Faze roditeljstva

Brigom o koži do boljeg stanja organizma

Kada pričamo o organima u ljudskom telu prvo pomislimo na srce, pluća ili bubrege. Međutim, organ koji je najvidjiviji i najveći na našem telu je koža.

Brigom o koži do boljeg stanja organizma

Iako se vrlo često povezuje sa lepotom, koža ima daleko veći značaj kada je reč o zaštiti organizma od štetnog uticaja, kao i u regulaciji telesne temperature. Dobro stanje kože i nega dovode i do boljeg sveopšteg stanja organizma.

Koža čini 15% ukupne težine tela i predstavlja važan i kompleksan sistem koji ima značajne uloge, a neke od njih su i :

  • Prekrivanje i zaštita tela

Epidermis, površinski sloj kože ima je prvi na liniji odbrane tela od štetnih spoljašnjih napada, poput virusa. Ukoliko je koža oštećena, bakterije i virusi prodiru u dublje slojeve kože i izazivaju infekciju.

  • Proizvodnja melanina

Melanin je pigment koji utiče na to koje boje koža će biti- više melanina znači i tamnija boja kože, ali njegova najznačajnija uloga je zaštita od UV zraka.

  • Oslobađa znoj

Znoj nije samo znak da je trening prošao kako treba. Njegov značaj se ogleda u tome što pomaže telu da se ohladi i reguliše temperaturu tela.

  • Sinteza vitamina D

Kada je koža izložena Suncu, proizvodi vitamin D, a vitamin D je značajan za: zdrave kosti, zaštitu od raka kože i smanjenje rizika od nastanka atopičnog dermatitisa.

  • Pomoću dodira, a putem kože smo u stanju da razlikujemo teksture i temperature

Kakav bi život bio ukoliko ne bismo bili u mogućnosti da pomazimo psa, zaglimo drage osobe ili osetimo toplinu prekrivača?

Kako bi koža bila u mogućnosti da sve ovo uradi, potrebna joj je nega- i spolja, ali pre svega iznutra.

“Ono si što jedeš” se u mnogome odnosi na izgled kože. Preporuke su da se unose namirnice bogate antioksidansima (spanać, kelj), zatim losos, čia seme i orasi, ali i probiotici i prebiotici, kao i dovoljan unos tečnosti, a pre svega vode.

Kada je reč o spoljašnjoj negi, potrebno je kreirati dnevnu rutinu sa proizvodima koji odgovaraju Vašem tipu kože. Ono što takođe pozitivno utiče na dobro stanje kože su i san i redovno vežbanje.

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvor: https://www.healthline.com/