Faze roditeljstva

Suze su ok! Da li trudnice plaču kao bebe?

Svi znamo da trudnoća uključuje značajne fizičke promene, ali ne treba zaboraviti i na hormonske promene. Šta možete da uradite ako se često, bez vidljivog razloga iznenada rasplačete?

Suze su ok! Da li trudnice plaču kao bebe?

Neke žene tokom trudnoće (a i inače) doživljavaju niz emocija od sreće do tuge - i svega između. Zato, ako se rasplačete zbog najmanje sitnice poput “prosutog mleka” (u narodnoj izreci ili stvarno), sentimentalne reklame ili ljubaznog gesta - bez brige. Ono kroz šta prolazite u ovom periodu je sasvim normalno.

Evo šta treba da znate o napadima plača tokom trudnoće, kao i nekoliko saveta za ublažavanje tih dosadnih promena raspoloženja.

Šta je uzrok plača tokom trudnoće?

Čak i ako ste prirodno sentimentalna ili emotivna osoba, možda ćete primetiti da se češće i lakše rasplačete tokom trudnoće. A ako ste osoba koja retko pušta suzu, nekontrolisani izlivi emocija mogu vas iznenaditi. Iako su emocije normalan deo trudnoće, tekst ispod vam može pomoći u razumevanju razloga plača.

Prvo tromesečje

Svaka žena je drugačija, pa neke žene imaju česte epizode plača tokom svih devet meseci, dok druge plaču samo tokom prvog tromesečja. Plač tokom prvog tromesečja nije ništa neobično, s obzirom na to da se tada dešavaju promene u lučenju hormona. Viši nivoi estrogena i progesterona tokom prvog tromesečja odgovorni su za promene raspoloženja često obeležene razdražljivošću i tugom. Plus, trudnoća je glavna životna promena. Iz tog razloga, u kombinaciji sa hormonima koji se brzo menjaju, suze tokom prvog tromesečja mogu biti posledica bilo čega, od krajnje sreće do strepnje ili straha da se bebi nešto ne dogodi.

Drugo i treće tromesečje

Hormonske promene se nastavljaju i tokom drugog i trećeg tromesečja, pa se i u tom periodu mogu proliti “reke” suza. Vaše telo se brzo menja, što takođe može uticati na povećanje nivoa anksioznosti. Kao rezultat, neke žene se mogu osećati vrlo razdražljivo tokom drugog tromesečja. Ako je to slučaj, uobičajeni svakodnevni stres i frustracija mogu izazvati napade plača. A kako se približavate porođaju, verovatno vam mnogo toga pada na pamet. Morate odlučiti gde ćete se poroditi, šta nabaviti za bebu, a približavanje tog trenutka može u vama izazvati blagu paniku. Uskoro ćete imati dodatnu odgovornost - bilo da je to vaše prvo dete, drugo ili treće... Ovo može biti stresno vreme, a ako se emocije pojačaju, možete sebe uhvatiti kako se veoma često rasplačete.

Kada plač tokom trudnoće predstavlja ozbiljniji problem?

Iako su promena u osećanjima i uzroci plača normalan deo trudnoće, ovo ponekad može biti simptom ozbiljnijeg problema, poput depresije. Govoriti o razlici između normalnih promena raspoloženja u trudnoći i depresije nije uvek zahvalno. Kao opšte pravilo zna se da depresija može pokrenuti i druge simptome, a ne samo plakanje. Ovi simptomi mogu biti:
* poteškoće sa koncentracijom
* gubitak apetita
* gubitak interesa za omiljene aktivnosti
* osećanja bezvrednosti
* osećanja krivice
* previše sna
* premalo sna
* suicidne misli
Ako izraženi simptomi traju svakodnevno i duže od 2 nedelje, obratite se svom lekaru.

Kako se izboriti sa suzama?

Nažalost, tokom trudnoće ne možete kontrolisati hormonske promene, ali možete preduzeti korake koji će vam olakšati efekte ovih promena, što može ublažiti ili u najmanju ruku smanjiti uzroke plača.

Naspavajte se. Premalo sna može povećati nivo stresa čineći vas razdražljivijim i neprilagodljivim na razne svakodnevne situacije. Pokušajte da za san odvojite najmanje 7 do 9 časova tokom noći.

Budite fizički aktivni. U dogovoru sa ginekologom izaberite vežbe koje možete raditi tokom trudnoće. Osećaćete se bolje i imati više energije. Plivanje, joga ili šetnja…izaberite šta volite.

Razgovarajte sa drugima. Podrška drugih mama, trudnica ili praćenje onlajn predavanja stručnjaka, možete ublažiti strah i anksioznost povezanu sa trudnoćom. Razgovarajte sa drugim trudnicama i mamama, delite savete, razmenjujte lična iskustva i pružajte jedna drugoj emocionalnu podršku.

Ne preterujte. Priprema za dolazak bebe može biti stresna. Ali nemojte osećati da sve morate da uradite sami ili da sve morate da uradite pre dolaska bebe. Ova vrsta pritiska može dovesti do frustracije, krivice i čestih epizoda plača.

Budite uvereni da su suze tokom trudnoće sasvim ok i većinu trudnica ovaj problem ne treba da zabrinjava.
Međutim, ako ste depresivni, razgovarajte sa svojim lekarom jer će on biti najbolji sagovornik kada je reč o vašem zdravlju i zdravlju vaše bebe.

Pripremila: Vesna S. Izvor: healthline.com