Faze roditeljstva

Savet pedijatra: O čemu treba voditi računa prilikom izbora hrane za decu

Prilikom izbora hrane za svoje mališane, mame imaju brojne dileme – zašto su bitni određeni vitamini i minerali i u kojim namirnicama se oni nalaze, koje namirnice moraju biti sastavni deo ishrane najmlađih, da li da izaberu gotovu hranu i kako da budu sigurne da je ona 100% prirodna i zdrava?

Savet pedijatra: O čemu treba voditi računa prilikom izbora hrane za decu

Ishrana beba i dece ima ključnu ulogu u razvoju njihovog imunog sistema i utiče na opšte zdravlje, pravilan rast i razvoj. Kako bismo mamama olakšali izbor najbolje hrane za njihove mališane, razgovarali smo sa pedijatrom, dr Milošem Relićem iz pedijatrijske ordinacije Bebologija,  o najčešćim pitanjima koje mame postavljaju, kao i o čemu treba voditi računa prilikom izbora kupovne hrane za bebe i decu i prenosimo vam njegove savete i odgovore.

Šta je potrebno dečjem organizmu za pravilan rast i razvoj?

Najvažniji nutrijenti, hranljivi sastojci i vitamini koji su neophodni za pravilan razvoj deteta su belančevine, ugljeni hidrati, zdrave masti, minerali (Ca, Mg, K, P, Fe, J...) i vitamini A, D, E, K, vitamini B grupe (B1, B2, B6, folna, pantotenska kiselina, vitamin B12). Meso, riba, mlečni proizvodi i mahunarke su bogat izvor belančevina, dok su žitarice najbolji izvor ugljenih hidrata, ali i kompleksa vitamina B, koga još možemo pronaći u bananama, grašku, brokoliju, žitaricama, mahunarkama, mesu, ribi, zelenom lisnatom povrću.  Riba i orašasti plodovi su dobar izvor zdravih masti koje imaju važnu ulogu u razvoju organizma deteta, dok se vitamini  A, D, E i K mogu naći u šargarepi, ribi, žumancetu, zelenom lisnatom povrću, mleku i mesu.

Koje vitamine treba da sadrže kašice za decu?

Kašice za decu od voća i povrća treba da sadrže vitamin C, vitamine B grupe, kao i vitamine A, D, E i K. One treba da zadovolje minimum 20% dnevnih potreba deteta za vitaminima, što bi bilo ekvivalentno jednoj voćnoj ili kašici od povrća i mesa, koje se daju u toku dana, kako bi se osigurala dobro balansirana ishrana u preostalom delu dana.

Dr Miloš Relić, pedijatar

Koliko su žitarice važne u ishrani najmlađih?

Žitarice u ishrani najmlađih su veoma važne kao glavni izvor složenih ugljenih hidrata koji su primarni izvor energije, rasta i razvoja zato što sadrže značajne minerale i vitamine, a osim toga sadrže veoma značajna dijetetska vlakna koja utiču na dobru peristaltiku i varenje uopšte.

U kojoj hrani ima gvožđa, kalcijuma, cinka i zašto su oni važni?

Gvožđe je mineral od velikog značaja za dopremanje kiseonika iz pluća u druge organe i delove tela, kao i otklanjanje ugljen dioksida iz pluća i predstavlja mineral koji direktno učestvuje u stvaranju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Iz tog razloga namirnice koje sadrže gvožđe, poput junetine, ćuretine, ribe, žumanca, mahunarki i tamno zelenog lisnatog povrća treba da budu uvrštene u jelovnik.

Kalcijum je mineral od velikog značaja za rast i razvoj dece, utiče na rast i razvoj koštane strukture i zuba, zatim na mišićni, a pogotovo srčani rad, a prepoznata je uloga kalcijuma i u imunološkom odgovoru. Najvredniji izvori kalcijuma su svakako mlečni proizvodi, zeleno povrće, sok od pomorandže, susamove semenke i sirove semenke suncokreta, a takođe se značajna količina nalazi u plavoj ribi poput sardine.

Cink je jedan od najznačajnijih minerala za dobar imuni odgovor, zarastanje rana, a osim toga deluje sinergetski sa vitaminom B6, B12, vitaminom C i gvožđem na prevenciju pojave i suzbijanju anemije. Glavni izvori cinka su meso, riba i jaja.

Zašto su važni prirodni prebiotici?

Prirodni prebiotici, poput inulina koji je zapravo nerastvorljivo dijetetsko vlakno izolovano iz korena cikorije, deluje prebiotski u crevnom traktu tako što stvara podobno tlo za nastanak korisnih mikroorganizama koji štite crevnu floru, podižu imuni odgovor organizma, utiču na povećanje tolerancije na laktozu i povećanje apsorpcije minerala.

Zašto su važni prirodni šećeri?

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, pojedinim mlečnim proizvodima (laktoza), nekim vrstama povrća, poput krompira, šargarepe i batata, kukuruzu i medu, veoma su važni za rast i razvoj deteta jer predstavljaju glavni izvori energije neophodne za svakodnevne aktivnosti.

Kakve sokiće je preporučljivo davati deci?

Najbolje je uvek deci dati prirodne sokiće, od sveže ceđenog voća. Ukoliko se deci daju kupovni sokići, oni moraju da sadrže potpuno prirode sastojke i u što većem postotku, znači 100% voće i moraju biti bez dodatog šećera, kakvi se mogu pronaći i na našem tržištu.

Kakva treba da bude kupovna dečja hrana i šta ona ne sme da sadrži?

Hrana za decu ne sme da sadrži veštačke boje, aditive, poboljšivače ukusa, poput natrijum glutaminata, pesticide i bilo koju vrstu supstanci koje mogu ugroziti zdravlje mališana.

Kupovna dečja hrana treba da bude proizvedena od sirovina vrhunskog kvaliteta, proverenog porekla i u strogo kontrolisanim-bezbednim uslovima. Neophodno je da zadovolji energetske i nutritivne potrebe u pogledu belančevina, masti, ugljenih hidrata i  potreba za mineralima i vitaminima, ali i organoleptičke i senzorne karakteristike kako bi bile prijemčive ukusu mališana.

Dobra vest za mame je da navedene kriterijume u potpunosti zadovoljava Nutrino asortiman dečje hrane. Za svaki Nutrino proizvod je izvršeno pažljivo merenje količine hranljivih sastojaka, uzimajući u obzir nutritivne potrebe svake faze razvoja deteta, tako da zadovolji potrebe za unosom raznovrsnih zdravih namirnica u ishranu vašeg mališana.

Nutrino sokići pravljeni su od sočnog voća i po specijalnoj tehnologiji koja omogućava da se sačuva prirodni, slatki voćni ukus, bez dodatka šečera, dok su suve žitne kaše napravljene od prirodnih sastojaka i dodatno obogaćene sa 13 vitamina i 3 minerala (gvožđe, jod i cink). “Ready to drink” tečne žitne kaše pravljene su od mleka i žitarica, koje zbog obilja vlakana detetu daju osećaj sitosti, a obogaćene su  inulinom, koji je dobar za imuni sistem i digestivni trakt deteta, povećava apsorpciju kalcijuma u organizmu, pomaže razvoju normalne crevne flore i olakšava probavu. Kašice dolaze u nekoliko varijanti, od voća, povrća i mesa, dostupne u teglici koja se pakuje u termoskupljajuću foliju koja štiti proizvod od svetlosti, prašine i otvaranja, dok sama obrada teglice na visokoj temperaturi onemogućava razvoj mikroorganizama i garantuje zdravstvenu ispravnost proizvoda.

Širok spektar prirodnih, hranljivih i ukusnih proizvoda idealan je saveznik mama u pravilnom odrastanju deteta i verujemo da će mame uživati u pripremi hrane za njihove najmlađe, bez brige o tome da li su im obezbedile dovoljan unos hranljivih sastojaka, znajući da će njihovo dete biti sito i zadovoljno.

Promo text