Faze roditeljstva

Bebologija i Ana Todorović donose za vas predloge za prazničnu trpezu

Nutricionista i saradnica Centra za trudnice Bebologija Ana Todorović otkriva kakva bi trebalo da bude praznična trpeza.

Bebologija i Ana Todorović donose za vas predloge za prazničnu trpezu

Predstojeći praznici predstavljaju dane kada se sa radošću okuplja u krugu porodice i bliskih prijatelja. Ono što taj period podrazumeva jeste i obilje hrane koja je jaka, masna, kalorična i prezačinjena. Osim toga unose se veće količine alkohola. Uobičajeno je da se ljudi u ovom periodu  ugoje, a nije ni redak slučaj da se poremete laboratorijski parametri u smislu povećanja holesterola, triglicerida, šećera… 

Šta jesti za Novogodišnju noć ili Božić i dan posle, a da to ne ostavi dalekosežne posledice u vidu navedenih problema?

Praznična trpeza uglavnom podrazumeva početak u vidu  predjela, a nastavak je čorba, sarma i pečenje da bi se sve na kraju završilo kolačima ili tortom. Podrazumeva se i čuvena ruska salata, razne salate sa pavlakom i mnoge druge ukusne đakonije. Ipak, preporuka je da se od svega uzme po malo i sa razmacima kako ne bilo previše opterećujuće. 

Ukoliko se pretera u količini hrane i u alkoholu, šta je potrebno uraditi u danima nakon?

Preporučuje se jednodnevna ili čak dvodnevna dijata kako bi se sproveo tzv.detoks i opet uspostavio dobar balans i rasteretili organi za varenje. Tih dana poželjno je unositi supe ili čorbe, raznovrsne salate, kuvani pirinač i sveže voće.

Ana Todorović je za vas pripremila recepte za obroke kojima ćete oplemeniti vašu Novogodišnju i Božićnu trpezu:

Predjelo:
Jaja punjena rikotom, senfom , ćurećim prsima i svežom paprikom
S kuvati jaja, poloviti ih po dužini i odvojiti belanca i žumanca. Žumanca prognječiti, dodati im rikota sir, senf . Umutiti smesu štapnim mikserom da se dobije kremasta smesa, dodati sitno seckanu crvenu paprika I ćureća prsa. Ovom smesom nadenuti belanca. Dekorisati rukolom i peršunom, posuti malo origana.
Heljdopita sa spanaćem i sirom
Staviti pek papir u pleh i staviti kore od heljde na dno  po zidovima pleha. Poprskati kore   rastvorom maslinovog ulja i vode., naneti fil. Ređati naizmenično kore I fil do utroška materijala.Na kraju zaliti pitu sa mešavinom jaja I niskomasnog mleka, posuti susam. Ovako nafilovana pita može da odstoji par sati, biće sočnija ako se ostavi I preko noći. Fil : Pomešati jaja, spanać ( može i u briketima ) spreman na pari, proceđen i prohlađen, manje mastan sir , posoliti blago ( koristiti kalijumovu so), dodati malo kiselog  mleka i kisele vode, prašak za pecivo. 
Glavno jelo
Teleća čorba
Prodinstati najsitnije seckan luk i malo praziluka na ulju od semenki grožđa. Kad poprime staklast izgled dodati najsitnije seckanu teletinu, posoliti ( koristiti kalijumovu so), pobiberiti i dodati najsitnije seckanu šargarepu, paškanat, celer, malo graška. Naliti vodom i pustiti da proključa, smanjiti vatru i kuvati još sat vremena.  Pred kraj kuvanja dodati organic  kocku za supu. Na kraju dodati razmućeno jaje, peršunov ,celerov list i vlašac. Pred serviranje dodati vrlo malo neutralne pavlake.
Svinjska pečenica
Svinjski but se marinira mešavinom soli, bibera, mlevene paprike i đumbira čime se meso dobro premaže dan pre pripreme. Crni luk se iseče na kriške, a beli očisti I ostavi u čenove koji se poređaju na tako premazano meso… Tako pripremljeno meso se ostavi da prenoći. Sledeći dan se meso zaseče na nekoliko mesta I u svaki otvor se stavlja po čen belog I iseckan crni luk. U vatrostalni sud premazan sa malo ulja se položi meso, doda malo vode I poklopi aluminijumskom folijom. But se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dva sata, a po potrebi i duže. Pred kraj se otkrije folija i meso se kratko zapeče.
Špikovana teletina sa povrćem
Teleći but  u – 1 kg oprati, formirati , prosušiti, zaseći. Iseći po jednu  tikvicu, crvenu papriku, šargarepu na dugačke štapiće i jednu šnitu deblje praške šunke. Uvaljati ih u mešavinu od dosta majčine dušice, ruzmarina, 1 čena belog luka I ubaciti u meso, praveći razmak između svakog štapića. Meso uvezati kako bi zadržalo svoj oblik. Kratko ga propržiti sa svih strana na vrlo malo ulja od  semenki grožđa u koje smo dodali ruzmarin. Meso prebaciti u pekač za rernu, preliti čašom belog vina i peći 1, 5h – 2h min. 180 stepeni. 
Zapečeni patlidžan sa permezanom
Patlidžan oljuštiti, iseći na kolutove, kratko usoliti ( na taj način se smanjuje gorki ukus) I ponovo israti. Ređati u vatrostalni sud na čije dno smo premazali maslinovo ulje red patlidžana zatim pelat, posipati origanom, a na poslednji sloj dodati obilno permezan.
Vitaminska salata
2 rotkve ( 1 crna, 1 bela)
2 srednje cvekle
3 srednje šargarepa
Malo peršunovog lista
So, biber, maslinovo ulje, jabukovo sirće
Rotkvu, cveklu, šargarepu oguliti i izrendati. Umereno posoliti, dodati maslinovo ulje, jabukovo sirće i biber. Posuti sitno seckanim peršunom.
Dezert:
Tart od voća
15ak urmi potopiti u toploj vodi, iseći na pola I staviti u blender, dodati 1 , 5 šolju indijskih oraha I sve izblendirati zajedno I od te smese napraviti  testo za tart. 
Činiju za tart premazati puterom ili staviti pek papir, utisnuti deblje testo I podići ga malo sa strane. Unutar tarta kašikom dodavati dodati grčki jogurt zaslađen stevijom I ekstraktom vanile, dekorisati na kraju voćem po izboru : kivijem, pomorandžama, mandarinama ili bobičastim voćem ( šumsko voće, maline I sl. – može se naći smrznuto) i rendanom crnom čokoladom.
Česnica
Česnica se pravi na različite načine i svi su prihvatljivi. Jedan od mnogobrojnih bi bio:
-2 jajeta, malo kvasca, ½ l mleka, a kg brašna, so i naravno novčić. 
U malo  toplog mleka sastopiti kvasac, dodati jedno umućeno jaje. Posoliti I mešati uz postepeno dodavanje brašna I dolivanje preostalog mleka da bi se dobilo glatko testo. Nakon što se testo dobro umesi, prekrije se čistom krpom I ostavi da naraste delimično, Zatim se oblikuje kao pogača I ubaci novčić. Premaže se drugim umućenim jajetom, može se išarati ubodima male grančice. 
Uz najlepše želje koje se tiču zdravlja i ljubavi, želimo vam i da vodite računa o tome šta jedete, jer na taj način vodite računa i o svom zdravlju.
 
Centar za trudnice Bebologija vam želi srećne praznike!
 
Pripremila: Brankica Bjelić