Faze roditeljstva

Iz ugla pedijatra: Ne postoji univerzalan recept za dojenje

Bebe su vaše grančice. Osećaju jače sve što i Vi osetite, drage mame. Imajte čiste misli i osećanja prema svemu i dajte im jasnu poruku, razumeće one Vas a i Vi njih.

Iz ugla pedijatra: Ne postoji univerzalan recept za dojenje

"Važno je čime zadojite bebu. Osećanje ljubavi, sigurnosti i poverenja u prirodu je od najvećeg značaja" - kaže dr Jelena Jovanović, pedijatar u Specijalističkoj ordinaciji "Bebologija" i autor posebnog tretmana pod nazivom "Bebin ples". 

Često čujemo pitanje mama da li neka hrana koju jedu dok doje, može da smeta bebi?

- Može! Najvažnije je obratiti pažnju kako se mama oseća. Znate, kao uputstvo koje dobijamo u avionu u slučaju opasnosti :”Prvo masku mora da stavi mama, a potom je stavlja bebi" ne zato što ne voli svoje dete, već zato da bi mogla da brine o njemu. Upravo je to razlog zašto mamu treba negovati posle porođaja, da što pre dođe sebi, uspostavi dobru probavu i da obrati pažnju šta joj se jede i šta joj pravi smetnje.
Nažalost, nema opštih saveta. Svaka mama će sama shvatiti koje joj se voće jede i prija, kao i da li to bebi smeta ili ne. Slično je sa mlekom, žitaricama, mesom...ako sumnjate da bebi nešto smeta, tu vrstu namirnica isključite iz ishrane nedelju dana. Pa onda ponovo probajte. A ako ne uspevate da se snađete, dođite u našu ordinaciju, pa ćemo zajedno naći rešenje.

Dr Jelena Jovanović

Da li nekoj bebi može da smeta majčino mleko i šta u tom slučaju treba da se uradi?

- Dešava se i to. Bebi krči stomačić iste sekunde kad priđe dojci i vrišteći odbija da sisa čak i kad je gladna. Tada pedijatar uvodi formulu. Donosi odluku o tome kako i koji tip formule može dati baš toj bebi.To nije jednostavno. Vrlo je odgovorno, jer se formule razlikuju. Sasvim je pogrešno to što se olako daje savet da se uvodi formula i to već u porodilištu, komšiluku, na internetu u štampi… Često se teško izlazi iz brojnih problema, koji utiču na bebin razvoj, baš zato što je nepotrebno i napamet data formula - ističe dr Jelena Jovanović.

Znamo da majke često postavljaju pitanje “Kako da znam da moja beba dobija dovoljno mleka?” koji je Vaš odgovor na to…

- “Dajte da vidimo zajedno. Sada i ovde. Baš Vas i Vašu bebu.” Iskreno im kažem da ni sama ne znam dok ne vidim. Svaka beba i svaka mama su jedinstvene i posebne na svoj način.
Prolazimo sve "uživo" tokom pregleda. Beba nam tom prilikom pokaže svoju spretnost, brzinu, snagu… Obavezno pregledam i mamine dojke i proverim koliko mleka ide. Dam majci bebu da sisa i na osnovu toga sve otkrivamo i saznajemo…

Koje pitanje najčešće čujete od roditelja u ordinaciji vezano za dojenje?

Baš ovo koje ste i Vi prethodno postavili. Onda vide kako to praktično izgleda i sledeći put dođu srećni. “Preporodili smo se od kada smo videli na prethodnom pregledu, kako sve izgleda. Stvarno je dojenje začas gotovo. I sada imamo vremena za sve i uživamo.” – često kažu roditelji.

Od koga mama najčešće dobija savete vezane za dojenje?

- Od svih iz okoline. Najpre u porodilištu. A zatim i kod kuće. Međutim, iako svi saveti jesu dobronamerni, obično oni koji ih daju nemaju prilike da prate i ne razumeju baš tu bebu i tu mamu. Osim toga, živimo u novom ubrzanom vremenu u kome stari saveti više ne važe. Tako i nastaje niz nesporazuma, nesigurnost mama, komplikacije oko podoja…

Kada roditelji donesu bebu na prvi pregled u ordinaciju “Bebologija” da li prođete i tehniku dojenja? Kako to radite?

- Uvek prođemo dojenje. Naravno, ako mama želi da doji. Ja prvo to pitanje postavim mami: Da li želite da dojite? Podoj je idealna prilika da beba sama pokaže sve što joj je potrebno.  A to je ujedno i način da mama otpusti svoje tuge, strahove, nesigurnosti kada zajedno prolazimo svaku fazu.

Evo kako izgleda taj deo pregleda:

Dok pitam bebu, ona tačno odgovara na moje zahteve pokretom koji sam zamolila da izvede, roditelji zadivljeno gledaju i čude se: “Kako beba to zna?” Onda se opuste i uglavnom smeju, a mami prirodno nadolazi mleko, dok zadivljeno posmatra svoju bebu.
Potom pokažem kako se brzim stiskanjem bradavica ispumpava mleko i formiraju sopstvene bradavice. Većina mama se zapanji. Jer je obično već ubeđena da ona ima loše bradavice, pa da mora da koristi silikonske. Kao i da nema mleka i da treba da daje formulu bebi.
Verujte, ne postoji lepše povezivanje od tog prirodnog prepoznavanja mame i bebe. To je prirodni tok i ulazak u smer života sa punim poverenjem u ljubav pre svega.

Odgovori na pitanja mama

Tokom naših onlajn predavanja stigla su pitanja na koja je odgovorila dr Jelena Jovanović.

P: Imam problem sa hiperprodukcijom mleka. Stalno imam osećaj bockanja iglica u grudima. Pokušala sam lagano izmlazanje, stavljala hladne obloge, smanjila unos tečnosti, dojim na zahtev… Beba za sada dobro napreduje, vesela je i dobra. Ima mesec i po dana. Kako da rešim ovu nelagodnost s grudima? (Marija)
O: “Dojenje na zahtev” je zbunjujuća fraza. Današnje bebe su neverovatno brze. Podoj sa mesec dana, kad mama ima puno mleka traje 3 do 5 minuta, veoma retko 10 minuta. I to bude sasvim dovoljno. Potom je nužno da bude pauza, barem dva i po do tri sata. Važno je da znate da je varenje proces, pa je zbog toga veoma važna pauza. Većina beba sisa predugo, bljucka višak mleka, plače jer se prejede, gura ručice u usta da se uteši (jer tada luči hormone sreće) a mame pogrešno tumače sve ove znakove kao “zahtev” i misle da je beba gladna. Otud Vam se i javlja hiperstimulacija i bockanje. Dakle, kratak podoj i dobra pauza. Biće vam i jednostavnije i brže, a uživaćete.

P: Šta da radimo ako smo se porodile carskim rezom? Svi kažu da mleko dolazi za 3 do 4 dan. Beba hoće da jede. Da li adaptirano mleko mogu da izbacim kad nadodje moje? (Julijana)
O: Ne brinite. Sve je to uredu. Sigurno će vam pomoći u porodilištu. A već sad dogovarajte se sa svojom bebom. O svemu! I setite se, Vi i Vasa beba se poznajete najbolje. Zajedno ste od začeća i kroz sve prolazite zajedno. Razumete se bez reči i ne brinite prilagodićete se brzo na sve.

P:  Da li je potrebno da se žena izmlaza tokom noći dok je u porodilištu? (Milana)
O: Ako osetite da grudi postaju prepune i tvrde, onda treba. Onako kako smo rekli, povlačenjem bradavica. Ako je beba uz Vas, opustite se a ona će prazniti dobar deo…

P:Da li na početku bebu dojimo na svaka tri sata ili na zahtev i ako nemamo dovoljno mleka da li treba kombinovati dohranu i dojenje? (Jelena)
O: Prvih dana dojite bebu na svaka dva i po do tri sata. A što se formula tiče, ne uvodite ih sami.

Tekst: Vesna Stanimirović 
By Bebologija