Faze roditeljstva

Ishranom protiv anemije i mučnine u trudnoći

Mučnine su jako česta pojava u trudnoći. Takođe, veliki broj trudnica se susreće i sa anemijom. Nutricionista i specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović govorila je za portal Bebologija kako ishranom rešiti ova dva problema.

Ishranom protiv anemije i mučnine u trudnoći

Trudnice koje se bore sa mučninom znaju koliko one mogu da budu isrpljujuće. Postoji nekoliko načina da ublažite simptome mučnina, a oni su sledeći.

- Na prvom mestu je važno da imate redovne i dobro izbalansirane obroke. Ukoliko obroci nisu redovni, remeti se pH želuca i to može predstavljati jedan od uzročnika mučnina u trudnoći. Osim redovnih obroka, preporučuje se i suplementacija vitaminom B6, ali kada je reč o uzimanju ovog vitamina, njega ima u većini komercijalnih kompleksa vitamina za trudnice, pa ga ne treba još dodatno unositi u vidu suplemenata. U namirnicama vitamin B6 se nalazi u bananama, ali ni sa njima ne treba preterivati, jer imaju dosta šećera. Nalazi se i u orašastim plodovima, integralnom pirinču i posnim vrstama mesa. U borbi protiv mučnine možete, u malim količinama, da koristite i đumbir, kroz ishranu, ali i u vidu čaja. Takođe, blagotvorno je i napraviti limunadu u koju ćete dodati par listova nane- savetuje saradnica Centra za trudnice Ana Todorović.

Kada je reč o anemiji u trudnoći, postoje jasne smernice kojih se treba pridržavati.

- Na prvom mestu je unos mesa poput junetine i ćurećeg bataka. Jako je bitan i unos ribe u kombinaciji sa zelenim povrćem. Međutim, nikako ne kombinovati zeleno povrće sa mlečnim proizvodima, jer se na taj način remeti apsorpcija gvožđa i ne postiže se željeni efekat. Veoma je važan i unos jaja, cvekle i bobičastog voća, poput borovnica, malina i kupina. Preporučuje se i kvalitetni, matični sok od aronije. Njega je potrebno konzumirati svakog jutra u dozi jedne rakijske čašice soka koji se razmuti sa vodom. Osim toga, potrebno je da uvrstite u ishranu i ovsene pahuljice sa malom količinom suvih kajsija, jer takav obrok sadrži puno gvožđa. Takođe, konzumirajte sirovo seme suncokreta, jer ono predstavlja odličan biljni izvor gvožđa- reči su nutricionistkinje.

- Osim svega navedenog, možete da se zasladite kockicom crne čokolade, koja će sigurno pozitivno uticati i na Vaše raspoloženje- zaključuje naša sagovornica Ana Todorović.

Ukoliko se budete pridržavale smernica koje Vam je dala nutricionistkinja Ana Todorović uspećete da ublažite simptome mučnine, ali i da poboljšate krvnu sliku u trudnoći. I ne zaboravite, a ovo se posebno odnosi na mučninu, ona je uglavnom prolazna i uz prave savete se u većini slučajeva prevaziđe.

Pripemila: Brankica Bjelić