Faze roditeljstva

Odgovori na najčešća pitanja o dojenju

Onlajn predavanje Centra za trudnice “Bebologija” pod nazivom Prvi koraci ka uspešnom dojenju, jedno je od najposećenijih.

Odgovori na najčešća pitanja o dojenju

Važno je znati da dojenje u velikoj meri zavisi od motivacije majke i podrške okoline. Zato smo o ovoj temi razgovarali sa Prim. dr Olgom Stanojlović, pedijatrom, šefom Odeljenja neonatologije u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara".

PITANJA I ODGOVORI:

P:  Planiran mi je porođaj carskim rezom. Rečeno mi je da bebu ne donose na podoj dok se prima infuzija (prva tri dana). Moje pitanje je šta da radim s dojkama za to vreme? (Mirjana)
O: Praksa sa dojenjem nakon carskog reza veoma se razlikuje od porodilišta do porodilišta. U porodilištu KBC "Zvezdara" beba se odnosi majci čim se probudi (oko 4 sata od operacije), sprovodi se procedura koža na kožu i inicira prvi podoj. Ako stanje majke dozvoljava ona prelazi na odeljenje babinjara što pre (drugi dan nakon operacije) i onda više nema prepreka za redovne podoje. Nastoji se i da beba bude što više sa majkom, da bi mogla da sisa na zahtev i da se izbegne nepotrebna dohrana, naravno uz razumevanje majčinog stanja i potrebe za odmorom.
U situacijama kada se beba ne donosi tri dana na podoj važna je redovna stimulacija (kratko izmlazanje na svaka 3 sata).

P: Imam uvučene bradavice pa me zanima da li silikonski nastavak treba poneti u porodilište ili pokušati dojenje bez njega?(Ivana)
O: Na osnovu izgleda bradavica ne može se unapred reći kakva je njihova elastičnost i da li će beba moći da prihvati dojku. Svakako prvo pokušajte bez silikonskih nastavaka. Ukoliko su Vam oni i potrebni u početku, nekada se bradavice kasnije lepo formiraju pa možete nastaviti sa podojima bez pomagala.

P:  Da li je pametno kombinovati klasično dojenje sa davanjem majčinog mleka bebi na flasicu, povremeno, na svaka 3 sata umesto jednog podoja. Ovo radim da se beba ne bi navikla na mene, pa ukoliko je potrebno da negde izađem, nastane drama?(Ivana)
O: Svako hranjenje bebe na flašicu sa cuclom nosi rizik da se beba “zbuni” što za posledicu može imati odbijanje od dojke. Mišljenja sam da ovakva praksa nema svrhu. Ukoliko se ukaže potreba za hranjenjem iz flašice, beba to prihvata bez problema. Inače, u potpunosti podržavam mame da, kada se dojenje lepo uspostavi, mogu da odvoje za sebe koji sat “slobode”. Da odu do frizera, sa drugaricom na kafu ili završe nešto što im je važno. Tada je najbolje da se beba hrani majčinim mlekom koje je pravilno prikupljeno i čuvano u frižideru ili zamrzivaču.

P:  Imala sam operaciju fibroadenoma (obe dojke) pre 10 godina. Sada je nalaz dobar ali me zanima da li ovo može biti prepreka dojenju?(Marijana)
O: Operacija fibroadenoma nikako ne može da utiče na nadolaženje mleka. Hirurzi prilikom ovih operacija vode računa da se ne preseku mlečni kanali tako da ne bi trebalo da bude problema ni sa pražnjenjem dojki.


Prim. dr Olga Stanojlović: Odgovori na pitanja o dojenju

P:  Da li se bebi do 6 meseci uvodi voda ili je majčino mleko dovoljno? Ako se koristi adaptirana formula da li važi isto pravilo?(Dana)
O: Deca na prirodnoj ishrani majčinim mlekom dobijaju dovoljnu količinu tečnosti, tako da nije potrebno dodavanje vode (izuzetak su samo ekstremno visoke spoljne temperature ili febrilnost deteta). Kada počne da se uvodi nemlečna hrana, potrebno je početi i sa davanjem vode (ponuditi dete više puta tokom dana).
Ove preporuke se ne odnose na decu koja se hrane mlečnom formulom. Njima je potrebna dodatna voda (bez šećera i izbegavajte čajeve).

P:  Da li se preporučuje dojenje ako je majka pozitivna na koronu? (Dragana)
O: Ako je majka pozitivna na Covid-19 ili se sumnja da je zaražena MOŽE da doji, uz poštovanje mera prevencije - maska, pranje i dezinfekcija ruku. Preporuka je da krevetac gde spava beba bude odvojen paravanom ili bar dva metra udaljen od majčinog kreveta. Ako se majka ne oseća dovoljno dobro da doji (visoka telesna temperatura, intenzivan kašalj, loše opšte stanje) treba da se izmlaza a osoba koja brine o detetu da ga hrani tim mlekom, dok se majka ne oporavi. Virus se ne prenosi putem majčinog mleka, a osim toga mleko kovid pozitivne majke već sadrži antitela koja dodatno štite dete od ove infekcije. Poznato je da majčino mleko ima brojna antivirusna svojstva.

P:  Dobila sam informaciju da Covid-19 pozitivnim majkama ne donose bebu na podoj. Kako u tom slučaju da sačuvamo mleko za kasnije?(Dragana)
O: Zvanične preporuke za dojenje tokom pandemije Covida-19 u Srbiji usvojene su u septembru 2020. Sve informacije se nalaze na sajtu Batuta, naravno, u skladu sa međunarodnim preporukama. Prakse u porodilištima se veoma razlikuju, često iz objektivnih razloga (manjka prostora, kadra i opreme). Savet za tretiranje grudi je isti kao i u svakoj drugoj situaciji kada su majka i dete razdvojeni- već 6 sati nakon porođaja početi sa laganom stimulacijom dojki i izmlazanjem do 10 minuta, 6 - 8 puta za 24 sata, od toga bar jednom noću.
Inače, vertikalna transmisija Covid-a (prenos sa majke na novorođenče pre ili za vreme porođaja) su ekstremno retki. Bilo je slučajeva kada se novorođenče kasnije zarazilo od majke ili drugih ukućana, ali je bilo ili bez simptoma ili sa vrlo blagom kliničkom slikom.

P: Očekujem blizance. Čula sam da u porodilištu na svaka tri sata donose svaki put drugu bebu. Kako uspešno uspostaviti dojenje blizanaca nakon carskog reza?(Tanja)
O: Preporuke za dojenje nakon carskog reza možete videti u o odgovoru Marijani na slično pitanje. Kada su u pitanju blizanci, izazov je još veći, naročito ako su bebe rođene malo ranije ili sa manjom težinom. To je jedna od situacija kada je majci potrebna pomoć i podrška i nakon otpusta iz porodilišta. Ako ste strpljivi i uporni uspećete i u dojenju blizanaca. Možda će u početku biti potrebna manja količina dohrane, koju bi bilo idealno davati iz čašice. Nekada su potrebni dani, pa čak i nedelje, da sve dođe na svoje mesto, tako da konačni uspeh dojenja blizanaca umnogome zavisi od vaše strpljivosti i istrajnosti.

P:  Kako da znamo da li nam je mleko dovoljno kvalitetno? Često sam imala priliku da čujem da neke žene ne mogu da doje zbog toga što im mleko nije dovoljno kvalitetno i beba odbija siku zbog toga.(Valentina)
O:NEMA lošeg mleka, samo je pitanje da li ga ima dovoljno i da li beba uspešno sisa! Majčino mleko je savršena hrana, koja menja svoj sastav u toku samog podoja, tokom dana, godišnjeg doba, zavisno od uzrasta i pola deteta. Beba neće odbiti da sisa zato što je majčino mleko lošijeg kvaliteta! Razlog može biti što majka drugačije miriše, zbog promene parfema ili dezodoransa, ili konzumira veliku količinu hrane intenzivnog mirisa na koji beba nije navikla.

P:  Da li je potrebno stimulisati dojke na lučenje mleka pomoću pumpica za izmlazanje?(Dušica)
O: Ukoliko je beba uz majku od početka i nema prepreka za dojenje pumpica nije potrebna. Nekada na samom početku dojenja mleko naglo nadolazi i ima ga više nego što je bebi potrebno, pa pumpica u takvim situacijama može biti od koristi. Svakako se ne preporučuje u prvim danima, dok se dojka malo ne “razradi” i mleko ne krene jer samo dodatno pravi otok areole i bradavice.
Za prve dane bolje je ručno izmlazanje, za koje treba da vas obuče sestre tokom boravka u porodilištu. Patronažna sestra tokom poseta nakon dolaska kući može da vam pomogne i proveri da li to pravilno radite.  Tehnika izmlazanja je veoma važna, da ne bi traumatizovali tkivo dojke i napravili otok areole, koji samo pogoršava situaciju. Treba imati u vidu da što se dojka više prazni više se stimuliše da proizvodi mleko, pa sa izmlazanjem treba biti oprezan. Još jednom da ponovim, zajednički boravak majke i bebe i dojenje na zahtev - kad beba traži najbolji su stimulansi laktacije.
Pumpica je korisna ako su majka i dete iz medicinskih razloga duže razdvojeni, kako bi se obezbedilo mleko za hranjenje novorođenčeta i održala laktacija do trenutka kada će dete ponovo moći da sisa. Slažem se sa komentarima da su pumpice skupe (u bogatim zemljama ih majke dobijaju na korišćenje besplatno) pa svakako nemojte kupovati unapred, ima vremena ako se ukaže potreba. Inače, sve što možete za bebu pozajmite i uzmite od prijatelja ili rođaka koji imaju starije dete!
Preporuka SZO I UNICEF-a je da beba isključivo sisa do navršenih 6 meseci života. Od 5. meseca možete dati detetu da proba 1 do 2 kašičice druge hrane, ali dojenje ostaje glavni izvor bebine hrane. Od 6. meseca počnite sa uvođenjem nemlečne hrane prema preporukama.

P:  Imate li informaciju da li se u porodilištu GAK "Narodni front", praktikuje kontakt koža na kožu odmah nakon porođaja?(Tamara)
O: Koliko mi je poznato, porodilište Narodni Front sprovodi ovaj postupak kada stanje majke i deteta dozvoljavaju.

P:  Koliko dugo se majčino mleko može čuvati u kesicama nakon izmlazanja? Čula sam da se može koristiti za pripremu kašica ako se pravilno čuva u zamrzivaču?(Ivana)
O: Važno je da se mleko prikuplja na higijenski način, bez obzira da li se radi ručnim izmlazanjem ili pomoću pumpice. Mleko je najbolje da odmah zamrznete, u malim porcijama. U zamrzivaču u kome je obezbeđena stalna konstantna temperatura mleko se može čuvati do 6 meseci (do 3 meseca u zamrzivaču sa fiokama zbog čestog otvaranja). Korisno je da kesice zapakujete u dobro zatvorenu plastičnu posudu, da mleko ne bi poprimilo mirise iz zamrzivača.

P:  Savetujete li porodiljama da tokom podoja daju bebi jednu dojku za jedan podoj, a drugu za drugi podoj ili da se nakon 10-15 minuta tokom jednog podoja ponudi i drugom dojkom? (Sanja)
O: Danas znamo da se sastav mleka menja u toku podoja- prvo ide tečnije mleko, da zadovolji bebinu žeđ, a zatim tzv.zadnje mleko, sa više masti. Zato se savetuje da beba sisa prvu dojku dok sama ne pusti, da bi dobila dovoljno tog mleka bogatog energijom; zatim se prebacuje na drugu dojku, gde obično bude kraće. Za sledeći podoj dojke se daju obrnutim redosledom.

P: Da li je istina da se u našim porodilištima bebama daje dohrana, bez obzira da li majka doji ili ne?(Ana)
O: Svaka nepotrebna dohrana povećava rizik od neuspeha dojenja. Kada znamo koliko je mala količina mleka potrebna novorođenčetu u prvim danima jasno je da je i veoma mali broj dece kojima je dohrana potrebna. U porodilištu KBC Zvezdara nastojimo da jedna sestra tokom svoje smene brine o majci i bebi jer tako ima najbolji uvid kako ide dojenje, da li mleko nadolazi i sa mamom se dogovara oko eventualne dohrane. Težina novorođenčeta se meri po potrebi i više puta dnevno, u slučaju većeg gubitka, baš da bi izbegli nepotrebnu dohranu.

P: Da li se sme primiti vakcina protiv kovida tokom trudnoće ili dojenja? Različiti su stavovi, šta Vi mislite?(Tijana)
O: Zvaničnih preporuka za vakcinaciju protiv kovida tokom trudnoće nema, jer nisu sprovedena klinička testiranja na trudnicama, a još je vrlo malo i iskustava širom sveta, tako da se trenutno ne može savetovati ni da li da se trudnice vakcinišu, ni koja se vakcina preporučuje.

P:  Da li normalno da se na areolama i generalno na grudima pojavljuju novi mladeži tokom trudnoće? (Zorana)
O: Tokom trudnoće dojka, areola i bradavica se uvećavaju i postaju jače pigmentisane. Nije neobično da se pojave i takvi mali “visuljci”. Konsultujte se sa Vašim ginekolog prilikom redovne posete ako Vas promena brine. Ovakve promene uglavnom ne ometaju bebu prilikom sisanja.
Što se mladeža tiče, smatra se da se rađamo sa svim svojim mladežima, samo se oni tokom vremena ispoljavaju na koži. U trudnoći zbog porasta dojki i jače pigmentacije ovi mladeži postaju vidljiviji.

P:  Da li sme beba da bude u kontaktu sa nekim ko se vakcinisao protiv korone?(Dragana)
O: Za sada nema čvrstih dokaza da vakcinisane osobe ne mogu biti prenosioci virusa. To znači da i vakcinisane osobe treba da se pridržavaju svih mera prilikom kontakta (maska, dezinfekcija ruku). Drugih rizika od vakcinisane osobe za bebu nema, vakcina svakako smanjuje rizik prenošenja virusa.

P:  Šta preporučujete za dezinfekciju ruku? Ja sam koristila 70% alkohol, ali izgleda da sam pogrešila.(Milica)
O: Niste pogrešili! Dokazano je da alkohol uništava korona virus. Znači koristite ili 70% alkohol ili druga dezinfekciona sredstva na bazi alkohola.

Ukoliko imate dodatna pitanja na ovu temu pošaljite nam mejl na: [email protected].

Pripremila: Vesna S.