Faze roditeljstva

Zašto se deca plaše Deda Mraza i zbog čega to nije loše?

Sigurni smo da ste češće videli slike dece koja plaču pored Deda Mraza, nego dece koja ga sa oduševljenjem i osmehom gledaju. Zašto je to tako, saznajte u nastavku teksta.

Zašto se deca plaše Deda Mraza i zbog čega to nije loše?

Bliži nam se Nova godina, a sa njom dolazi i Deda Mraz koji se nalazi na svakom koraku. Iako je odraslima divna slika kada vide mališane kako radosno sede pored njega i pričaju mu svoje novogodišnje želje, jako često deca nemaju isti taj osećaj, čak, veliki broj dece otvoreno negoduje. Dečiji strah od Deda Mraza nije neuobičajen. Terapeuti taj strah smatraju dobrim, jer se na taj način razvija emocionalna inteligencija. Dečiji stav da je nepoznato isto što i opasno je normalan i on se posebno odnosi na period od druge do pete godine.

Brkovi, brada, crvena odeća, dubok glas- deci sve to izaziva neprijatan osećaj. Uloga roditelja u tim situacijama je jako bitna. Vrlo je važno da dete ne oseća pritisak da mora da se slika sa njim i da ga, ukoliko odbije slikanje, to ne čini lošim detetom i da će poklon koji mu je namenjen svakako dobiti. Takođe, priča koja prethodi, a odnosi se na dobijanje poklona za decu može da bude okidač za to da imaju osećaj da iako ne žele moraju da se slikaju sa Deda Mrazom. “Nisi dobar neće ti Deda Mraz doneti poklon” ili “Hajde sedi pored Deda Mraza da se slikaš inače nećeš dobiti paketić” može samo da dovede dete u još nelagodniju situaciju.

Ipak, postoji nekoliko načina da pripremite dete na susret sa Deda Mrazom.

  1. Razgovarajte sa detetom pre samog susreta. Pokušajte da objasnite da je Deda Mraz tu da deci ulepša dan i da im se ništa loše neće desiti.
  2. Ukoliko dete odbija da se slika bez roditelja, napravite predivnu uspomenu i slikajte se porodično sa Deda Mrazom.
  3. Ako dete želi da se slika, ali primećujete da ipak oseća blagu nelagodu budite dovoljno blizu da može u svakom trenutku da vas vidi. To će mu uliti dodatnu sigurnost.
  4. Ne razvijajte strah od Deda Mraza tako što ćete stalno dete plašiti da neće dobiti poklon ukoliko ne ispuni sva očekivanja.
  5. Upoznajte dete sa konceptom praznika i da je najvažnije da se dete oseća dobro i srećno.

Ako dete ipak ne želi da se slika ili priđe Deda Mrazu podržite ga i budite puni razumevanja. Strah će proći, a dete će zapamtiti da ste bili tu da razumete i pomognete mu da prevaziđe strah od nepoznatog, jer će se na taj način ohrabriti i za neke druge situacije i dešavanja za koja dete nije spremno. Insistiranje i forsiranje može samo biti kontraproduktivno. Uživajte u praznicima i svakom trenutku koji oni donose!

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvor:https://www.psychologies.co.uk/