Faze roditeljstva

Zašto su suzne bebine oči – šta sve treba znati

Doktorka Kler Kulen je dala odgovore na najčešća pitanja zabrinutih roditelja kada su suzne i vodene oči kod beba i dece u pitanju. Pročitajte…

Zašto su suzne bebine oči  – šta sve treba znati

Sledeći puta kada vaš mališan uključi svoje "vodene fontane", uzmite u obzir dobrobiti otpuštanja emocija pre nagle reakcije. Doktorka Kler Kulen, oftamološki hirurg u pedijatriji rekla je da suze obezbeđuju nutrijente i kiseonik, a oni preveniraju infekcije, a nekad i leče. "One pomažu u sprečavanju mogućeg isušivanja i stvaraju finu i glatku površinu oka, što je vrlo važno za pročišćen vid", dodala je

Odgovorila je na najčešća pitanja o suznim očima kod dece.

Šta ih prouzrokuje?

Pa, to bi u suštini moglo da se razvije u bilo kom dobu. Može delovati nekad na jedno, a nekad na oba oka, a najčešće se javlja kod dece mlađe od 12 godina. Statistika pokazuje da 20 posto novorođenčadi razvije suzne oči u prvom mesecu života. Dobre vesti su da će se to u najvećem broju slučajeva rešiti samo od sebe.

Dva su glavna razloga za pojavu suznih očiju:

- Neuspešan drenažni sistem (Začepljen suzni kanal)

- Neumerena proizvodnja suza

Šta dovodi do začepljenja suznog kanala?

Blokirani suzni kanali najčešće su uzrokovani malom, izdržljivom membranom koja se naziva Hasnerova vulva. To je ostatak membrane koja je prisutna dok je beba u maminom stomaku. Nalazi se na kraju suznog kanala, baš gde počinje drenažni sistem kod nosa. Dobre vesti za sve bebe rođene sa zapušenim kanalom, jeste da će se u 95 posto slučajeva rešiti samo od sebe.

Ukoliko je suzni kanal uzak ili blokiran, odvod suza će biti onemogućen, te će se one nakupljati u suznim kesicama. Ovo može dovesti do konstantno lepljivih očiju, što brine većinu roditelja.

Većinu vremena, ovo je samo izgradnja normalne sekrecije suza i može se regularno obrisati mekim tupferima ili pamučnom maramicom natopljenom sterilnom vodom (prokuvana voda, ali pre nego što umočite pamučne tupfere mora se ohladiti).

Nepomične suze u suznoj kesici, ipak, povećavaju rizik od infekcija. To je praktično isto kao stajaća voda - uprlja se. Dakle, ukoliko regularno pražnjenje postaje pojačano ili postoji crvenilo ili otok u blizini oka, bolje potražite pomoć lekara.

Kako Kler kod svog deteta tretira blokirane suzne kanale?

U većini slučajeva stvar je u strpljivom čekanju i prepuštanju da prirodan razvoj bebinog lica uradi svoje. Doktor vam može predložiti redovnu masažu suznog kanala koja može pomoći u oćepljavanju blokiranog sistema.

Ukoliko nakon prve godine oči nastave da suze, preporučuje se manja procedura pod nazivom ubrizgavanje i sondiranje. Ovo se izvodi u lekarskoj ordinaciji kada su starija deca i odrasli u pitanju, a za najmlađe je neophodna opšta anestezija. Mala metalna sonda se koristi kako bi se proširio sistem i odblokirala membrana.

Neka deca mogu imati komplikovaniji problem, te će i drugi tretmani morati da se uključe. To može biti postavljanje silikonske cevi koja će držati sistem otvoren nekoliko meseci, ili pak operacija kojom će se napraviti novi drenažni sistem.

Drugi, ne toliko česti uzroci blokade suznog kanala kod dece, jesu ožiljci od hroničnih infekcija, zapaljenja, trauma, radijacija ili mehanička opstrukcija nastala zbog stranih tela u nosu ili sluzokoži.

Zešto se mom detetu prekomerno stvaraju suze? 

Oči vašeg deteta mogu biti iritirane, što može dovesti do stvaranja više suza nego inače, jer telo tako pokušava da odstrani ono što ga iritira (poput nekih alergena).

Iritansi koji mogu izazvati prekomerno stvaranje suza:

- Ipsarenja poput pare, pa čak i luka

- Infektivni konjuktivitis

- Alergijski konjuktivitis

- Povreda oka, poput ogrebotine

- Trihijaza (rast trepavica ka unutra)

- Ektropion (okretanje donjeg kapka)

Lečenje prekomernog stvaranja suza

Osnova lečenja prekomernog stvaranja suza je u stvari otkrivanje uzroka, a prema tome i pronalaženje adekvatnog tretmana. To može uključiti otklanjanje iritansa ili tretiranje infekcije ili alergije. Čim posumljate da nešto nije kako treba, najsigurnije je da dete odvedete na pregled kod oftalmologa, jer neki ozbiljni uzroci mogu uticati na detetov vid.

Izvor: yumama.com Foto: Freepik