Faze roditeljstva

Zašto beba širi ruke kada vidi mamu?

Evo kako se razvija bebina motorika i na koji način se podsećaju kako i čemu svaki deo tela služi. Pročitajte u sledećem tekstu.

Zašto beba širi ruke kada vidi mamu?

Novorođenče prirodno stiče određene motoričke veštine i spontano koristi svoje telo. Na primer, kada oseti da su mu roditelji u blizini,  instinktivno se okreće ka njima. Ako mu smeta jako svetlo, samo će okrenuti glavu ili pokriti oči rukama. I kasnije ova mala bića pronalaze razne načine da ostvare svoje ciljeve. U prvo vreme hvataju se ručicama za okolne predmete tražeći oslonac da se pridignu, a kad malo ojačaju, počinju da puze.

motorika kod beba

Ipak, motorika bebe u ovom uzrastu još nije dovoljno razvijena, što znači da je njihova sposobnost uspravnog držanja glave ili držanja tela u ravnom položaju ograničena. Nežnim fizičkim tretmanima možete da poboljšate motoričke sposobnosti i koordinaciju pokreta vaše bebe.

Blaga masaža pomaže

Za početak, blaga masaža pomaže u rastu i razvoju bebe. Bebe koje roditelji masiraju dobijaju više na težini, manje su razdražljive i bolje spavaju. Takođe, pokazuju bolji mentalni i motorički razvoj. Osim toga, bebe obožavaju osećaj masaže. Raširite peškir na krevet i preko njega polegnite bebu na stomak. Stavite malo bebi ulja na ruke i protrljajte dlanove da bi se ulje zagrejalo. Masirajte svoju bebu od vrata do ramena, zatim od vrata do guze, zatim od ramena do šake i noge do stopala.

masaza ze decu

Okrenite bebu i masirajte je od vrata prema ramenima, zatim od vrata do trbuščića i na kraju udove. Ovo ne praktikujte ukoliko je vaša beba alergična na ulje. Nežno trljajte udove svoje bebe, ruke, stopala tkaninama različite strukture. Možete koristiti svilu, vunu i džins u ovu svrhu. Ovaj tretman će pomoći da se kod bebe razvije čulo dodira.

Šarena zvečka za razvoj fine motorike

Rasprostrite ćebe na pod i preko njega polegnite bebu na trbuh. Uzmite šarenu zvečku i zveckajte s njom. Kad beba uoči zvečku, dižite je i spuštajte. Bebine oči će pratiti zvečku i ovo će je ohrabriti da digne glavu i tako vežba vrat, leđa i mišiće ruku.

deca i motorikafoto: Shutterstock 

Bebi što češće stavljajte glatki gumeni kolut ili zvečku u ruke, jer će to podstaknuti njenu sposobnost hvatanja predmeta. Što više prilika beba ima da se služi svojim rukama i da prstima oseti predmete, brže će se odvijati razvoj fine motorike, odnosno veštine korišćenja prstiju i šake.

Vežbice za bebe

Stavite bebu na ćebe rasprostrto na podu i okrenite je na leđa. Lagano ispružite bebinu ruku, zatim je blago savijajte u laktu prema ramenima. Ponovite ovo od pet do šest puta sa obe ruke.

vezbe za bebe

Potom lagano dižite i spuštajte bebine ruke. Blagim pokretima istežite bebi noge, a onda ih lagano savijajte u kolenima kako bi se stopala približila bedrima. Probajte da radite pokrete vožnje bicikla. Pevajte ili pričajte bebi dok radite ove vežbe s njom.

Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija