Faze roditeljstva

Donirajte - Majčino mleko je pravo blago

Dojenje bebe je blagodet i za majku i za bebu. Ako pored svoje zadovoljne i site bebe imate višak mleka, razmislite kako bi bilo da ga donirate.

Donirajte - Majčino mleko je pravo blago

U našu redakciju stiglao je mejl od mame Biljane koja je svoje iskustvo sa doniranjem majčinog mleka želela da podeli sa svima nama u nadi da će ovaj čin uspeti da promoviše i približi zainteresovanim roditeljima.

Tekst prenosimo u celosti:

„Možda će nekima od vas ova priča zvučati čudno, neprivlačno ili neukusno, ali ovo je priča o osećanju koji se u meni stvorilo nakon rođenja sina Ognjena.

Počela sam da ga dojim odmah nakon porodjaja, u početku malo ali od njegovog 12-og dana života dojila sam ga lepo na par sati. Dani dojenja su bili divni. Bio je velika beba i brzo je završavao obrok. Dojila sam ga svuda. Oboje smo bili zadovoljni. On sit a ja zbog toga bezbrižna. A onda, pojavljivao se višak mleka, valjda kao rezultat redovnog dojenja. Jedan dan sam višak mleka prosula, sutra sam uradila isto i bilo mi je žao. Skoro sam se rasplakala jer sam osetila da radim nešto što ne bi trebalo. Ko bi mogao da zameri mami jedne bebe bilo šta dok se ona trudi da uradi najbolje. Gledajući u prosuto mleko pomislila sam na one bebe, rođene sa manje kilograma nego što bi trebalo, a čije slike često viđamo na društvenim mrežama, televiziji ili bar čujemo za njih. U tom trenutku, poželela sam da više nikad ne prospem višak mleka. I nisam.

Uzela sam telefon i potražila informaciju o doniranju majčinog mleka a link me odveo pravo do Instituta za neonatologiju. Našla sam njihov broj i nazvala ih, predstavila se i rekla da želim da doniram. Osetila sam ushićenje sa druge strane žice i srdačno „hvala“. Ukratko su mi objasnili postupak, uputstva šta i kako se radi, da je potrebno uraditi dodatne analize krvi, da vide da li mogu da budem donor. Došli su kod nas kući i sve smo lepo završili. Nakon par dana počela sam da doniram humano mleko. Moj Ognjen je lepo rastao a ja sam dok bi on spavao, punila bočice mleka i stvaljala ih u zamrzivač. Njihov vozač je dolazio preuzimao napunjene flašice a meni ostavljao nove.

Foto: printscreen

Sve je postalo lepa rutina. Moj bebac je počeo da jede čvrstu hranu, mleka je bilo sve manje i ja sam prestala da doniram.

Gospođa iz Instituta mi se zahvalila na doniranju, i obavestila da trenutno nema ko da potpiše zahvalnicu. Nasmešila sam se i odgovorila da mi njihova zahvalnica nije potrebna jer je moja zahvalnica direktno prosleđena prevremeno rodjenim bebama na Institutu neonatologije, a potpis je: s ljubavlju donirano mleko. Bila sam srećna i zadovoljna.

Uradiću ponovo isto, ukoliko budem mogla. Divni Duško Radović je rekao: „Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo“, i baš je tako.

Mamino mleko ništa ne može da zameni.

Zato drage mame, ako imate višak mleka, nemojte rasipati to blago.

Ovde možete naći informacije o Banci mleka, načinu doniranja i broj telefona na koji je potrebno da se javite, ako se odlučite za ovaj humani čin.

By Bebologija