Faze roditeljstva

Devojčica sa cerebralnom paralizom, posle tretmana matičnim ćelijama, vozi trotinet (VIDEO)

Nerea je prevremeno rođena beba koja je zbog nedostatka kiseonika u mozgu obolela od cerebralne paralize. Pročitajte koliko joj je i na koji način pomogla odluka njenih roditelja da ostave matične ćelije iz krvi pupčanika na čuvanje…

Devojčica sa cerebralnom paralizom, posle tretmana matičnim ćelijama, vozi trotinet (VIDEO)

Nerea je osmogodišnja devojčica koja živi u španskom gradu Buriana u pokrajini Kastelon. Ona pati od cerebralne paralize na koju se posumnjalo samo nekoliko dana nakon rođenja. Nerea je prevremeno rođena i imala je respiratorne probleme tokom neonatalne nege, što je uzrokovalo nedostatak kiseonika u njenom mozgu i dovelo do nastanka cerebralne paralize.

Nerea je počela da raste i tada su se pojavile određene motoričke poteškoće koje su zahtevale kontinuirani rad sa fizioterapeutom i veliko zalaganje njene porodice. Kada je Nerea napunila pet godina, njeni roditelji su dobili e-mail od IVIDA organizacije koje se bavi autolognom upotrebom (auto-transplantacijom) matičnih ćelija iz krvi pupčanika za lečenje dece sa cerebralnom paralizom.

Viktoria, Nerejina majka, kontaktirala je IVIDA organizaciju odmah nakon što je primila njihov e-mail. To je bilo u februaru 2016. godine. Od tada su počeli da rade na tome da iskoriste Nerejine krvne ćelije iz pupčanika, sa ciljem da joj pomognu da smanji simptome cerebralne paralize.

,,Nekoliko meseci smo zajednički pokušavali da izlečimo Nereju u Španskoj bolnici. To nije dalo dobre rezultate, zato je Španska Agencija za Lekove i Medicinska sredstva zatražila da se Nereja uključi  u kliničko ispitivanje, nešto što u Španiji zahteva dugotrajno proceduru.” rekla je Nerejina majka.


Foto: Printscreen Viktorija i Nereja

Mora se razumeti da infuzija matičnih ćelija za lečenje cerebralne paralize nije transplantacija, već je za sada eksperimentalni tretman. Zbog toga je španska Agencija za lekove predložila kliničko ispitivanje, što je sasvim smisleno, rekli su Nerejini roditelji.


Foto: printscreen

Da bi se ne bi izgubilo puno vremena za moguće poboljšanje  Nerejinog zdravstvenog stanja, njenim roditeljima je predloženo da Nereja bude tretirana od strane tima Dr. Džoan Kurtzberg na Univerzitetu Duke. Dr. Kurtzberg je dobro poznata i međunarodno priznata u terapiji iz krvi pupčanika i već je sprovodila kliničko ispitivanje primenom autolognih jedinica krvi iz pučanika za lečenje cerebralne paralize

,,Kontaktirali smo tim Dr Kurtzberg i nakon nekoliko nedelja razgovora i mnogo posla, konačno, Nerea je primila infuziju sopstvenih matičnih ćelija iz krvi pupčanika u Medicinskom centru Univerziteta Duke u Sjedinjenim Američkim Državama. To je bilo u julu 2017. godine. Od tada je prošlo godinu i četiri meseca” izjavila je mama Vitkorija.

Kada su 2009. godine počeli sa radom IVIDA Banco de Cordon, nisu zamišljali da mogu pomoći devojčici sa cerebralnom paralizom da poboljša svoj kvalitet života. Za sve ovakve organizacije pa i Fondaciju Bio Save, upravo ovaj proces je veoma značajan što još više ohrabruje da se nastavi sa istraživanjima u lečenju uz pomoć matičnih ćelija iz krvi pupčanika. 
Izvor: www.parentsguidecordblood.org
Pogledajte video sa Nerejinom pričom o oporavku: