Faze roditeljstva

Dan prevremeno rođenih beba

Ovaj članak će vam detaljno prikazati šta se može očekivati ukoliko je beba prevremeno rođena.

Dan prevremeno rođenih beba

Pretpostavlja se da se u svetu svako deseto dete rodi pre termina, a ukoliko bi razvijenije zemlje ozbiljnije krenule u kampanju preventive prevremenih porođaja, moglo bi da se predupredi čak 58.000 porođaja pre termina. Na taj način, bebe bi u sigurnom maminom stomaku ostale do predviđenog termina.

Svakog dana pre vremena se rodi na desetine hiljade beba u svetu. Petnaest miliona majki godišnje ima prevremeni porođaj. U Srbiji ta brojka iznosi oko četiri hiljade godišnje. U slučaju da javno zdravstvo i zdravstveni centri ne raspolažu adekvatnom opremom i dovoljnim brojem inkubatora, stepen ugroženosti prevremeno rođenih beba raste. 

Trajanje prosečne trudnoće je oko 40 nedelja. Tada je fetus u potpunosti razvijen i spreman da se rodi. Ako je beba rođena 3 ili više nedelja pre očekivanog termina, ona bi se smatrala prevremeno rođenom bebom. Za bebe rođene u 33. nedelji, potrebna je specijalna nega kako bi se osigurali zdravlje i blagostanje deteta.

Nedonoščad su obično mala i imaju manju težinu od dece koja su prošla puni razvoj u materici.

Hoće li moja beba biti u redu ako se rodi u 33. nedelji?

Velika većina (oko 98%) beba rođenih u ovoj fazi trudnoće će preživeti. S obzirom na činjenicu da ljudski sistem za disanje nije u potpunosti razvijen do posljednje nedelje trudnoće, bebama rođenim prerano, u 33. nedelji, često je potreban dodatni kiseonik, iako neke bebe rođene u ovom trenutku mogu disati i same bez komplikacija. Bebe koje su u stanju da dišu samostalno takođe mogu imati poteškoće sa hranjenjem, što znači da bi im bila potrebna cevčica za hranu kako bi se uspešno hranile. Za bebu učenje samostalnog disanja može biti lakše od učenja da jede, zbog nerazvijenih refleksa za sisanje, gutanje i disanje. To može dovesti do poteškoća u hranjenju bebe, i samim tim nemogućnosti da dobije na težini.

Kakva vrsta prenatalne nege će biti potrebna mojoj bebi?

Pored beba rođenih u 33. nedelji, sve prevremeno rođene bebe zahtevaju posebnu negu:

Nedelja porođajaNega bebe
Ekstremno rano (pre 28. nedelje)

Bebe rođene izuzetno rano zahtevaće najviše nege. Ako se beba rodi u ovoj nedelji biće prebačena na odeljenje intezivne nege na Neonatologiji. Disajni sistem neće biti u potpunosti razvijen, tako da će bebi biti potrebna pomoć u disanju. Kako bi se izbegla hipotermija, beba će biti držana u toplom. Takođe, može se davati dekstroza kako bi se sprečila pojava niskog nivoa šećera u krvi.

Veoma rano (28-32. nedelje)Bebe rođene u ovom periodu zahtevaće dosta sličnu negu kao što je gore navedeno, ali ove bebe će biti razvijenije, što znači da će rizik od daljih komplikacija biti niži.
Umereno rano (32-33. nedelje)U ovoj fazi bebi i dalje može biti potrebna pomoć u disanju, iako će pluća biti razvijenija. Još uvek postoji opasnost od niskog šećera u krvi i hipotermije, što znači da će se primeniti odgovarajuće metode kako bi se sprečile ove pojave.
Blizu termina (34-36. nedelje)Manje je verovatno da će bebe rođene u ovoj fazi imati ozbiljne probleme s disanjem, a neke mogu disati i samostalno. Rizik od niskog nivoa šećera u krvi i infekcija je i dalje prisutan, i postoji mogućnost da beba neće umeti da se hrani.

 

Brojne organizacije se trude da podignu svest o problemima koji nastaju usled prevremenog porođaja, kako bi se on mogao sprečiti, ali i daju savete majkama kako da tim bebama pruže najbolju negu.

Mi izdvajamo najbitnije savete za negu prevremeno rođene bebe kada stigne kući:

  • Izbegavajte primanje poseta u prvim mesecima jer na taj način izlažete bebu pojedincima koji su bolesni ili imaju grip, virus.
  • Pobrinite se da redovno perete ruke kako biste ukonili sve bakterijske i/ili potencijalno opasne mikroorganizme, i zamolite svoju porodicu i prijatelje da učine isto kad posete bebu.
  • Pobrinite se da redovno i detaljno čistite površine u kući, kao i igračke sa kojima se vaše dete igra.
  • Nikada, nikada nemojte pušiti u blizini bebe. To može povećati rizik da beba razvije tešku infekciju pluća.
  • Ukoliko bebu hranite na flašicu, vodite računa o higijeni flašica i svog pribora koji koristite u pripremanju mleka.

Ako se umorite ili osećate veliki stres, važno je da ne prenosite to na svoju bebu. Pitajte svog partnera ili člana porodice da na trenutak pripazi na vašu bebu dok se Vi malo otfokusirate, ili odmorite leđa na nekoliko minuta. To će vam omogućiti da se svojoj bebi vratite natrag i smireno brinete dalje o njoj.

Bio Save se pridružuje brojnim domaćim i stranim institucijama u obeležavanju ovog važnog datuma, time što svim budućim roditeljima, koji do 20-og novembra potpišu ugovor o čuvanju matičnih ćelija, poklanja DNK test za njihovu bebu.

Više o tome saznajte na: http://www.biosave.rs/blog/dnk-test-na-poklon/ 

Izvor: http://www.newhealthadvisor.com