Faze roditeljstva

Sterilisanje bebinog "posuđa"

U periodu do pola godine beba je najosjetljivija, pa neki roditelji sterilizaciju rade do tada, neki do godinu dana, a neki uopšte ne sterilišu bebino “posuđe”.

Sterilisanje bebinog "posuđa"

Bebe su jako osetljive zbog još nerazvijenog imunog sistema tako da svakako treba obratiti pažnju na higijenu stvari koje se svakodnevno koriste. Pročitajte kako da flašice i dude ostanu čiste.

Sterilizacija, za kakvu god da se odlučite, po preporukama lekara radi se redovno do šestog meseca. Premda su i sterilizacija i njen metod stvar ličnog izbora. U periodu do pola godine beba je najosetljivija, pa neki roditelji sterilizaciju rade do tada, neki do godinu dana a neki uopšte ne sterilišu bebino “posuđe”.
Lična higijena i često pranje ruku svih koji dolaze u dodir sa bebom je jedan od načina da zaštitimo bebu od infekcije. Održavanje higijene i pranje flašica i duda posle svake upotrebe je neophodno bez obzira na sterilizaciju.

Načini sterilizacije

Postoji mnogo načina sterilizacije. Neki od njih su: sterilizacija ključalom vodom, hladnim vodenim rastvorom, sterilizatorom…
Za sterilizaciju ključalom vodom potrebna vam je samo dovoljno duboka šerpa i malo vremena i volje. Ovo je jednostavna i pouzdana metoda. Nakon korištenja treba da operete sve ostatke hrane sa flašice ili dude, flašicu razdvojite od dude i čvrstog omotača za nju i operete četkom i blagim deterdžentom. Nakon ispiranja uronite sve u ključalu vodu na desetak minuta. Sva bebi oprema treba biti pod vodom. Uvek treba paziti da je materijal odgovarajući, odnosno da se flašica i duda ne deformišu od temperature. Dude treba menjati češće nego flašice.
Sterilizacija u hladnom vodenom rastvoru se radi prema uputstvu proizvođača s tim da se pazi da su svi delovi flašice ispod nivoa rastvora. Obično je potrebno pola sata za ovaj način sterilizacije. Rastvori se prave uvek iznova.
Kod sterilizacije u sterilizatoru, zavisno od proizvođača, treba obratiti pažnju da se otvori okreću nadole, kao i vreme do sledeće sterilizacije.

Ako ne koristite sterilizaciju

Ako ne koristite sterilizaciju pobrinite se da redovno perete flašice i dude. Temeljno pranje je potrebno nakon svake upotrebe. Flašice možete prati i u mašini za posuđe s tim da je poželjno da pre upotrebe isperete flašicu čistom vodom za svaki slučaj. Dude takođe možete prati u posudi za escajg u mašini, ali samo povremeno, jer dudu je potrebno češće menjati.