Faze roditeljstva

Kako je terapija matičnim ćelijama Vladomiru promenila život?

Na šta je sve spremna majka čije je dete gotovo slepo i ne može u potpunosti da kontroliše sopstveno telo? Saznajte iz sledeće priče...

Kako je terapija matičnim ćelijama Vladomiru promenila život?

Posle deset godina borbe sa posledicama oštećenja mozga koje je njeno dete dobilo zbog traume tokom porođaja, izgledalo je da je Julija iz Dnjepra (centralna Ukrajina) sve probala. Otkrivši da nijedna dostupna metoda nije uspela, odlučila je da sačuva krv iz pupčane vrpce i tkivo pupčane vrpce na rođenju svog najmlađeg deteta. Za to vreme uspela je da se upozna sa mogućnostima koje nudi ćelijska terapija, pa je nakon procene svih rizika i mogućnosti odlučila da pokuša.

Ovako priča počinje …

Julija je 2008. rodila blizance u 32. nedelje trudnoće. Deca, Elizabeta i Vladomir, rođena su carskim rezom i svako je bilo teško nešto više od 1.300 gr. Vremenom je devojčica sustigla svoje vršnjake i počela da vodi život aktivnog i zdravog deteta. Ali njen brat Vladomir je pretrpeo oštećenje mozga od hipoksično-ishemijske encefalopatije (HIE) pri rođenju. Sa 1,5 godine, Vladomiru je dijagnostikovana delimična atrofija optičkog nerva na oba oka a imao je epi napade, kao i poremećaj koordinacije i fine motorike. Lekari su rekli da ne mogu ništa da urade i da dečak više nikada neće moći da vidi.

Hipoksično-ishemijska encefalopatija (HIE) se javlja kada novorodjenče ostane bez kiseonika pri rođenju i ovoj deci se veoma često, kasnije dijagnostikuje cerebralna paraliza. Učestalost HIE se kreće između 1,5 do 10 na 1.000 porođaja, u zavisnosti od kvaliteta zdravstvene zaštite u zemlji u kojoj je beba rođena.

Možda vas zanima:  Matične ćelije lek budućnosti za šećernu bolest

 

Nova priča ispisuje stranice njihovih života...

Vladomirovi roditelji nisu žurili sa novom trudnoćom, jer o novoj bebi nisi želeli da misle kao o donoru matičnih ćelija za svog sina. Prvih par godina su brinuli o blizancima, ali kako je vreme prolazilo poželeli su da se njihova porodica uveća za još jednog člana.

Julija je ispričala kako se tada osećala: „Kao i sve trudnice, plašila sam se – kako ću sa troje dece u naručju? Osim toga, kada ste u kasnim 30-im, više nemate želju da počinjete sve iz početka. Sada kada imam status, poziciju, posao, brinula sam da li ću izgubiti sve to a onda ponovo morati da počnem iz početka. Blizanci su bili rođeni ranije, u 33. nedelji a jedno dete s komplikacijama. Bilo je mnogo toga... Ali muž me je podržao – rekao je: „Ne brini. Pišemo novu priču. Bićemo dobro.” Zahvaljujući mom suprugu i poverenju u njega, smogla sam snage da prođem kroz sve hormonske skokove, emocije, strahove…  I zaista smo napisali novu priču.”

Nova beba, nova radost, nova nada

Julija je u maju 2019. rodila zdravog dečaka. Njegova krv iz pupčane vrpce i tkivo pupčane vrpce dostavljeni su u Hemafund banku u Kijevu odmah po rođenju. Sakupljeno je samo 28 ml krvi iz pupčane vrpce, ali je imuni tip krvi bio kompatibilan sa Vladomirom. Tkivo pupčane vrpce je kultivisano u laboratoriji da bi se proizveo MSC pupčane vrpce, koji je zatim kriokonzerviran.


Uzimanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika je
prilika koja se pruža samo jednom u životu!

Dugo znam za matične ćelije i naravno, kada sam ovog puta ostala u drugom stanju, nisam želela da propustim priliku. Ali tražila sam banku koja je bila ovde u Ukrajini. Bilo je potrebno izabrati biobanku koja je već imala iskustva u dobijanju MSC-a iz pupčane vrpce, a koja bi mogla da obezbedi lečenje u klinici. Od svih banaka zastupljenih u Ukrajini, jedino je Hemafund ispunio kriterijume. U početku, Julija se plašila posledica porođaja, i želela je da sačuva krv iz pupčane vrpce i tkivo pupčanika kao osiguranje za novu bebu. Ali pošto je postalo jasno da je njihovo najmlađe dete savršeno zdravo, porodica je odlučila da ove ćelije iskoristi za lečenje Vladomira

Terapija za novi kvalitet života

U julu 2019. godine, Vladomiru je ubrizgana krv iz pupčanika njegovog mlađeg brata. Šest meseci kasnije, 60 miliona MSC tkiva pupčane vrpce dato je istrovremeno na tri načina: intravenskom infuzijom, intratektalnom injekcijom (u kičmeni kanal) i retrobulbarnom injekcijom (iza oštećenja optičkog nerva).

U Sjedinjenim Državama, klinička ispitivanja koja je odobrila FDA pokazala su da injekcije MSC u oko mogu vratiti vid pacijentima sa oftalmološkim problemima koja se smatraju „nelečivim“, kao što je atrofija optičkog nerva. Vladomirovi tretmani su rađeni u Hemafundovoj klinici KR-Health Solution . Nisu primećene nikakve neželjene reakcije. Medicinsko praćenje 12 meseci nakon početka terapije pokazalo je primetna poboljšanja: nije bilo znakova aktivnosti epi napada a došlo je do poboljšanja finih motoričkih sposobnosti i koordinacije.

maticne celije
Vladomir na Hoverlu  Foto:parentsguidecordblood

Vladomir se sada bavi sportom: fudbalom, rvanjem i vožnjom bicikla. Ali najdramatičnije, gotovo čudesno poboljšanje, desilo se u njegovim očima. Pre lečenja Vladomirova oštrina vida bila je 0,02 na oba oka. Posle tretmana, njegov vid se poboljšao na 0,15 na levom oku i na 0,20 na desnom oku. Poboljšanje vida je imalo neprocenjiv uticaj na kvalitet Vladomirovog života. Njegova majka kaže: „Moj Vladomir je počeo da trenira, sam prelazi ulicu, a ja se ne plašim da će ga udariti auto. Sam vozi bicikl i skuter. Nedavno se popeo na Hoverlu (planina deo Karpatskog planinskog venca) – a pre dve godine nisam mogla ni da zamislim da će će negde otići sam. Dete nije videlo mesec na nebu, ali sada vidi avion kako leti čak i njegovu boju!"

Bezbedno i efikasno

Vladomirov slučaj je važan jer je pokazao značajnu korist od terapije matičnim ćelijama uprkos tome što je bio adolescent u vreme lečenja. Većina kliničkih ispitivanja za HIE i cerebralnu paralizu je usmerena na lečenje veoma male dece. Ovaj slučaj pokazuje bezbednost i efikasnost terapije matičnim ćelijama za dete sa dijagnozom HIE praćen atrofijom optičkog nerva. Jer upravo intratekalna i retrobulbarna primena MSC omogućava  terapiju matičnim ćelijama direktno u zahvaćena tkiva, kako bi se povećala njena efikasnost.

Šta je važno pri izboru banke matičnih ćelija?

Nakon ove priče potražili smo odgovor na pitanje: Kako izabrati najbolju banku za čuvanje matičnih ćelija? od dr Kristana Martina, direktora Bio Save Fondacije.

- Odluka da sačuvate matične ćelije Vašeg novorođenčeta je jedna od najvažnijih odluka za celu porodicu, ali otvara mnoga vrata za pitanja i nedoumice. Prilikom donošenja ove odluke, roditelji moraju biti svesni da o čuvanju matičnih ćelija moraju razmišljati dugoročno, prvenstveno u pogledu najvažnije činjenice – iskustva i mogućnosti njihove terapijske upotrebe. Broj terapijskih primena matičnim ćelijama, kvalitet njihove obrade i čuvanja i transporta ukoliko zatrebaju, su najvažnije informacije koje budući roditelji treba da znaju kada vrše izbor banke matičnih ćelija.

Obim poslovanja FamiCord Grupe, internacionalna AABB akreditacija laboratorija za obradu krvi iz pupčanika,  preko 550 000 jedinica krvi pupčanika i tkiva pohranjenih do danas, 13 laboratorija za obradu biološkog materijala, preko 3.700 pacijenata lečenih matičnim ćelijama i saradnja sa preko 1.500 bolnica širom Evrope, najbolji je dokaz ozbiljnosti u realizaciji  ideje  nastanka najbolje I najveće  porodične banke matičnih ćelija  iz pupčane vrpce u celoj Evropi.

Poverenje koje roditelji već 10 godina ukazuju BioSave-u, kao delu FamiCord Grupe ,znači da smo uspeli u svojoj nameri da budemo pravi oslonac porodicama koje čuvaju matične ćelije svoje dece kao zalog za budućnost.

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor:  parentsguidecordblood.org