Faze roditeljstva

Utičem li svojim izborom hrane na ono što će beba kasnije voleti da jede?

Osim što i pre rođenja uživaju u bogatstvu ukusa, bebe izgleda čuvaju uspomenu na njih i ta uspomena kasnije utiče na izbor njihove omiljene hrane.

Utičem li svojim izborom hrane na ono što će beba kasnije voleti da jede?

Utičem li svojim izborom hrane na ono što će beba kasnije voleti da jede? Jedno je od pitanja koje je postavila autorka Linda Gedes u knjizi Bebologija. A evo i odgovora:

"Ispitivanja pokazuju da ukoliko mama pije četiri puta nedeljno po čašu soka od šargarepe u poslednjem tromesečju trudnoće ili tokom prva dva meseca dojenja, beba će kad prestane da sisa mnogo voleti da jede žitarice sa sokom od šargarepe. Ako mama jede dosta voća u trudnoći i bebe će ga uglavnom više voleti kad počnu da jedu čvrstu hranu. „Beba nauči koju hranu mama voli“, kaže Džuli Menela. „Mislim da se već tad uči koja je hrana bezbedna i dostupna.“

Ukoliko se u trudnoći i dok dojite trudite da jedete što raznovrsniju hranu, izložićete svoju bebu mnoštvu najrazličitijih ukusa, čime teorijski umanjujete verovatnoću da će dete kasnije biti probirljivo. Opredelite li se pak da udovoljite svojoj potrebi za nezdravom hranom, možete joj dati loš primer. Ako su majke u trudnoći pile svake nedelje po dve manje čaše vina, njihove bebe su se češće smeškale, oblizivale i coktale na miris alkohola od beba čije su majke vrlo retko pile ili sasvim apstinirale – mada nije utvrđeno da li se njihova sklonost prema alkoholu održala i u odraslom dobu.

Ipak, jedno neobično ispitivanje na pacovima nagoveštava da ni to nije isključeno. Mlade pacove čije su majke dobijale alkohol dok su bile bremenite više zanimaju pijane jedinke od onih čije majke nisu dobijale alkohol – verovatno stoga što mogu da im namirišu alkohol u dahu.

No ovo postaje još šašavije. U nekoliko istraživanja pokazano je da na dečju sklonost prema slanoj hrani donekle utiče i jačina jutarnjih mučnina koje su njihove majke imale. Ako su majke povremeno ili često povraćale u prvih četrnaest nedelja trudnoće, bebe su sa šesnaest nedelja bolje podnosile slane napitke od dece čije majke nisu imale jutarnje mučnine. Ovo bi se moglo objasniti i time što žene povraćajući gube dosta vode pa njihova amnionska tečnost postaje gušća i slanija.

Izvor: knjiga Bebologija (Laguna), Linda Gedes