Faze roditeljstva

Stomačni virusi tokom leta – kako pomoći bebi

Leto donosi sa sobom jedan od najčešćih problema za decu – stomačni virus. U narednim redovima otkrivamo kako da sprečite ili ublažite ove vrste tegoba vaših mališana.

Stomačni virusi tokom leta – kako pomoći bebi

Iako je najbolje posavetovati se sa lekarom, postoje načini na koje možete i sami otkriti o čemu se radi, a da potom što brže i bolje odreagujete, kako biste pomogli svom detetu.

Kada je u pitanju stomačni virus deca često imaju povraćanje i dijareju ili samo osete blagi bol u stomaku i smanji im se apetit. Može se desiti da imaju i kombinacije tih simptoma.

Stomačni virus često je praćen i povišenom temperaturom koja može da traje par dana. Što više simptoma dete ima, virus će se teže lečiti i sporije prolaziti. Ali, može i da se desi da dete samo jednom povrati i da to bude to.

U kojim se slučajevima treba odmah javiti lekaru?

Ako imate bebu mlađu od godinu dana, obavezno se javite lekaru ako dete ima bilo koji simptom stomačnog problema koji traje duže od dva dana. Najveća bojazan kod stomačnih problema je ta što mučnina i povraćanje dovode do dehidratacije organizma, do koje kod male dece dolazi brže nego kod odraslih. Prema statističkom podacima 1 od 40 beba koje se jave lekaru zbog stomačnih problema budu zadržane u bolnici zbog dehidratacije.

Hrana i piće kod stomačnog virusa?

Ako stomačni problemi vašem detetu izazivaju povraćanje, hrana će biti poslednje što želi. Ali kada se tegoba smanji i kada se detetu vrati malo apetita, počnite da mu nudite hranu, ali umereno.

Preporuka je da se detetu ponudi banana, kompot, pirinač ili tost. Suv keks je takođe dobar. Važno je da se odlučite za jednu namirnicu i dajete detetu malu količinu da vidite kako će reagovati i kako će sistem za varenje to da podneti. U slučaju da hrana detetu počne da se "vraća" i tera ga da povrati, sačekajte još malo.

Zbog čestog povraćanja i (ili) dijareje dete će izgubiti dosta tečnosti, zbog toga je važno detetu davati čiste tečnosti kao što su voda ili sokovi (prirodni, ceđeni, razblaženi vodom). Treba izbegavati slatka i gazirana pića i bilo šta što sadrži kofein, jer podstiče uriniranje što može da ubrza dehidrataciju.

Za decu mlađu od godinu dana, pedijatar će vam verovatno savetovati i oralnu rehidrataciju. Ukoliko dete još uvek sisa, savetuje se češće stavljanje na dojku, ali u manjim količinama. Takođe, ukoliko je dete na mlečnoj dohrani, poželjno je detetu davati da pije manje količine više puta u toku dana. Manje količine tečnosti, ali da se uzimaju češće savetuju se i za stariju decu.

Pripremila: Jovana Milovanović Izvor: yumama