Faze roditeljstva

Mamina priča: Kako smo se pripremali za roditeljstvo

Irena i njen suprug su pre četiri meseca dobili devojčicu Noru, a za porođaj i roditeljstvo su se pripremali uz besplatne "Bebologijine programe za trudnice". Koliko je Ireni značio “Mlečni put” a koliko servis "Babica&bebica" pročitajte u sledećem tekstu.

Mamina priča: Kako smo se pripremali za roditeljstvo

Čini se da sve srećne porodice liče jedna na drugu, ali je priča svake bebe različita na svoj način. Zajednički imenitelj za sve buduće roditelje je verovatno jedinstvena kombinacija sreće, želje, straha i strepnje koja prožima i period trudnoće ali i prve porodične trenutke – počinje svoju priču mama Irena Oštrić Pavlović.

Utabana staza u novom univerzumu

Upravo su zbog toga neophodni saveti i reči podrške kako porodice, tako i okoline.  Međutim, značaj saveta iza kojih stoji struka,  zdravstveni radnici i psiholozi koji su godine rada posvetili upravo trudnicama, roditeljima i njihovim bebama je neprocenjiv. „Mlečni put" za roditelje predstavlja utabanu i poznatu stazu u novom univerzumu kog postaju potpuno svesni tek u trenutku dolaska prinove.  Osećaj da, iako zbunjeni i međusobno različiti, ipak niste sami, da Vas neko vodi kroz brižljivo odabrane tematske celine i najčešća pitanja, iskustva, prepreke i brige koje sa sobom donosi roditeljstvo vremenom su nas učiniti sigurnijim u sebe a sledeći formalne smernice za brigu o detetu čak i prvi izazovni dani pretvoreni su u lepo iskustvo. 

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće veoma su mi bila korisna predvanja koje se odnose na sam tok trudnoće,  savete o ishrani i nezi,  ali i o tehničkim aspektima anestezije i  porođaja.  Paralelni i slični programi psihofizičke pripreme organizovani pri nadležnom Domu zdravlja su uz navedena predavanja i ulogu babica uticali na potpunu psihološku pripremljenost za predstojeće dane.  Pri tome bih pohvalila odabrani pristup kojim su sadržaji obrađeni na jasan i lako razumljiv način, sa realnim osvrtom na tok trudnoće i  dojenje. Isticanjem važnih činjenica roditeljima su pružene prave informacije uz priliku da svoje nedoumice otklone postavljanjem brojnih pitanja. Prednost „Mlečnog puta" leži u edukaciji svakog budućeg roditelja, nezavisno od pola i prethodnog iskustva uz pružanje prilike za uključenje partnera po izboru, ličnog saborca kroz sve izazove. Uz takvu podršku su majke postepeno savladavale korake do uspešnog dojenja, čiji je značaj prevazilazio jednostavno hranjenje već imao i psihološku, emotivnu i edukativnu komponentu u razvoju deteta.  Zauzimanje uloge oca je pak posebno dolazilo do izražaja na predavanjima koja su se odnosila na prve dane u kući i negu deteta kao i pelenske regije, koja su i mom suprugu bila najkorisnija i najzanimljivija. Tada zasnovan odnos se postepeno razvija kroz period ranog roditeljstva dok su postepeno spoznaje i značaj komunikacije i psihomotornog razvoja novoročenčeta.


Irena Oštrić Pavlović sa suprugom

Budite radoznali

Apelujem na buduće roditelje da budu aktivni,  radoznali i spremni da ulože svoje vreme i pored brojnih obaveza da se edukuju i pripreme za dolazak svoje bebe,  jer tek uz prave informacije prepoznate od strane struke i zdravstvenih organizacija mogu drastično uticati na dugoročni razvoj samog deteta.  Ova predavanja poštuju Vaše vreme, o terminima i temama ste uvek blagovremeno obavešteni a kompletan angažman je zasnovan samo na ličnom entuzijazmu ljudi koji ovaj program sprovode.

Savladala sam strah od dečjeg plača

- I pored kompletne pripreme, u prvim danima su se javili novi i nepredviđeni izazovi pa je bilo potrebno da prođe neko vreme dok nismo savladali “jezik” naše bebe i naučili da odgovorimo na njene potrebe.  Zato je dolazak babica, patronažnih sestara i lekara, iz Doma zdravlja i podrška u okviru programa „Babica& bebica" izuzetno važan.  Uz njih se savladava strah od dečjeg plača, uspostavlja nova rutina za celu porodicu.  Pored neizostavne psihološke podrške,  izuzetno je  važan i pristup majkama,  a posebno prvorotkama u prvim danima prilikom uspostavljanje dojenja. Od tada briga o detetu i dojkama postaje jednako važna,  te je uz edukaciju o pravilnoj tehnici dojenja i  izmlazanja,  pregled i manipulacija temelj za dugoročno uspešno dojenje i sagledavanje odgovora sopstvenog organizma na potrebe bebe. Uz njih se prevazilaze i bolne faze, iza kojih najčešće stoji zastoj mleka ili čak mastitis koji nekada mogu predstavljati i fizičku ali i psihološku prepreku za dalje dojenje. Tada  postaju dragoceni i umirujući fizički pregled i konkretni saveti stručnjaka  s obzirom da se najčešće radi o prolaznom problemu koji može brzo da se prevaziđe. Ovakav sistem podrške je značajan za celu porodicu te je rezultat primetan već u prvim danima a dalekosežno rastuće zadovoljstvo nagrada sama po sebi – završava svoju priču, mama Irena.

Tekst: V.Stanimirović Foto: Designed by Prostooleh / Freepik