Faze roditeljstva

10 stvari koje možete učiniti za bebu pre nego što prohoda i progovori

Da li ste znali da bebe tokom prve godine života uče brže nego ikada u životu?

10 stvari koje možete učiniti za bebu pre nego što prohoda i progovori

Jeste li znali da deca uče brže tokom prve godine života nego u bilo kojem drugom periodu života? Iskoristite ovaj predivan period učenja i postavite svojoj bebi dobar temelj i za njen kasniji razvoj.

Dakle, u nastavku ćete pročitati 10 važnih stvari koje možete učiniti za svoju bebu pre nego što ona prohoda i progovori, ujedno joj postavljajući pozitivne temelje za kasnije učenje.

1. Ostvarite kontakt očima

Čak i najmlađe bebe reaguju instiktivno na kontakt očima – stara samo sedam beba je već zainteresovana za mamino lice i čak može oponašati facijalne ekspresije! Gledanje u oči Vaše bebe je divan način za razvijanje snažne emocionalne veze između vas.

Kako Vaša beba odrasta možete početi i sa igranjem skrivanja. To će bebi pomoći da počne da razumeva koncept skrivanja i pojavljivanja, a to će je sigurno i zasmejati!

2. Ljuljajte bebu

Ljuljanje bebe je instiktivni način da bebi pružite ljubav i umirite je kada plače. Ovim ujednačenim pokretima oponaša se kretanje majke dok je beba bila u stomaku. Istraživanja su pokazala da ljuljanje bebe pomaže u smirivanju njenih otkucaja srca, kao i u umirivanju kada plače.

Ukoliko Vaša beba voli često da se ljulja pokušajte sa korišćenjem marame za nošenje bebe ili nosiljke. Majke u ruralnim delovima Afrike svoje bebe uglavnom nose na leđima, a njihove bebe retko plaču, osim ako su mokre ili gladne.

3. Pevanje i muzika

Bebama pevušimo instiktivno, u želji da im ugodimo dok ih ljuljuškamo, kao i da ih zabavimo. Nemojte da Vas demotiviše ukoliko mislite da ne znate da pevate. Bebe dobro reaguju na sve glasove i ne donose sud o kvalitetu Vašeg glasa. 

Pesmice za decu su sjajne za početak! Ima ih toliko i to može biti odličan način da uvedete određene modele učenja. Na primer, brojalice mogu pomoći u razvoju matematičkih veština, a kada beba počne da uči da se nadovezuje na ove pesmice, pobaljšaće se i njene jezičke veštine.

Mada, ne morate se ograničiti samo na dečije pesmice. Možete im puštati razne žanrove, kao što su klasična, pop muzika, muzika iz crtanih filmova. Raznolikost je začin života!

4. Pričajte sa bebom

Pričanje sa bebom je jedna od bitnijih stvari od njenog samog rođenja. Ona će već biti upoznata sa maminim glasom, a najverovatnije i sa tatinim, tako da će je prepoznavanje ovih glasova umiriti i privući njenu pažnju. Pričanje sa bebom joj i pomaže da počne da razlikuje različite glasove u našem jeziku.

Naravno pričanje bebi je i od neprocenjive vrednosti i za njen jezički razvoj. Što više pričate svojoj bebi to će se bolje razviti njen jezik.

5. Neka se pokreće

Vašoj bebi je takođe potrebno da se razvija i fizički. Možete podstaknuti ovaj razvoj dajući svojoj bebi mogućnosti za istraživanje pokreta. Na primer, za vreme presvlačenja neka se meškolji bez pelene na nekoliko minuta. Kako biva starija, dajte joj vremena da leži i na podu, čime ćete podstaknuti snažan razvoj mišića i njen osećaj za vlastito telo.

Stavite joj igračke jarkih boja na dohvat ruke, tako da ona može uvežbavati hvatanje i puštanje predmeta. I ne zaboravite ni na fizičke aktivnosti, kao što su slaganje kockica, pravljenje kula od njih ili udaranje po tiganju s drvenom kutlačom, čime beba uči da sama eksperimentiše.

Aktivnost kao što je plivanje takođe će pomoći bebi da se razvija fizički, dajući joj osećaj slobode.

6. I bebe vole masažu

Naše čulo dodira nam omogućuje odličan način neverbalne komunikacije i povezivanja. Lagano i bez žurbe masirajte svoju bebu losionom ili uljem za bebinu kožu, a to će umiriti i Vašu bebu i Vas.

Dodirima i maženjem stvara se dobar osećaj u telu i u krvortok se otpušta oksitocin, čime se usporava broj otkucaja srca i dolazi do dubokog opuštanja. To će Vam oduzeti malo vremena nakon kupanja bebe, a njoj će puno značiti.

7. Čitajte bebi

Bebi možete početi da čitate i pre nego što se ona rodi. Neke mame čitaju bebama dok su još u stomaku.

Čitanjem maloj bebi pomažete joj da se upozna sa time kako knjiga funkcioniše - kako okretati strane, kako se skoncentrisati na sliku ili tekst, a kako odrasta dete počinje da razume da to nešto sa slovima ima svoje značenje. Knjige mogu podstaći decu da istražuju svet oko sebe, da se pripreme za vrtić, kao i da se izbore sa emocijama poput ljutnje i tuge.

I naravno, kada deci već od malih nogu prenosite ljubav prema knjizi i pričanju priča izgrađujete im temelj da i sami nastave da grade svoje čitalačke i jezičke veštine.

8. Formiranje socijalnih veština

Kako dete raste važno je da mu pomognete da razvija socijalne veštine koje su mu potrebne, poput deljenja, uključujući i stvari kao što su davanje i uzimanje igračaka, zajedničko pravljenje kule ili učestvovanje u igrama koje podstiču imitiranje.

Učenje deljenja zahteva vremena, ali pokažite svojoj bebi da vidi kako vi delite stvari sa njom, recimo kada jedete iz iste činije, naizmenično bacanje lopte..

9. Dozvolite im da istražuju

Kada su bebe male potrebno im je da iskuse sigurnu i umirujuću okolinu. Ali, kako rastu, takođe je potrebno da dožive različita taktilna iskustva iz sveta koji ih okružuje. Tako, dopustite bebi da istražuje i igra se sa različitim predmetima.

Neka dodirne kocku leda, ili neka oseti različite materijale pamuka i vune, neka sedi u pesku na plaži.

Danas postoje i knjižice koje podražavaju ovakva iskustva, tako da beba dodirima može da upozna različite materijale. Postoje i igračke od različitih tkanina, mekane vune, drveta, plastike. Neke bebe čak na zvuk cepanja papira reaguju tako što se smeju. Takve vrste senzornih igara ključne su za bebin razvoj, stvaranje vizija i razvoj sluha.

10. Nudite bebi raznovrsnu hranu

Istraživanje različitih tekstura se takođe odnosi i na istraživanje različite hrane. Kada beba postane dovoljno stara za uvođenje čvrste hrane, dajte joj da okusi šta to razlikuje namirnice. To ne moraju biti samo kašice ili kriškice jabuke. Sve to će pomoći bebi da iskusi različite doživljaje. Naravno, pratite savete svog lekara od kog meseca ili koje godine je dozvoljeno uvođenje određenih namirnica.

Izvor: http://redtri.com/