
 • ​...odmahuje glavom.
 1. Budite za stolom:
 • Ručkajte zajedno sa svojom bebom.
 • Uživajte u hranjenju i nudite hranu bebi sa radošću i osmehom.
 • ​Naučite je da uživa u obroku.

Promo tekst Foto: privatna arhiva