Faze roditeljstva

Trikovi za bolji apetit

Ako deca odbijaju hranu, najčešće je reč o prolaznoj fazi. Dok dete ne zaostaje u razvoju i ne gubi na težini, nema mesta panici.

Trikovi za bolji apetit

Šta raditi kada dete odbija da jede?

Vrlo je važna fizička aktivnost dece, tako da bi trebalo što više slobodnog vremena da provode igrajući se na svežem vazduhu ili baveći se sportom koji je prilagođen njihovim godinama. Apetit se može podstaći i biološki aktivnim dodacima hrani koji u svom sastavu imaju vitamine B grupe, a koji daju energiju ćelijama, zatim vitaminima C, E, D3, beta-karotenom i mineralima – cinkom, magnezijem, gvožđem, manganom, hromom, selenom, kalcijumom, natrijumom.

Gde roditelji najčešće greše?

Grickalice i sokovi koji brzo zasite, vrućina, debela odeća, nekretanje – sve to može smanjiti apetit. Ako dete pre glavnih obroka jede smoki, grisine, kekseve, čokoladu, puding, ako se napije vode ili soka, teško će prihvatiti obrok koji ste mu spremili. Zato između kvalitetnog doručka i ručka ne nudite nikakvu drugu hranu, osim voća: 2-3 kriške narandže, jabuke ili mandarine.

Dobro je znati da deca nisu svaki dan isto raspoložena za jelo. Ponekada na loš apetit može uticati vruć i sparan dan, pregrejana prostorija, prekomerna količina odeće.

Neka dete svaki dan boravi barem kratko napolju na svežem vazduhu, čak i ako je hladno, kišovito ili snežno vreme. I pod lošim vremenskim uslovima kratka šetnja je dobrodošla.

Ne trčite po stanu sa hranom i ne dajte deci da jedu gledajući televiziju. Od malih nogu naučite decu da se jede za stolom. Servirajte manje porcije i ne stvarajte paniku ukoliko dete nije pojelo sve što ste stavili na tanjir. Možda je vaša procena pogrešna. Sa nekoliko trikova može se i doskočiti ovom problemu:

  1. Ukoliko primetite da dete odbija hranu, uvedite u ishranu multivitaminski dodatak. Oko odabira proizvoda potrebno je posavetovati se s pedijatrom. Korisno je detetu redovno davati i vitamin C.
  2. Kako biste dete podstakli da pojede obrok, ukrasite ga. Poigrajte se bojama, oblicima, načinom serviranja... Estetski utisak koji ostavlja hrane deci je veoma bitan. Neka dete učestvuje u aranžiranju hrane sa vama.
  3. Ne odustajte od tri glavna obroka i dobro je da to budu zajednički obroci kad god je moguće. Niko ne voli da jede sam, a posebno ne deca. Ne stvarajte paniku ako dete nije baš sve pojelo.
  4. Nudite hranu što češće. Međuobroci neka budu lagani, ponudite što više voća. Nakon ručka možete ponudite i poneki slatkiš, ali bez preterivanja.
  5. Naučite decu da piju vodu. Sokove nudite samo u retkim situacijama i tada im ponudite sveže ceđeno voće. Inače, potreba dece za tečnošću je individualna i zavisi od godina.

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.hr