Faze roditeljstva

Vi, Vaša beba i momenti za ceo život

Svaka majka će zauvek pamtiti prvi put kada je ugledala bebine okice, ali dodir, koža na kožu, pevanje i nežni razgovori koji slede predstavljaju veoma važne trenutke u životu svake porodice

Vi, Vaša beba i momenti za ceo život

Kontakt oči u oči

Tokom trudnoće vaša bebica vas je mogla slušati. Sada, vaša beba želi i da vas gleda. Želi da vas upozna. Vi ste osoba koja će je voleti, hraniti, brinuti o njoj i njenim potrebama kako raste. Istraživanja su dokazala da novorođenče prepoznaje lice svojih roditelje u prvim danima života i ono najviše voli mamino lice više od ostalih. Oni vole da gledaju u roditelje koji im upućuju diektan kontakt očima, a okreću se od njih kada roditelj ne odgovara.

Praćenje pogleda vaše bebice direktno utiče na razvoj mozga i stimuliše je da bude više prisutna i budna povećavajući na taj način otkucaje srca i krvni pritisak.

Dodir, nošenje, koža na kožu

Od momenta rođenja, fizička povezanost počinje kontaktom koža na kožu. Ono pruža kontinuitet i sigurnost tokom bebinog prvog iskustva odvajanja.

Dodir pomaže bebinom mozgu da integriše nove nervne impulse i stvore kapacitet kako bi se što lakše prevazišle stresne situacije adaptacijskog perioda.

Kada roditelj odgovara na plač svoje bebe sa nežnim dodirom, beba stiče poverenje u svet i način na koji on reaguje na njegove potrebe.

Masaža beba je sjajan način da se povežete međusobno, ali i da upoznate jedinstvenost vaše bebe.

Pevanje i nežni razgovori

Zvuk je vibracija koji može da prenese vaše najnežnije namere, emocije. Posle rođenja, beba će prepoznati majčin glas i prijatno će se osećati kada ga čuje.

prvi momemti sa bebom

Igra je važan faktor za razvoj bebinog mozga. Ona stimuliše bebino mišljnje i angažuje njenu pažnju. Bebin mozak je još nezreo po rođenju, ali prolazi kroz brze sekvence razvoja, pogotovo u prvoj godini. Kako beba raste, igra postaje sledeći nivo sa kojim možete nastaviti put povezivanja sa svojim detetom, povezivanja za ceo život uz trenutke koji se pamte.

Bebologija/M.M.K.