Faze roditeljstva

Zašto bebe sisaju palac?

Nekada smo zabrinuti ovom pojavom, nekada ne znamo kada će tačno prestati. Bebologija je za Vas istraživala ovo zanimljivo pitanje, a evo šta smo saznali.

Zašto bebe sisaju palac?

Sisanje palca kod novorođenčadi je uobičajeno i često počinje pre rođenja. U većini slučajeva bebe i deca sami prestaju da sisaju palac.

Ono što je neophodno reći jeste da dugotrajno sisanje palca može da izazove probleme sa zubima i vilicama dece.

Zašto bebe zapravo sisaju palac?

To je prirodni refleks kod novorođenčadi koji im pomaže da se hrane. Vrlo često bebe se na taj način same umire, a to im kasnije pomogne i da se uspavaju.

Većina mališana prestaje sa sisanjem palca negde između druge i četvrte godine života.

Da li je sisanje palca loše po bebine zube?

Na to pitanje ne bi moglo da se univerzalno odgovori, jer je razvoj svakog deteta individualan. Ono oko čega se lekari slažu jeste da pravi problem počinje tek ako zubi počnu da rastu, a dete i dalje ima istu naviku.

Kako da dete odviknete od sisanja palca?

Kada ovo pitanje dođe na red, važno je kao roditelj, ne pokušavati ništa "na silu". Većina dece, zaista do svoje četvrte godine prestane da sisa palac. Podrška detetu je uvek dobar način. U nekim slučajevima je potrebno proveriti da li dete sisa palac kao posledicu nekog straha ili pretrpljenog stresa i otklanjanjem datog problema, odvikavati ga.

Ovom izazovu treba prisutpiti bez straha, ali oprezno jer ako do polaska u školu dete još uvek ima istu naviku, savet lekara ne bi smeo da izostane.

Pripremila: Milovanović Jovana 

Izvor: http://pregnancybirthbaby.org.au