Faze roditeljstva

Da li znate koje namirnice jačaju imunitet?

Ukoliko želite da prirodnim putem, unosom određenih namirnica ojačate imuni sistem i spremni dočekate viruse koje nam stižu sa dolaskom jeseni i hladnijih dana, onda je ovaj tekst za Vas!

Da li znate koje namirnice jačaju imunitet?

Unosom namirnica koje su dobre za imunitet može se preventivno delovati na virusne infekcije koje su česta pojava u danima koji su pred nama. Takođe, ukoliko i dođe do same infekcije i prehlade, konzumiranjem tih namirnicama možemo ublažiti njihove simptome. U razgovoru sa Anom Todorović, strukovnim nutricionistom i saradnicom Centra za trudnice Bebologija saznali smo koje su to namirnice.

- Pored unosa tečnosti, savetuje se blaga i izbalansirana ishrana, kao i domaća supa- reči su Ane Todorović

Namirnice koje se preporučuju su : limun i kiseli kupus u sezoni, beli luk, zeleno povrće, ren, med, đumbir i kurkuma, jabukovo sirće i začini kao što su: bosiljak, origano i majčina dušica.

Limun

Limun je značajan zbog visoke koncetracije vitamina C. Konzumiranjem limuna suzbijaju se simptomi prehlade i gripa. Osim toga, limun ima alkalno dejstvo na organizam. Ukoliko se unosi iz prirodnih izvora ne može doći do hipervitaminoze zato što se svaki višak izluči putem urina.

Beli luk

Beli luk je dragocena namirnica i najbolje je, kako bi ispoljio svoje lekovito, antivirusno, antibiotsko i antiseptičko dejstvo, konzumirati ga svežeg i prognječenog kako bi se aktivirao alicin koji upravo ima navedene efekte po zdravlje.  Osim navedenog povoljno utiče i na snižavanje visokog krvnog pritiska.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži dosta minerala, vitamina, vlakana i što je od velikog značaja, ima probiotsko dejstvo. Količina  vitamina C u kiselom kupusu  je čak veća od one u limunu, a sadrži i probiotske kulture koje utiču povoljno na probavni sistem, a imuni sistem čoveka u velikoj meri zavisi  upravo od zdravih creva .

Namirnice bogate cinkom

Cink je vrlo značajan mineral za jačanje imunog sistema, a njegovi izvori u namirnicama su :

  • plodovi mora,
  • meso ( junetina)
  • živinsko meso i jaja
  • mlečni proizvodi, najbolje jogurt
  • seme sirove bundeve golice

Zeleno voće i povrće

Ova grupa namirnica zbog sadržaja hlorofila koji je moćan antioksidans kao i pregršt vitamina, a posebno vitamina A koji takođeštiti naš organizam. Treba ga konzumirati najčešće u svežem obliku ili kratko kuvano kako bi se sačuvali svi vredni nutrijenti.Iz ove grupe namirnca posebno se ističu:

  • brokoli
  • spanać
  • zelena jabuka I kruška

Pored unosa ovih namirnica važan je odmor, ali i fizička aktivnost. 

A za vas Ana Todorović, 08. novembra od 15 časova na online predavanju Ishrana tokom trudnoće govori o namirnicama koje su neophodne kako bi buduća mama, ali i beba bili zdravi. 

Pripremila: Brankica Bjelić