Faze roditeljstva

Imam 42 godine i trudna sam: Kakve misli mi prolaze kroz glavu?

"Znam, možda ovo nije idealno vreme - ili idealan splet okolnosti. Ali hej, to je život. I ja sam spremna"! kaže novinarka i pisac Lisa Hutchruson.

Imam 42 godine i trudna sam: Kakve misli mi prolaze kroz glavu?

"Dakle, imam 42 godine i trudna sam 12 nedelja", započela je svoju priču Lisa Hutchurson za sajt Baby Centar.

Da, tačno je - biću starija od Jode kad ovo dete završi srednju školu.

I da - bilo je planirano. O čemu li sam dovraga razmišljala?

Pa, evo mojih razloga i ne kažem da su sjajni. Ako želiš da pročitaš tekst nekog ko uvek donosi savršene odluke, predlažem da odmah prestaneš da čitaš dalje. Moja četiri glavna razloga za trudnoću su:

  1. Svakodnevno “kukanje” jedne sedmogodišnje devojčice koja je jedino dete u celom školskom okrugu koje nema brata niti sestru i apsolutno su joj potrebni - sada.
  2. Dovoljno vremena je prošlo nakon prvog porođaja i zaboravila si koliko je težak i bolan bio. Zaboravila si i na sve medicinske probleme koji su usledili nakon njega, a bilo ih je.
  3. Iz nekog neobičnog razloga ponovno si počela da uživaš u bebama svojih prijatelja i baš sada želiš jednu i za sebe.
  4. Ako Gwen Stefani, Halle Berry, Kelly Preston, Tina Fey i nebrojene druge slavne osobe mogu dobiti dete posle četrdesete godine, zašto ne bi mogla i ja? Iako one imaju “četu” pomoćnika, asistenata, kuvara, trenera i ostalih ljudi iza sebe..

Eto to su moji razlozi. Ja ću biti “baka-mama” i koliko god sam srećna zbog toga, to povlači nekoliko neprijatnih pitanja i briga.

  • "Starija majka" znači veće šanse za Downov sindrom. I veće šanse za trizomiju. I monozomiju. I sva druga stanja koje u sebi imaju "zomije".
  • Moja će karijera ponovno pasti u ponor - pogotovo ako i sledeće dete bude imalo zdravstvenih problema na početku života kao što je to bio slučaj s mojom prvom ćerkom. Iako radim od kuće, kao novinarka i pisac i to mi nudi mnogo fleksibilnosti, moraću posle nekog vremena krenuti ispočetka, pogotovo kada je reč o današnjem svetu kada preko noći popularna postane neka nova vrsta tehnologije, društvene mreže ili nečeg trećeg.
  • S obzirom da sam prvo dete dobila pre sedam godina kod kuće nemam apsolutno ništa. Sve moje stvari, koje sam imala, razdeljene su mojim mlađim sestrama. Vreme je za shopping.
  • Jesam li spomenula da sam stara? Već sam ušla u novi način života - Crazy Cat Lady. Zamišljam sebe na stolici za ljuljanje, kako zbunjeno gledam u svoje novorođenče i kako se zbog bolova u leđima ne mogu dugo igrati žmurke.

S druge strane, volim da mislim da biti starija majka ima mnogo prednosti.

Pre svega, ne brinu me određene male i nebitne stvari zbog kojih sam s prvim detetom doslovno “ludela”.

Takođe, volim da kažem da sam stekla malo mudrosti. Na primer: Spasavanje deteta od svega i držanje deteta "pod staklenim zvonom", donosi više štete nego koristi. Isto tako, pružanje svega što žele čini ih središtem svemira i uči ih nezahvalnosti.

Moje se strpljenje takođe popelo na visok nivo. I na kraju - znam što mogu očekivati ovaj put. Dakle, znam koliko će otprilike trajati, posebno teške faze i da će se one završiti.

Ali, s  druge strane - koga, zapravo, ja lažem? Biću onako vrckava i “šašava” mama kakva sam oduvek i bila: neurotična, prezaštitnički nastrojena, popustljiva i puna ljubavi. Samo... malo starija.

I da, možda ovo nije idealno vreme - ili idealan splet okolnosti. Ali hej, to je život. I ja sam spremna!

Izvor: miss7mama.hr