Faze roditeljstva

Znate li šta bebama remeti san?

Za razvoj bebe kvalitetan san je od presudnog značaja. Nedovoljno sna može da dovede do problema sa govorom i hiperaktivnosti.

Znate li šta bebama remeti san?

Samo je odmorna mama spremna i sposobna da se izbori sa svim izazovima koje roditeljstvo donosi, zato je važno da se dobro naspavate, koliko god je to moguće. A svi znamo, da bi dobro spavali roditelji, mora dobro da spava i beba. Pokušajte da izbegnete česte roditeljske nenamerne greške, koje remete bebin san.

Beba nema rutinu spavanja

Uspostavljanje rutine spavanja bitno je za vaše dete. To mu može pomoći da se smiri i brže zaspi. Veoma je važno da se držite rasporeda kako bi dete naučilo kada mu je vreme za spavanje. Vremenom će se naviknuti da u isto vreme ide na spavanje tako da će uspavljivanje postati mnogo lakše i brže.

Ne umarate bebu dovoljno kada je budna

Deca su ista kao i mi, što smo zauzetiji u toku dana, to smo iscrpljeniji i lakše ćemo zaspati. Zato pokušajte da uključite svoju bebu u što više aktivnosti. Pričajte im i pevajte, izvedite ih napolje. Sve će to učiniti vaše dete umornijim i spremnijim za spavanje.

Ne prepoznajete znake

Ponekad roditelji predugo čekaju pre nego što decu pošalju na spavanje. Na primer, čekaju dok ne počnu da plaču. Međutim, postoje i mnogi drugi znakovi koji pokazuju da je vaše dete umorno i da mu treba san. Ako se mršte, šakama trljaju oči i uši to može značiti da mu je vreme za spavanje.

Ostavljate bebu da spava u osvetljenoj sobi

Zamračena soba deluje umirujuće na bebe i podstiče proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji sna.

Uobičajena buka je u redu, i nekada se ne treba truditi da za bebu bude potpuna tišina, ona treba da se navikava na kućne zvuke.

Bebe ne treba da spavaju u potpunoj tišini jer ako jednom tako navikne kasnije može imati velikih poteškoća sa spavanjem. Ponekad se čak preporučuje da koristite uređaje koje stvaraju tihu buku koji mogu pomoći bebi da lakše zaspi.

Držite bebu predugo budnu

Možda mislite da ukoliko je beba duže budna da će biti umornija i da će brže zaspati. Međutim, to može upropastiti raspored spavanja i uticati na količinu sna.

I ne zaboravite, svako dete je priča za sebe i niko bolje od vas ne poznaje i ne razume vaše dete.  Roditeljstvo je težak, ali i veoma lep "posao", zato uživajte u njemu.

Pripremila: Milovanović Jovana Izvor: Bebologija