Faze roditeljstva

Žutica kod novorođenčeta

Žutica kod novorođenih beba je fiziološko stanje kada koža i beonjače dobiju žutu boju zbog velike količine bilirubina.
Saznajte u nastavku sve o fiziološkoj žutici od pedijatra, dr Radeta Ružića.

Žutica kod novorođenčeta

Još jedan od razloga zbog kojeg se žutica javlja je i taj što bebina jetra ne može da se oslobodi dovoljno brzo njegovog viška. Takođe, ono što možemo da primetimo, jeste da su bebe danas više “žute” nego pre 10 ili 20 godina. Odgovore na to zašto je tako, potražili smo od pedijatra, doktora Radeta Ružića iz pedijatrijske ordinacije “Bebologija”.


Dr Rade Ružić, specijalista pedijatrije


- Vrlo često u ordinaciji vidimo bebe sa žuticom. U najvećem broju slučajeva to je, takozvana, fiziološka žutica. Kao što joj i sam naziv kaže, ona je normalna, bezbedna i prolazna pojava. Vrlo je mali procenat beba koje imaju žuticu, a da imaju ozbiljnije simptome. Ona se javlja u prvim satima života bebe, tako da se odmah tokom boravka u porodilištu vrše dalja ispitivanja. Ali, kao što sam rekao, to je zaista kod malog broja beba, ispod 1% - reči su dr Radeta. 

Kada se javlja fiziološka žutica?

-Fiziološka žutica se javlja periodu posle 72 sata, obično u trenutku kada se čini da su mama i beba spremne za izlazak iz porodilišta. U zavisnosti od nivoa hemoglobina zavisi da li će beba ići na fototerapiju, koja je potpuno bezbedna za bebu ili će biti otpuštena iz porodilišta.

Koji su simptomi fiziološke žutice?

-Kada beba stigne kući iz porodilišta, možemo primetiti da češće spava i teže se budi. Savet je da bebu koja ima fiziološku žuticu treba češće dojiti, jer kroz urin i stolicu ona lakše metaboliše bilirubin. Unos vode između podoja je takođe preporučljiv- savet je pedijatra.

Šta je produžena žutica na mamino mleko?

- Fiziološka žutica traje oko 2 nedelje i prolazi. Međutim, kada roditelji dođu sa bebom na prvu kontrolu kod pedijatra, sa navršenih mesec dana bebinog života, dešava se da beba još uvek bude žuta. To predstavlja drugi oblik žutice kod dojenih beba, kada mama u svoje mleko produkuje enzime koji onemogućavaju razgradnju hemoglobina iz eritrocita i u tom slučaju bebe ostaju duže žute. Ono što treba naglasiti da je to, takođe, potpuno bezopasna pojava i da se tada nikako ne preporučuje prekidanje dojenja- ističe dokor Ružić za portal Bebologija.

Da li se u slučaju produžene žutice savetuju neke dodatne analize?

- Kada imamo slučaj da dete ima produženu žuticu ili slabije napreduje, savetuje se analiza urina, kako bi proverili da li je možda u pitanju i urinarna infekcija- zaključuje pedijatar Rade Ružić.

Autor: Brankica Bjelić