Faze roditeljstva

Ovih 5 stvari treba znati o seksu posle pobačaja

Partneru koji nije proživeo fizički gubitak bebe ponekad je teško da shvati kako njegovoj partnerki neko vreme nije do seksa, ali da to ne znači da joj ne treba pažnja i intimnost na neki drugačiji način.

Ovih 5 stvari treba znati o seksu posle pobačaja

Bol nakon gubitka bebe podjednaka je i za ženu i muškarca. Međutim, partneru koji nije fizički proživeo spontani pobačaj, ponekad je teže da razume svoju partnerku i shvati kako ona zaista ne razmišlja o seksu, nakon tog iskustva.  Žena može imati i fizičke posledice gubitka, poput vaginalnog krvarenja ili curenja mleka iz grudi, a osim toga, može se osećati emocionalno prazno ili izolovano. Zato je veoma važno da partneri razumeju da postoji bitna razlika između seksa i intimnosti.

"Nakon spontanog pobačaja, žene se mogu osećati iscrpljeno kako fizički tako i emotivno. Istraživanja su pokazala da većina žena oseća krivicu nakon gubitka trudnoće, imajući utisak da ih je sopstveno telo izdalo. One se mogu osetiti otuđeno od svog tela. Dakle, seks im nije na pameti, ali nežnost i pažnja sigurno jesu", objašnjava dr.sc. Jessica Zucker, klinički psiholog i daje nekoliko saveta partnerima žena koje su prošle kroz ovo iskustvo.

1. Dogovorite sa da provedete zajedničko vreme pri čemu neće doći do seksa

Svojoj partnerki dajte do znanja da razgovor u krevetu neće odvesti do seksa. To će pomoći ženi koja je doživela gubitak da se ponovo osveži vezu s vama, bez pritiska da mora doći do seksa. Mnoge žene čak izbegavaju da budu same s partnerom posle sponatnog pobačaja. Koliko god one žele da budu bliske s partnerom, one nikao ne vide put za to putem seksa.

2. To što ona izbegava seks nije ništa lično

Mnoge žene nakon gubitka osećaju ljutnju i prema svojim partnerima. Njihov bes dolazi iz uverenja da ih partner ne razume dovoljno. Budite srpljivi i imajte na umu da to nije ništa lično.

3. Shvatite da je seks 'minsko polje'

Kad se seks ponovno vrati u vaš život, opet postoji mogućnost da dođe do trudnoće. To je velika i zastrašujuća stvar za ženu koja je pretrpela gubitak. Seks je podseća na želju, ljubav i gubitak. Iako će vremenom biti potisnuta kap goričine u vezi sa pobačajem, nikada neće potpuno nestati.

4. Razmislite o stvarima kako ćete je utešiti

Shvatite da vaša partnerka pored toga što je beskrajno tužna može biti i veoma zbunjena. U jednom trenuku može vam se učiniti kako se sve vratilo u normalu, a već u sledećem uslediće nezaustavljiva bujica suza. Dr. Zucker podseća da su vrlo važni svi pokušaji povezivanja, kroz razgovor, zajedničko ležanje i maženje.

5. Shvatite da je to normalno i privremeno stanje

S vremenom, nastaviće se i vaš seksualni život. Koliko će vremena biti potrebno zavisi od pojedinačnih okolnosti gubitka. Samo budite strpljivi, puni razumevanja, hrabri i budite sigurni, biće sve u redu.

Izvor:miss7mama.24sata.hr  

Foto:  Becca Tapert on Unsplash