Faze roditeljstva

5 činjenica kako dojenje štiti mamino zdravlje

Znamo da je dojenje odlično za bebe, ali je takođe usko povezano sa zdravljem majke. Majčino telo ima suptilan i veoma poseban način povezivanja sa bebom putem dojenja, a ova interkcija bioloških signala važnih za proizvodnju mleka može imati pozitivne efekte na majčino zdravlje.

5 činjenica kako dojenje štiti mamino zdravlje

Mnoge mame se iznenade kad čuju da je dojenje „dobro“ i za njih - što ne iznenađuje jer, ne osećaju se uvek tako. Nelagodnost zbog bolnih bradavica ili iscrpljenost zbog nedostatka sna sigurno ne izgleda kao nešto što doprinosi dobrobiti majke. Ali ako pogledamo neka od  istraživanja, dokazi sugerišu da mame imaju koristi od dojenja na mnogo načina kojih one, možda nisu ni svesne. Zato je važno da ovo shvatite kao dodatnu motivaciju da u dojenju istrajete.

Istraživanje koje je trajalo nekoliko godina, dalo je rezultate da dojenje donosi dugoročne benefite za zdravlje majke. Pored toga što daju bebi hranu, jačaju im imunološki sistem i štite je od bolesti, evo nekoliko načina na koje dojenje može poboljšati majčino zdravlje:

1. Pomaže pri gubitku težine

Članak u Scientific American kaže da je za “proizvodnju” dnevno potrebne količine mleka za jednu bebu  potrebno oko 480 kalorija. Mnoge žene koje su dojile bebe rekle su da im je dojenje pomoglo da se brže vrate na težinu pre trudnoće, ali stručnjaci i dalje istražuju efekte dojenja na gubitak kilograma. Na kraju, dojenje smanjuje rizik od dugotrajne gojaznosti - studija koju je citirao UNICEF otkrila je da su majke srednjih godina koje su dojile imale niži BMI (indeks telesne mase) od majki koje nisu dojile.

2. Doprinosi osećaju mira

Mnoge majke koje doje kažu da imaju osećaj mirnoće tokom dojenja, jer znaju da svojoj bebi daju najbolju hranu i najbolje šanse za optimalan razvoj. Dojenje ima mnogo emocionalnih blagodeti, jer pruža jedinstvenu vezu između majke i deteta. Dojenje takođe, može smanjiti rizik od depresije kod majke.

3. Utiče dugoročno na zdravlje

Dojenje može biti dugoročna preventivna zdravstvena mera za mame. Čini se da odsustvo dojenja nakon porođaja dovodi žene u veći rizik od raka dojke i jajnika, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Prema istraživanju citiranom u Scientific American-u , dojenje zaista treba smatrati „četvrtim tromesečjem“ trudnoće - toliko je prirodno i biološki se „očekuje“ od majčinog tela da doji, da u slučaju ako se dogodi nešto što ih sprečava u dojenju, ima tendenciju da se ceo sistem "izbaci" iz takta, što dovodi do većih rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema.

4. Smanjuje rizik od raka

Istraživanje citirano u Scientific American-u u takođe je otkrilo da dojenje može smanjiti rizik od raka dojke i raka jajnika - a razlog bi mogao biti povezan sa načinima na koje su nivoi estrogena žena niži tokom dojenja. Za svakih 12 meseci dojenja, majčin rizik od raka dojke smanjuje se za 4,3 procenta.

5. Čuva zdravlja srca

Dojenje može pomoći ženama da sačuvaju bolje kardiovaskularno zdravlje, čak i mnogo kasnije u životu. Studija o ženama u postmenopauzi koju je citirao Scientific American otkrila je da su žene koje su dojile duže od 12 meseci imale 10 odsto manje šansi da razviju kardiovaskularne bolesti od žena koje nisu dojile.

Kažu da “dojenje dolazi iz glave, a mleko iz grudi”. Zato drage mame, i sve vi koje ćete to postati – budite uporne i ne odustajte. Na kraju cele priče ono što dobijate je nemerljivo i neprocenjivo, kako za vašu bebu tako i za vas.

Da li ste čuli ili čitali i o drugim prednostima kojima dojenje doprinosi zdravlju majke? 

Pripremila: Vesna S. Izvor: medelabreastfeedingtips.ca