Faze roditeljstva

Zaštitite bebu od komaraca

Zajedno sa vrućinama i lepim vremenom došle su nam i prave letnje napasti - komarci. Kako biste svoju bebu zaštitili od njihovog ujeda, postoje načini i proizvodi koje možete primeniti.

Zaštitite bebu od komaraca

Komarci su dosadni insekti koji mogu ujesti bilo koga, od bebe do odraslih. Iako je u većini slučajeva ovo bezazleno, dovede samo do svraba i crvenila, nekada u zavisnosti od prostora u kom živite, oni mogu prenositi bolesti poput malarije i tropske groznice. Pomoću sredstava za zaštitu od komaraca i osiguravanjem sredine u kojoj obitava, bebu možete zaštiti od ovih napasti.

1. Izbegavajte namirisane proizvode

Komarce privlače mirisi iz mnogih proizvoda, poput sapuna, parfema, pa čak i spreja za kosu. Koristite proizvode bez dodatih mirisa kako biste ih sprečili da priđu vašoj bebi. Pomirišite proizvode pre upotrebe, ili pak pročitajte sastav, kako biste bili sigurni da nemaju nikakav miris, ili makar imaju neki slabiji.

2. Obucite bebi zaštitnu odeću

Ukoliko idete u prostor prepun komaraca na duži period, obucite bebu u odeću dužih rukava i nogavica. Odeća će sprečiti ujede komaraca, da li sama od sebe, ili pak kao prostor za prskanje hemijskih ili prirodnih proizvoda za zaštitu od komaraca.
Komotna i odeća svetlih boja može sprečiti ujede kroz odeću. Glavu možete zaštititi šeširićem.
Odeća sa cvetnim printom i jarkim bojama može privući ove insekte.

3. Oprezno sa repelentima

Hemikalija pod nazivom DEET se u medicinskim krugovima smatra najboljom zaštitom od komaraca i drugih insekata. Ipak, zbog straha od sigurnosti ove hemikalije, držite se mera opreza:

- Ne aplikujte ih na mališane mlađe od 2 meseca. Umesto toga, uzmite u obzir upotrebu prirodnih sredstava za zaštitu od komaraca i osigurajte bebinu okolinu.
- U zavisnosti od količine DEET jedinjena u proizvodu, nanosite ga na svaka 2 do 4 sata. Na primer, ukoliko je koncentracija 10 posto, štitiće vašu bebu oko 2 sata, dok 24 posto može dete zaštititi narednih 5 sati. Umereno nanosite proizvod i budite sigurno da su svi delovi tela pokriveni, osim očiju i usta. Izbegavajte da stavljate sredstvo na bilo koji deo detetovih ruku, jer one lako dolaze u kontakt sa ustima i očima.

- Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, obratite se pedijatru.

4. Uzmite u obzir proizvode sa prirodnim sastojcima

Mnoge kompanije nude proizvode za zaštitu od komaraca koji sadrže esencijalna ulja poput citronele, kedra, eukaliptusa, soje. Centar za kontrolu boesti je potvrdio jednak učinak ovih sastojaka kao i prethodno pomenutih. Ovi proizvodi su idealni za vas ukoliko želite da izbegnete jake hemikalije na bebinoj koži. Uvek pročitajte sastav proizvoda, kao i upozorenje od koje godine deca smeju da ih koriste, jer neki mogu sadržati sastojke koji se ne preporučuju deci mlađoj od tri godine.
- Neki proizvodi mogu biti netoksični i hipoalergenski, te i kasnije pomažu bebi.
- Moraćete da nanosite proizvod na svaka dva sata, kako biste pružili potpunu zaštitu bebi.

5. Zaštitna odeća

Permetrin je još jedna hemijska zaštita koja može biti efikasna. Ipak, za razliku od ostalih, ne možete je stavljati direktno na kožu. Primenjuje se na odeći ili drugoj opremu koja se koristi. Za ovu supstancu nema ograničenje godina dozvoljenih za upotrebu. Ukoliko želite, možete izbegavati upotrebu na mališanima mlađim od 2 meseca.
- Imajte na umu da će ovo sredstvo ostati duže na dečjoj odeći, čak i nakon nekoliko pranja.

6.  Obratite pažnju na aplikovanje

Bez obzira koju zaštitu koristite, obratite pažnju na sledeće:

- Izbegavajte zaštitu kod beba mlađih od 2 meseca, kao i na ranama i posekotinama.

- Uvek pročitajte uputstvo za upotrebu.

- Sprej nanosite kada ste napolju  da ne bi došlo do udisanja.

- Izbegavajte nanošenje spreja na lice. Umesto toga, nanesite sprej na ruke, a potom pažljivo na detetovo lice. Možete se opredeliti i za zaštitu u vidu kreme.

Koristite dovoljno proizvoda da prekrijete bebinu kožu, i izbegavajte ponovno nanošenje ukoliko to nije potrebno.

- Kada beba uđe unutra, isperite delove tela na koje ste naneli repelent sapunom i vodom.

Zaštitite bebinu okolinu od komaraca

1. Kontrolišite kućni prostor

- Popravite ili zamenite polomljeni prozor.

- Postavite ventilatore u bebinu sobu. Oni će komarcima otežati da se kreću kroz vazduh.

- Uklonite stajaću vodu iz svog dvorišta, jer ona može privući komarce. Ispraznite bazene ili kadice.

2. Držite decu podalje od zona sa komarcima

Zone drveća i stajaće vode (bazeni) privlače komarce i podstiču ih da se razmnožavaju.

3. Koristite mrežu za nosiljku za bebe

Ako izlazite napolje ili u vašem domu ima mnogo komaraca, uzmite u obzir prekrivanje prostora u kom beba spava. Budite sigurni da rupice tkanine budu dovoljno sitne da komarac ne može da prođe kroz njih. Mrežicu možete postaviti na kolica, auto-sedišta, kolevke, nosiljke.

4. Stavite vrećice sa lavandom u sobu

Ovo će vam dodatno pomoći prilikom zaštite, jer lavanda odvraća komarce od napada na bebu. Postavite ih na udaljeno mesto u odnosu na bebu na primer u ormaru. 

5. Zaboravite narukvice i ultrazvučne uređaje

Ne samo da ovi uređaji neće zaštititi bebu od komaraca, već neke narukvice često sadrže hemikalije koje mogu naškoditi bebi ukoliko ih proguta.

Izvor: yumama.com