Faze roditeljstva

Vitamin D3 - zašto je važan za decu i za odrasle?

U razgovoru sa doktorkom Marijanom Jovanović, pedijatrom i alergologom, saznali smo veoma korisne informacije o vitaminu D koje vam prenosimo u nastavku teksta.

Vitamin D3 - zašto je važan za decu i za odrasle?

Vitamin D, odnosno jedna njegova frakcija: vitamin D3 je vitamin koji je od izuzetne važnosti.

Donedavno se smatralo da je njegova uloga u organizmu održavanje dečijih kostiju i zglobova, omogućavanje njihovog rasta i razvoja, kao i  sprečavanje pojave rahitisa. Kako vitamina D nema dovoljno u prirodi i hrani, neophodno je da ga deca i odrasli unose kroz odgovarajuću suplementaciju.

- Nova istraživanja pokazuju, da je to što se znalo o vitaminu D3, bio samo mali deo onoga što on zaista predstavlja. Vitamin D3 je zapravo najvažniji element za izgradnju dečijeg imuniteta, kao i imuniteta odraslih. Od detetove druge nedelje života, pa sve do druge ili treće godine daje se deci u periodu od jeseni do ranog proleća u vidu supelemanata. To je period kada nema dovoljno Sunčeve svetlosti, a Sunčeva svetlost je neophodna za pretvaranje provitamina D u organizmu, u vitamin D - kaže u razgovoru za portal Bebologija dr Marijana Javanović, pedijatar-alergolog.

Vitamin D3 se koristi i u terapijske svrhe

Savetuje sa da deca, pored toga što uzimaju vitamin D kao suplement, provode što više vremena napolju, odnosno na suncu. Naravno, to se odnosi na period kada nisu visoke temperature. Leti se bebe i deca izvode u prepodnevnim satima i tokom kasnog popodneva.

- Kod dece i odraslih sa asmatičnim tegobama, vitamin D se upotrebljava kao preventivna metoda. Međutim, kada dete ima virusnu infekciju, a asmatičar je, onda se vitamin D daje i u terapijskoj dozi. Tada je ta doza znatno veća nego kada se koristi u preventivne svrhe. Iskustvo sa korišćenjem Vitamina D je izuzetno pozitivno i delotvorno -  navodi dr Marijana Jovanović.  

Tekst: Brankica Bjelić  
by Bebologija